Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Prefabrik Yapılar Nedir? Başlıca Özellikleri Nelerdir?

1 534

8327_4Günümüzün en hızlı değişime uğrayan sektörlerinden biri de hiç şüphesiz yapı sektörüdür. Özellikle de dünya genelinde depremlerin eski dönemlere oranla sıkça meydana gelmesine bağlı olarak yapı sektöründe de çeşitli değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimlerden en belirginlerinden biri de birçok özelliği sayesinde diğer betonarme yapıların yerini almış olan prefabrik yapılar olmuştur.

Özellikle Marmara depreminden sonra adından sıkça söz ettiren prefabrik yapılar beraberinde taşıdığı birçok özellikleri nedeniyle toplumlar tarafından çokça tercih edilmektedir. Tüm mevsim koşullarına uygun olarak üretilen prefabrik yapılar özellikle her bütçeye uygun fiyatlara sahip olmasından dolayı da insanların ilgisini ve beğenisini üzerine çekmektedir.

Prefabrik Yapıların Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Yukarıda da belirtildiği üzere prefabrik yapıların birçok özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler maddeler halinde şunlardır.

– Prefabrik yapılar betonarme yapılardan daha ekonomiktir.
– Her bütçeye uygun fiyatlara sahiptir.
– Her yere taşınabilir.
– En şiddetli depremlere dahi dayanabilir.
– Yılın dört mevsimine de uygun olarak tasarlanmaktadır.
– Kurulumu ve montajı oldukça basit olup genellikle birkaç günde kurulmakta ve tamamlanmaktadır.
– Prefabrik yapıların ortalama ömrü yaklaşık olarak 50 yıldır.
– 50 yıl garantilidir.
– Yaz aylarında serin kış aylarında sıcak tutma özelliğine sahiptir.

Prefabrik Yapıların Tercih Edilmesinin Başlıca Nedenleri Nelerdir?

8327_2Prefabrik yapıların tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri bu yapıların diğer betonarme yapılara oranla depreme daha dayanıklı olmasıdır. Bununla birlikte prefabrik yapıların tercih edilmesinin nedenlerinden biri de her bütçeye uygun fiyatlara sahip olması ve kurulum ve montaj masraflarının diğer yapılara oranla daha ekonomik olmasıdır.

Prefabrik yapıların tercih edilmesinin bir başka nedeni ise bu yapıların taşınabilir özellikte olması dolaysıyla seyyar olarak konaklama tercihine sahip olan bireyler prefabrik yapıların bu özelliklerinden de faydalanabilmektedir.
Prefabrik yapıların çokca tercih edilmesinin en belirgin nedenlerinden biri de bu yapıların diğer birçok betonarme yapılarına oranla çok daha uzun yıllar dayanıklılığını koruyabilmesidir. Diğer birçok betonarme yapıların çeşitli hava koşullarından etkilendiği bilinen bir gerçektir. Ancak bu olumsuz durum prefabrik yapılar için geçerli olamayabilmekte çünkü prefabrik yapıların iç ve dış dizaynında kullanılan malzemeler son derece kaliteli olup en zorlu hava şartlarına dahi kalitesinden ödün vermeyerek varlığını uzun yıllar boyunca devam ettirebilmektedir.

Prefabrik Yapıların Kurulum Aşamaları Nelerdir?

8327_1Yukarıda da belirtildiği üzere prefabrik yapıların montajı ve kurulumu oldukça basit olup diğer birçok yapılara oranla da oldukça kısa sürelerde tamamlanmaktadır. Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde toplumların yapı tercihleri arasında ilk sıralarda yer alan prefabrik yapıların kurulum aşamaları sırasıyla şunlardır;

Bireyler ilk olarak prefabrik yapı üretimi yapan firmayla iletişime geçmekte ve satın tercih ettiği prefabrik yapının detayları hakkında firma yetkililerinden detaylı olarak bilgiler almaktadır.

Bireyler bilgilendirme aldıktan sonra firmaya tercih ettiği prefabrik yapının metrekaresi ve montajının gerçekleştirilebileceği alan hakkında detaylı olarak bilgiler sunmaktadır.

Bu aşamadan itibaren ise firma yetkilileri kurulumunu yapacağı prefabrik yapının ücreti, personelin yol masrafları ve diğer ayrıntılar hakkında bireylere bilgi vermektedir.

Bu bilgilendirilme işlemi de tamamlandıktan sonra prefabrik yapının malzemeleri ve montaj işlemini gerçekleştirecek olan personeli bir tıra aktarılarak ilgili adrese gönderilmektedir.

Genellikle 2 gün içerisinde adrese ulaşabilen montaj ekibi hemem prefabrik yapının montajlama işlemine başlayarak en fazla 10 gün içerisinde tüm kurulum işlemlerini tamamlamaktadır.

Kurulum ve montajlama işleminin tamamlanmasından sonra ise ilgili bireyler tarafından ücreti teslim alarak görevlerini başarıyla sonlandırmaktadırlar.

Tüm bu işlemlerden sonrasında ise prefabrik yapının sahibi öncelikle ilgili belediyeden gerekli ruhsat işlemlerini de tamamladıktan sonra yeni evinde güvenle oturmaya başlamaktadır.

Prefabrik Yapıların Fiyatları Ne Kadardır?

Birçok avantajları bulunan prefabrik yapılar metrekare başına satışa sunulmaktadır. Bununla birlikte prefabrik yapıların genellikle en ucuz fiyatları 6.000’tl den başlayabilmekte ve 150.000 tl’ye kadar çıkabilmektedir. Bununla birlikte tek katlı olarak yapılabilen prefabrik evler iki katlı olarak da yapılabilmektedir. Özellikle de iki katlı prefabrik yapıların en önemli özelliği ise fiyat bakımında diğer betonarme yapılardan daha ekonomik olabilmesidir. Buna örnek vermek gerekirse iki katlı bir betonarme yapının ortalama bir fiyatı 150.000 tl olabilmesine rağmen iki katlı bir prefabrik yapının ortalama fiyatı ise 100.000 tl kadar inebilmektedir. Bu nedenden dolayı da birçok birey iki katlı betonarme yapıların yerine iki katlı prefabrik evleri daha çok tercih edebilmektedir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

1 yorum
  1. prefabrik diyor

    Prefabrik bir ev yaptırmak için ödeyeceğiniz para hemen her şehir de aynı fiyattır. Ama betonarme binaların yapımı için ödeyeceğiniz para şehirlere göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden fiyatları iyice incelemeden karar vermemenizi öneririm.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku