Şizofreni Nasıl Ortaya Çıkar?

Şizofreni ciddi bir zihinsel hastalıktır. Bu hastalık ciddi sanrılara ve hayallere neden olur. Bazı hastalarda normal yaşantılarını devam ettiremeyecek kadar ağır sonuçlara neden olabilir. Bazılarında ise bu durum bazen ortaya çıkan bir durum olarak, hastalar normal yaşantılarına devam edebilir.

Şizofreni ömür boyunca mücadele edilmesi gereken bir hastalık olabilir. Bu hastalığın sonuçlarını azaltmaya yarayacak bazı tedavi şekilleri bulunur. Ama tamamen bu hastalığın bitirilmesi için bir tedavi yapılamamıştır.

100 kiÅŸiden 1’inde ÅŸizofreni görülebilir. Erkeklerde gençlik yaÅŸlarında daha çok görülür. Özellikle yirmili yaÅŸların başında risk altındadırlar. Kadınlarda otuzlu yaÅŸların başında görülmeye meyillidir.

Åžizofreni herhangi bir yaÅŸta görülebilir. Ancak bazı yaÅŸlarda daha çok görülecektir. Bu yaÅŸlar ise 20 yaşından büyük her insandır. Åžizofreninin 40 yaşından sonrada yüksek ÅŸekilde görüldüğü bilinmektedir. Åžizofreni hastalarının intihara meyili çok fazladır. Åžizofreni hastalarından 3 kiÅŸiden 1’i intihar çabasına girer.

Åžizofreni Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlar şizofreni durumunu arttıran çeşitli şeylerin olduğuna inanıyor. Bunlar ise şöyle sıralanıyor:

Genetik Faktörler: Hastalığın tamamının nedeni olmasa da, bazı hastalar genetik yolla bu hastalığı alabiliyor. Genlerdeki sorunlar beyindeki kimyasalların bozulmasına yol açabiliyor. Ailesinden biri ÅŸizofren olan 10 kiÅŸiden 1’i bu hastalığı taşıyacaktır.
Beyin Kimyasalları: Beyindeki kimyasallarında sorun yaşayan kişilerin şizofreni olma riski artmaktadır. Beyindeki kimyasalları bozuk olma nedeni, en sık şizofreni nedenlerinden biridir.
Rahimdeki Durum: Uzmanlar, belirli virüslere maruz kalma veya rahimdeki yetersiz beslenmeyi şizofrene bağlıyorlar.
Uyuşturucu Kullanımı: Bazı bilimsel araştırmalar, zihni değiştiren uyuşturucuların, özellikle gençler ve yetişkinlikte, şizofreni riskini artırabileceğini göstermiştir.

Şizofreni hastaları sanrılar, yersiz hareketler, anlamsız konuşmalar sergileyebilir. Şizofreni belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

– Halüsinasyonlar ve gerçek olmayan hayallerin anlatımı
– Halsizlik
– Gaipten sesler ve görüntüler görmek
– Anlam verilemeyen vücut hareketleri
– Düşüncelerin dağınık olması ve kiÅŸinin toparlanamaması
– Az konuÅŸmak
– KonuÅŸurken duygusal ifade eksikliÄŸi (yüz hareket etmeyebilir, ses donuk ve monoton olabilir)
– Günlük aktivitelerden zevk almamak
– Odaklanma zorluÄŸu
– Karar vermekte yaÅŸanan zorluklar

Yazar:Cansu Kutlu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :