Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Prematüre Bebeklerde Göz ve Kulak Sorunları

0 424

Prematüre bebekler, 37. hafta veya daha erken doğmuş bebeklerdir. Normal bir hamilelik yaklaşık 40 hafta sürdüğünden dolayı, prematüre bebekler anne karnında gelişmesi için daha az zaman geçirmiş iş olurlar. Bu onların sağlık komplikasyonlarına ve doğum kusurlarına sahip olmalarını sağlar. Erken doğan bebekleri etkileyebilecek sağlık sorunlarından bazıları görme ve işitme problemlerini içerir. Bunun nedeni görme ve işitme gelişiminin son aşamalarının hamileliğin son birkaç haftasında meydana gelmesidir. Uzmanlar, erken doğum görme bozukluğu vakalarının yüzde 35’inin ve bilişsel ya da işitme bozukluğu vakalarının yüzde 25’inin sorumlu olduğunu bildirmiştir.

Erken Doğum İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Her yıl 10 bebekten 1’inin erken doğduğunu tahmin edilmektedir ve erken doğumun sebebi her zaman bilinmez. Bununla birlikte, bazı risk faktörleri erken doğuma katkıda bulunabilir. Bu risk faktörlerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.

Değiştirilemeyen Risk Faktörleri

• Yaş: 17 yaşın altındaki ve 35 yaşın altındaki kadınların erken doğum yapma olasılığı daha yüksektir.

• Etnik köken: Afrika kökenli bebekler, diğer etnik kökenlerden daha erken doğarlar.
Hamilelik ve üreme sağlığı ile ilgili risk faktörleri
• Önceki erken doğum
• Erken doğumlu bir aile öyküsü
• Çoklu bebeklere hamile olmak
• Son bebeğin doğumundan sonraki 18 ay içinde hamile kalmak
• İn vitro fertilizasyondan sonra gebe kalmak (IVF)
• Rahim veya rahim ağzınızdaki geçmiş veya güncel konular

Genel Sağlık ile İlgili Risk Faktörleri

• Yeme bozukluğu
• Fazla kilolu veya zayıf olmak
• Diyabet, trombofili, yüksek tansiyon ve preeklampsi dahil olmak üzere bazı tıbbi durumlar
Yaşam tarzıyla ilgili risk faktörleri
• Stres veya uzun saatler çalışmak
• Sigara içmek ve sigara dumanı
• Alkol içmek
• İlaç kullanımı

Diğer Risk Faktörleri:

Aile içi şiddet, hamilelik sırasında komplikasyon riskini arttırmaktadır.

Prematüre Bebeklerde Hangi Göz Problemleri Yaşanabilir?

Prematüre Bebeklerde Göz ve Kulak SorunlarıHamileliğin son üç ayında gözlerde gelişme gerçekleşir. Bu, bebek ne kadar erken doğarsa, göz problemleri yaşama olasılığı o kadar yüksek olur. Birçok göz sorunu görmenin bozulmasına neden olabilecek anormal kan damarlarının gelişmesinden kaynaklanır. Gözler normal görünse de, bebeğin nesnelere veya ışıktaki değişikliklere cevap vermediği fark edilebilir. Bu anormallikler bir görme problemi veya göz kusuru belirtileri olabilir. Karşılaşılan göz problemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Göz hastalığı, prematüritenin retinopatisi (ROP), kan damarları gözde anormal şekilde büyüdüğünde gelişir. Ulusal Göz Enstitüsüne göre, ROP 31 hafta önce veya çok erken doğmuş bebekler arasında en sık rastlanan düşük doğum ağırlığı problemidir. Ulusal Göz Enstitüsü, her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan milyonlarca prematüre bebeğin düşük ağırlıkta olduğunu belirtmektedir. 14.000 ile 16.000 arasında ROP yaşanmaktadır, ancak çoğu bebeğin görme kusuru hafiftir. Her yıl yalnızca 1.100 ila 1.500 bebek, tedaviyi garanti altına alacak kadar ciddi ROP geliştirmektedir.
Erken doğumlarda ROP’nin ortaya çıkması daha olasıdır çünkü erken doğum normal kan damarı büyümesini engeller. Bu retinada anormal damarların oluşmasına neden olur. Kan damarları, düzgün göz gelişimi için gözlere sürekli bir oksijen akışı sağlar ve bir bebek erken doğduğunda, oksijen akışı değişir. Özellikle, prematüre bebeklerin çoğu, hastanede, akciğerleri için fazladan oksijen gerektirir. Değişen oksijen akışı normal oksijen seviyelerini bozar. Bu bozulma, ROP’un gelişmesine yol açabilir.
Anormal kan damarları yanlış oksijen seviyeleri nedeniyle şişmeye ve kan sızdırmaya başlarsa retina hasar görebilir. Bu gerçekleştiğinde, retina görme sorunlarını tetikleyerek göz küresinden ayrılabilir. Bazı durumlarda körlüğe neden olabilir. ROP’un diğer potansiyel komplikasyonları şunları içerir:
• Çapraz gözler (şaşılık)
• Miyopluk
• Hipermetropluk
• Göz tembelliği (ambliyopi)
• Glakom
ROP kaynaklı komplikasyonlar genellikle çocuklukta ve erişkinlikte görülmez. Bebeğin ROP açısından ne sıklıkla taranması retina’nın durumuna bağlıdır. Genellikle görme testleri ROP iyileşene veya stabilize olana kadar her iki haftada bir yapılır. ROP hala mevcutsa, çocukta ROP’un kötüleşmemesini veya tedavi gerektirmemesini sağlamak için her dört ila altı haftada bir muayene edilmesi gerekebilir. Bebeklerin çoğu, durum ılımlı olsa bile bir süre kontrol gerektirecektir. Ciddi ROP olanların yetişkinlikte de görme testleri yapılmaları gerekebilir. Tüm prematüre bebekler, ROP için 1 aylıktan itibaren düzenli test ve izleme alacaktır. Herhangi bir endişe olursa, gözler haftalık olarak izlemeye alınır. Tedavi bebeğe ve ROP’un şiddetine bağlıdır. Daha fazla ilerlemeyi önlemek için seçenekler bebeğin doktoruyla görüşülebilir.

Şaşılık

Prematüre Bebeklerde Göz ve Kulak SorunlarıŞaşılık (çapraz gözler) 5 yaşın altındaki çocuklarda sık görülen bir göz rahatsızlığıdır. Gözlerin birinin veya her ikisinin yanlış hizalanmasına neden olur. Erken teşhis ve tedavi edilmezse kalıcı görme sorunlarına neden olabilir. ROP de dâhil olmak üzere şaşılık için çeşitli risk faktörleri vardır. Bir 2014 çalışmasında, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin sonraki yaşamında gelişen şaşılık riskini arttırdığı saptanmıştır. Şaşılığa, göz hareketine neden olan kranial sinirler zayıf olduğunda veya göz kaslarında bir sorun olduğunda neden olabilir. Farklı şaşılık tipleri farklı semptomlara sahiptir:
Yatay şaşılık: Bu tipte, bir veya her iki göz de içe doğru döner. Çapraz gözlü olarak adlandırılabilir. Yatay şaşılık ayrıca dışarıya açılan gözlere veya gözlere de neden olabilir.
Dikey şaşılık: Bu tipte, bir göz normal olarak yerleştirilmiş bir gözden daha yüksek veya daha düşüktür.

Körlük

Körlük, erken doğum ile ilişkili başka bir olası komplikasyondur. ROP ile ilişkili retina dekolmanı bazen buna neden olur. Ayırma tespit edilmezse, körlüğe neden olabilir. Prematüre bebeklerde diğer körlük durumları ROP’dan ayrıdır. Bazı bebekler göz küresi veya iris gibi gözün belirli kısımları olmadan doğar ve bu da görme kaybına neden olur. Bu durumlar çok nadirdir ve prematüre bebeklerde mutlaka daha yaygın değildir.

Prematüre Bebeklerde Hangi Kulak Problemleri Yaşanabilir?

Prematüre Bebeklerde Göz ve Kulak SorunlarıErken doğan bebeklerde kulak problemleri de ortaya çıkabilir. Bazı bebeklerde hem işitme hem de görme bozukluğu olabilir. Diğerlerinde görme sorunu olmayan işitme sorunları olabilir. Kulakların fiziksel anormallikleri de prematüre bebekleri etkileyebilir. İşitme kaybı ve işitme zorlukları en yaygın kaygılar arasındadır. Prematüre bebeklerde sık görülen işitme problemleri aşağıdaki gibidir:

Konjenital İşitme Kaybı

Konjenital işitme kaybı, doğumda mevcut olan işitme problemlerini ifade eder. Bu sorunlar bir kulağı veya her iki kulağı etkileyerek kısmi veya tam sağırlığa neden olabilir. Bebeklerde işitme kaybı en çok genetik kusurun sonucudur. Bununla birlikte, prematüre bebeklerde işitme bozukluğu riski daha fazladır. Bu özellikle, annenin hamilelik aşağıdaki problemleri yaşadığı durumlarda işitme problemleri yaşama risk artmaktadır:
• Sitomegalovirüs (CMV) adı verilen bir tür içeren herpes
• Frengi
• Alman kızamığı (kızamıkçık)
• Toksoplazmoz, paraziter bir enfeksiyon
2017 tarihli bir analizinde yüzde 2 ve 4 arasında yüksek riskli bebeklerin işitme kaybının etkilendiğini bildirilmiştir ve erken doğan bebekler yüksek riskli olarak kabul edilir.

Fiziksel Anormallikler

Kulakların fiziksel anormallikleri prematüre bebeklerde işitme kaybı kadar yaygın değildir, ancak oluşabilir. Bunlar altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Nadiren, hamilelik sırasında ilaca maruz kalmak prematüre bebeklerde kulaklarda fiziksel anormalliklere neden olabilir. Bebekleri etkileyebilecek olası kulak anomalileri şunlardır:
• Kulak etrafındaki sığ depresyonlar
• Kulağın iç ve dış kısımlarında görünebilen cilt lekeleri
• Genellikle kromozomal sorunların neden olduğu kulak malformasyonları

Göz ve Kulak Problemleri Nasıl Teşhis Edilir?

Hastaneler veya doğum merkezlerinde tüm yeni doğanlar bebekler ebeveynlerine teslim edilmeden önce hem görme ve işitme sorunları için ekranlı kontrol sistemi ile kontrol edilirler. Bununla birlikte, erken doğmuş bebekler olası sorunları tespit etmek için daha ileri testlerden geçebilir.

Görme Testleri

Göz doktoru bebeğin görüş sağlığını kontrol edecek ve ROP belirtilerini kontrol etmek için testler uygular. Bu, göz problemlerinin tedavisi ve teşhisinde uzmanlaşmış bir göz doktorudur. ROP testi sırasında, bebeğin gözlerine dilate etmek için damlalar yerleştirilir. Doktor daha sonra başlarına bir oftalmoskop yerleştirecek ve böylece bebeğin retinasını inceleyebilecek. Bazı durumlarda doktor küçük bir araçla göze basabilir veya gözün fotoğrafını çekebilir. Bu test ROP’u izlemek ve kontrol etmek için düzenli olarak tekrarlanacaktır. Bebeğin göz doktoru şaşılık belirtileri aramak için gözlerin pozisyonunu da kontrol edebilir.

İşitme Testleri

Prematüre Bebeklerde Göz ve Kulak SorunlarıBebek işitme sınavını geçemezse, bir işitme uzmanı onları muayene edebilir. Odyologlar işitme bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. İşitme sorunlarını tespit etmek için başka testler yapabilirler. Gerçekleştirilebilecek işitme testleri şunları içerir:
Otoakustik emisyonlar (OAE) testi: Bu test, iç kulağın seslere ne kadar iyi tepki verdiğini ölçmektedir.
Beyin sapı işitsel uyarılmış yanıt (BAER) testi: Bu test, bir bilgisayar ve elektrotlar kullanılarak işitsel sinirlerin reaksiyonunu ölçer. Elektrotlar yapışkan yamalardır ve bebeğin vücuduna bir miktar yapıştırılır. Daha sonra ses verilir ve bebeğin tepkilerini kaydedilir. Bu test aynı zamanda otomatik bir işitsel beyin sapı tepkisi (AABR) testi olarak da bilinir.

Görme ve Göz problemleri Nasıl Tedavi Edilir?

ROP’lu bebeklerin çoğu tedavi gerektirmez. Tedavi gerekirse, bebeğin doktorları bebek için en iyi bireysel tedaviye karar verecektir ve eve geldikten sonraki süreçte bir göz doktoru tarafından takibinin yapılması gerekir. Aşağıdaki prosedürler daha ciddi ROP vakalarını tedavi edebilir:
Kriyoşirurji: Retinada anormal kan damarlarının donmasını ve yok edilmesini içerir.
Lazer tedavisi: Anormal kan damarlarını yakmak ve ortadan kaldırmak için güçlü ışık ışınları kullanır.
Vitrektomi: Yara dokusu gözünden kaldırır.
Skleral burkulma: Retina dekolmanı önlemek için gözün etrafına esnek bir bant yerleştirmekte ibarettir.
Cerrahi: Tüm retina dekolmanını onarabilir.
Çocuk büyüdüğünde bebek doktoru eksik gözleri cerrahi implantlar kullanarak tedavi edebilir. Şaşılık tedavisi, durumun ciddiyetine bağlıdır. Bebeğin doktoru da en iyi sonuçları elde etmek için bir tedavi kombinasyonu kullanabilir. Şaşılık için kullanılabilecek tedaviler şunlardır:
• Işığı kırmaya yardımcı olmak için prizmalı veya prizmasız mercekler
• Bir gözün üzerine yerleştirilecek bir göz bandı
• Göz kaslarını güçlendirmek için göz egzersizleri
• Diğer tedavilerle düzeltilmemiş ağır durumlar veya durumlar için saklı ameliyat

İşitme ve Kulak Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?

Bir koklear implantın kulağa yerleştirilmesi işitme kaybı için yapılabilir. Koklear implant, kulağın hasarlı kısımlarının işini yapan küçük bir elektronik cihazdır. Beyine ses sinyalleri sağlayarak işitmeyi geri kazanmaya yardımcı olur. Koklear implantlar her türlü işitme kaybı için değildir. Koklear implantın kendileri için uygun olup olmadığını görmek için bebeğin doktoruyla konuşulmalıdır. Bebeğin doktoru duruma göre şu tedavi seçeneklerini önerebilir:
• İşitme cihazları
• Konuşma terapisi
• Dudak okuma
• İşaret dili
Kulağın oluşumundaki problemleri düzeltmek için genellikle ameliyat yapılır.

Göz Ve Kulak Problemleri Olan Bebekler İçin Görünüm Nedir?

Tüm bebekler doğumdan hemen sonra ne kadar erken veya geç doğarlarsa alınsın bir dizi tarama testinden geçirilir. Bununla birlikte, bu testler özellikle prematüre bebekler için önemlidir, çünkü komplikasyonları daha muhtemeldir. Bir doktor sorunları hemen tespit edebilir ve kısa ve uzun süreli bakım için özel önerilerde bulunabilir. Göz ve kulak problemleri riski, prematüre bebekler arasında önemli farklılıklar gösterir. Bebek ne kadar erken doğarsa, bu sorunları yaşama olasılıkları o kadar fazladır. Erken teşhis özellikle önemlidir, çünkü bazı sorunlar zaman içinde daha da kötüleşebilir. Tedavilerin başarı oranları değişebilirken, erken müdahale çoğu göz ve kulak problemini çözebilir.
Herhangi bir prematüre bebek için normal gelişim gösterdiklerinden emin olmak için çocuk doktorlarına periyodik olarak ziyaretler yapılmalıdır. Erken doğmuş bir bebek, ilk birkaç haftasında ve aylarında, görme veya işitme sorunu olan veya olmayan, bazı ekstra bakım gerektirir. İşitme koşullarının tedavisi bir işitme uzmanıyla yapılan düzenli ziyaretleri içerecektir. Bebeği planlanmış tüm randevularına götürülmesi önemlidir. Bu kontroller, çocuk doktorlarının herhangi bir sorunu erken yakalamalarına yardımcı olacak ve bebeğin sağlıklı bir başlangıç için en iyi bakımı almalarını sağlayacaktır.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku