Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yedi Denizin Tarihi

0 880

Deniz genellikle tuzlu su içeren büyük bir göl veya bir okyanusun belirli bir kısmı olarak tanımlanırken, “Yedi denizlere yelken açın deyimi” o kadar kolay tanımlanamaz. Yedi denizi yelken açın, denizciler tarafından kullanıldığı bilinen bir cümledir, ancak aslında belirli bir deniz kümesine mi atıfta bulunmaktadır bilinmemektedir. Bunun yedi gerçek denizle ilgili olup olmadığı ve öyleyse hangileri olduğu konusunda çok tartışmalar olmuştur.
Yedi Denizin TarihiYedi Denizlere yelken açmak, tarihin farklı dönemlerinde farklı insanlar için farklı anlamlar taşımaktadır. Yedi Deniz terimi eski Hindular, Çinliler, Persler, Romalılar ve diğer kültürler tarafından anılır. Bu terim tarihsel olarak bazı durumlarda denizler efsanevi olmasına ve gerçek su kütleleri olmamasına rağmen ticaret yolları ve bölgesel sular boyunca uzanan su kütlelerine atıfta bulunmuştur. “Yedi Deniz” terimi, kelimenin tam anlamıyla yedi değil, dünyanın tüm denizlerini ve okyanuslarını dolaşan bir denizciyi tanımlamak için mecazi bir terim haline gelmiştir.

Peki Neden 7 Rakamı?

Yedi sayısı büyük bir tarihi, kültürel ve dini öneme sahiptir: şanslı yedi numara, Roma’nın yedi tepesi, haftanın yedi günü, dünyanın yedi harikası, yedi cüceler, yedi günlük yaratılış, yedi Çakra, yedi yaş adam, yedi ölümcül günah ve yedi erdem gibi birçok şekilde kullanılmıştır. Yedi Deniz terimi, Sümer baş rahibesi Enheduanna tarafından cinsel aşk, doğurganlık ve savaş tanrıçası İnanna’nın ilahisinde kullanıldığı MÖ 2300’de eski Sümer’e kadar izlenebilir. Persler için Yedi Deniz, Orta Asya’nın en uzun nehirlerinden biri olan Amu Darya’nın eski adı olan Oxus Nehri’ni oluşturan akarsuları tanımlamaktadır. Pamir dağlarında yükselir ve kuzeybatıya Hindu Kuşu üzerinden ve Türkmenistan ve Özbekistan üzerinden Aral Denizi’ne akar.
Eski Romalılar, Septem maria, Seven Seas Latin, Venedik yakınlarında sandbanks açık denizden ayrılmış tuzlu su lagünlerini betimlemek için kullanmışlardır. Bu, Romalı bir yazar ve filo komutanı olan Pliny tarafından belgelenmiştir. Eski Araplar, Yedi Deniz’i, Doğu ile ticaret rotaları boyunca yaptıkları yolculuklar olarak tanımladılar. Malakka Boğazı, Bengal Körfezi, Tayland Körfezi, Khambhat Körfezi, Basra Körfezi, Güney Çin Denizi ve Singapur Boğazı’dır.
Fenikelilerde uzman deniz tüccarları ve onların denizcileri pazarlara ve hammadde arayışında için yola çıkmışlardır. Yedi Denizlerin (Alboran, Balear, Ligurya, Tiren, İyon, Adriyatik ve Ege) hepsi Akdeniz’in bir parçası olarak kabul edilmiştir. Yunanlılar ve Romalılar, Yedi Deniz’in ortaçağdaki tanımını çıkarmış, bu süre zarfında Yedi Deniz’e yapılan atıflar Adriyatik Denizi anlamına gelmiştir. Akdeniz (Ege Denizi dahil); Karadeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi, Umman Denizi (Hint Okyanusu’nun bir parçası olan), Ölü Deniz ve Celile Denizi dahil Kızıl Deniz olarak tanımlanmıştır.
Keşif Çağı’nda (1450-1650), Avrupalılar Kuzey Amerika’yı keşfetmeye başladıktan sonra Yedi Deniz’in tanımı yeniden değişmiştir. Denizciler daha sonra Yedi Deniz’i Arktik Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Akdeniz, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi olarak adlandırmışlardır. Bunun yanında diğer coğrafyacılar o zamanki Yedi Deniz’i Akdeniz olarak tanımlamışlardır. Ve bu tanımın içinde Kızıl denizler, Hint Okyanusu, Basra Körfezi, Çin Denizi ve Batı ve Doğu Afrika denizleri.
Çin’den İngiltere’ye çay ticaretini gören Sömürge dönemi, Yedi Deniz’in başka bir tanımın çıkmasına neden olmuştur. Bu tanımda Banda Denizi, Celebes Denizi, Flores Denizi, Java Denizi, Güney Çin Denizi, Sulu Denizi ve Timor Denizi kastedilmektedir ve yedi denizlere yelken açtı ifadeleri, dünyanın diğer tarafına gidip geri dönmek anlamına gelmekteydi.

Antik ve Ortaçağ Avrupa’sındaki Yedi Deniz

Yedi Denizin TarihiYedi denizin bu listesinin birçokları tarafından eski ve Orta Çağ Avrupası denizcileri tarafından tanımlanan orijinal yedi deniz olduğuna inanılmaktadır. Bu yedi denizin çoğu Akdeniz çevresinde, bu denizciler için yuvaya çok yakın bir yerde bulunuyor.
• Akdeniz: Akdeniz Atlantik Okyanusu’na bağlanmaktadır ve çevresinde Yunanistan, Mısır ve İtalya da dahil olmak üzere birçok erken dönem uygarlıkları geliştiren ülkeler bulunmaktadır Bu sebeple uygarlığın beşiği” olarak isimlendirilmektedir.
• Adriyatik Denizi: Bu deniz, İtalyan yarımadasını Balkan yarımadasından ayırır. Akdeniz’in bir parçasıdır.
• Karadeniz: Bu deniz, Asya ile Avrupa arasındaki bir iç denizdir. Aynı zamanda Akdeniz’e de bağlıdır.
• Kızıldeniz: Bu deniz, Kuzeydoğu Mısır’dan güneye uzanan dar bir suşerididir ve Aden Körfezi ile Arap Denizi’ne bağlanır. Günümüzde Süveyş Kanalı ile Akdeniz’e bağlıdır ve dünyanın en çok gezilen suyollarından biridir.
• Umman Denizi: Bu deniz, Hint Okyanusu’nun Hindistan ile Arap Yarımadası (Suudi Arabistan) arasındaki kuzeybatı kısmıdır. Tarihsel olarak, Hindistan ile Batı arasında çok önemli bir ticaret yoludur ve bugün de öyle kalmaktadır.
• Basra Körfezi: Bu deniz, İran ile Arap Yarımadası arasında bulunan Hint Okyanusu’nun bir parçasıdır. Gerçek adının ne olduğu konusunda tartışmalar olmuştur, bu nedenle bazen Basra Körfezi, Körfez veya İran Körfezi olarak da bilinir, ancak bu isimlerin hiçbiri uluslararası olarak tanınmaz.
• Hazar Denizi: Bu deniz, Avrupa’nın doğu ucunda ve Asya’nın batısında bulunmaktadır.. Aslında gezegendeki en büyük göldür. Tuzlu su içerdiği için deniz denir.

Günümüzde Yedi Deniz

Yedi Denizin TarihiCoğrafyacılar tarafından en çok kabul gören modern Yedi Deniz listesi belirlenmiştir. Bu liste şu şekildedir:
• Kuzey Atlantik Okyanusu: Atlantik Okyanusu’nun, esas olarak Kuzey Amerika ile Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyıları arasında ve batıda Avrupa ve Afrika’nın kuzeybatı kıyıları arasında uzanan bölümü.
• Güney Atlantik Okyanusu: Atlantik Okyanusu’nun ekvatordan güneye Antarktika’ya uzanan güney bölümüdür.
• Kuzey Pasifik Okyanusu: Pasifik Okyanusu’nun ekvatordan Arktik Okyanusu’na uzanan kuzey kısmıdır.
• Güney Pasifik Okyanusu: Pasifik Okyanusu’nun ekvatordan güneye Antarktika’ya uzanan alt kesimidir.
• Arktik Okyanusu: Yedi Deniz’in en küçüğü, Kuzey Kutbu’nu çevrelemektedir.
• Güney Okyanusu: Antarktik Okyanusu olarak da bilinir, Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarının güney kısımlarından ve bunların yan denizlerinden oluşur. 2000 yılında Uluslararası Hidrografik Organizasyon tarafından belirlenen en yeni okyanus.
• Hint Okyanusu: Afrika ve Avustralya’nın güney uçları arasında 6.200 milden (10.000 km) fazla uzanır.

Kaynakça:
https://www.livescience.com/27663-seven-seas.html
https://www.loc.gov/everyday-mysteries/geography-anthropology-recreation/item/what-are-the-seven-seas/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku