Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pirozom Nedir?

0 2.202

Pirozom, okyanusta bulunan garip, jelatinli ve biyolüminesan bir yaratıktır. Aslında tulumlar olarak bilinen bir deniz hayvanları kolonisidir. Pirozomlar uzun süre hayranlarını büyülemiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın batı kıyısındaki gizemli nüfus patlaması nedeniyle yaratıklara ilgi son zamanlarda artmıştır.
Tulumlular kese benzeri deniz omurgasızlarıdır. Serbest yaşayan tulumlularda, kesenin tepesinde suyun içine hayvanın girip çıktığı iki tüp vardır. Hayvan, suda planktonu filtreler, bu oksijen de onu besler.
Yetişkinler olarak nispeten basit vücutlarına rağmen, tulumlular omurgalılarla ilgili olduklarını gösteren özelliklere sahiptir. Bir pirozom kolonisi yaklaşık 1-10 santim uzunluğundadır.

Tulumlular Nedir?

Bir pirozom kolonisi oluşturan tulumlular, omurgalıların olduğu gibi filum Chordata’ya aittir.
Tulumlular genellikle deniz fışkırmaları olarak bilinir. Hayvanların kese benzeri gövdesi, tulum olarak bilinen sağlam fakat esnek bir tabaka ile kaplanmıştır.

Dahili Anatomi ve FizyolojiPirozom Nedir?

Tulumlular filtre besleyicileridir.  Terminoloji kafa karıştırıcı olabilir çünkü vücut parçaları için birden fazla isim vardır. Branş sifonu ayrıca oral, bukal veya akıcı sifon olarak da bilinir. Dal sepeti ayrıca farengeal sepet olarak da bilinir. Sepet üzerindeki yarıklar bazen solungaç yarıkları olarak da bilinir.
Tulumlular, deniz suyunda bulunan ve topluca plankton olarak bilinen minik bitkiler ve hayvanlar üzerinde beslenir. Plankton, dal sepetinde endostil tarafından yapılan sümük tarafından tutulur. Daha sonra mideye ve oradan bağırsaklara taşınır. Sindirim tamamlandıktan ve besinler gıdadan çıkarıldıktan sonra, dışkı tulumluların gövdesini atriyal veya eksiz sifondan terk eder.
İçeri giren deniz suyundan çıkan oksijen, dal sepetindeki kan damarları tarafından emilir. Hayvan tarafından yapılan karbondioksit atıkları dış sifonla serbest bırakılır.
Sifonlar arasında bir beyin ganglionu bulunur ve çok basit bir beynin rolünü oynar. Hayvanın periyodik olarak kan pompalama yönünü tersine çeviren bir kalbi vardır. Aynı zamanda hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahiptir ve bu nedenle bir hermafrodittir.

Tulumluların Larvaları

Bir tulumlular larvası, kurbağa yavrusu gibi görünür. Omurgalılarınkiyle aynı veya bunlara benzer özelliklere sahiptir:
– Sırtında dorsal sinir kordonu vardır.
– Sinir kordonunun altında notokord adı verilen esnek bir çubuk (insan embriyosunda bulunur ancak sonunda omurganın yerini alır) vardır.
– Omurgalı beyninin geliştiği bölgeye benzeyen bir serebral vezikül vardır.
– Serebral vezikülde, ışığı algılayan ve omurgalı gözüyle benzerlikler taşıyan bir göz damlası veya ocellus vardır.
– Yerçekimine göre denge ve oryantasyon için kullanılan serebral vezikülde bir statokist; Omurgalılar, iç kulaklarında otolith denilen benzer bir yapıya sahiptir.
Tulumlular larva şeklini en fazla birkaç günlüğüne tutar. Ağzı yoktur ve beslenmez.  Larva önce kayaya, kabuğa veya başka bir katı yüzey başlığına yapışır. Daha sonra kuyruğunu ve diğer yapılarını (omurgalılarınkine benzer olanlar dahil) sindirir ve yetişkin vücudunu oluşturmak için yeni yapılar yapar. Hayvanın yenilenme yetenekleri etkileyicidir. Araştırmacıların insan vücudundaki yenilenmeyi anlamalarına yardımcı olabilirler.

Pirozom Kolonisi

Pirozomlar hala gizemli hayvanlardır. Biyolojileri hakkında bilinmeyen ve şaşırtıcı olan birçok şey vardır. Bununla birlikte, bazı gerçekler de keşfedilmiştir.
Bir pirozomdaki tek tek hayvanlar, zooidler olarak bilinir. Bunlar tulumlulardır ancak boyutları çok küçüktür. Koloni genel olarak bir yüksük şeklini andırır. Bazı koloniler yetişkin bir insandan çok daha uzundur ve bir kişinin girebilmesi için yeterince büyük bir açıklığa sahiptir. Belirli bir kolonide yüzlerce, binlerce, hatta yüzbinlerce hayvanat bahçesi bulunabilir.
Hayvanat bahçeleri doku ile bağlanır. Aralarında davranışlarını koordine edebildikleri bir iletişim şekli vardır. Örneğin, bir hayvanat bahçesi biyolüminesansta ışık yayarsa, bunu hepsi yapar.
Pirozomların bazen okyanusun içinden kaydığı söyleniyor olsa da, itici güçleri zayıftır. Hayvanat bahçelerinin eşbzamanlı açıklığı okyanusa bakar, fakat dışa açılan açıklık “yüksük” içerisindeki boşluğa bakar. Hayvanat bahçeleri, yiyecek ve oksijenin çıkarılmasından sonra suyu serbest bıraktığında, pirozomun açıklığından akar.

Biyolüminesan

Pirozomların biyolüminesansı, diğer hayvanlar tarafından gösterilenden daha nadirdir. Mavi-yeşil ışık sinyalleri yayılmak yerine genellikle korunur.
Araştırmaya göre, zooid, sifonun her iki tarafında birer tane ışık organına sahiptir. Organların bildirildiği gibi dokunma yoluyla veya ışıkla tetiklendiği bildiriliyor.Pirozom Nedir?
Diğer birçok biyolüminesan hayvanda, ışığın, lusiferaz adı verilen bir enzimin, luciferin adlı bir protein üzerinde etkili olduğu zaman yayıldığı bilinmektedir. Bakteriler bazı hafif organlarda yaşar ve bu reaksiyondan sorumludur. Pirozom zooidlerinin ışık organlarında bakteri bulunmuş ve vücutlarında lusiferaz bulunmuştur. Bununla birlikte, bakterilerin lusiferaz yaptığını veya ışık üretiminden sorumlu olduğunu henüz kanıtlamamıştır.

Bir Nüfus Patlaması

Kuzey Amerika’nın batı kıyısındaki pirozom patlaması şaşırtıcıdır. Kaliforniya, Oregon, Washington, Britanya Kolombiyası ve hatta Alaska’da keşfedildiler.
Pirozomlar tipik, uzatılmış yüksük şekline sahiptirler. Vücutları soluk turuncu veya pembe ve jelatinlidir. “Sivilceli” bir görünüme sahip olarak tanımlanmıştır. Çok uzun süre sudan çıkarsa kurur ve düzleşirler. Yaratıklar bazen deniz turşusu olarak da bilinir.
Şu anda Kuzey Amerika’daki pirozomların uzunluğu sekiz ile altmış santimetre arasında değişmektedir. Genellikle ılık suda bulunurlar. Britanya Kolombiyası, Sidney’deki Okyanus Bilimleri Enstitüsü’nden bir bilim adamı, yaratıkların, 2014 ve 2016 yılları arasında doğu Pasifik’te gelişen, alışılmadık derecede sıcak bir akımda sıkışıp kaldıklarından şüpheleniyor.
Mayıs 2017’de, Oregon’daki bir araştırma ekibi, yalnızca beş dakikalık bir ağda kaldıktan sonra 60.000 piyom topladı. Pirozomlar balık ağlarını doldurup diğer canlıların yakalanmasını önler. Ek olarak, zooidler karides, yengeçler, balık ve deniz kuşları için önemli bir besin kaynağı olan kabuklular da dahil olmak üzere diğer hayvanlar tarafından yenen zooplanktonları (küçük hayvanlar) yerler. Diğer bir endişe, ortamdaki bir değişimin tüm pirozomların aynı anda ölmesine neden olması durumunda, ayrışma vücutlarının ekosistem için ciddi etkiler yaratabileceğidir.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/Pyrosomes-Mysterious-and-Bioluminescent-Marine-Animals

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku