Yeni yıl gelmeden hanımlar neler pişireceklerinin, sofralarını nasıl süsleyeceklerinin telaşına düşerler. Sofranın başköşesinde nar gibi kızarmış bir hindi, hindi dolması ve hindi yemeklerinin türevlerinden biri yerini alır. Çoğumuz yeniyılda neden hindi yediğimizi bilmeden, olması gerektiği için yeriz. Normal zamanda evine hindi girmeyen insanlar, yeniyıl yaklaşınca hindisini nasıl pişireceğinin derdine düşer. Hindi fiyatları normal fiyatından 3-5 kata kadar artar. Özene bezene pişirilen cep yakan bu hindiler, ezberlenmiş bir alışkanlıkla afiyetle yenir. Peki neden hindi eti? Koyun,dana yada tavuk değil? Aslında bu sorunun cevabı İngilizlerin “Şükran Günü” olarak kutladıkları Kasım ayının son Perşembesinde (22 Kasım) gizli. Yani hindi yeni yılda değil şükran gününde yeniliyor.
Peki şükran günü nedir?
Plymouth’taki ilk İngiliz kolonicilerin, Wampanoag Kızılderilileri ile ortak düzenlediklerine inanılan bir hasat yemeğidir. Hindi bu günün geleneksel yemeğidir. Bunun nedeni de 1621 yılında Amerika Kıtası’na ilk ayak basan birkaç İngiliz yerleşimcinin kümes hayvanı avlamaya başlaması ile oluştu.
Efsaneye göre bir gün öyle çok hayvan aldılar ki bu hayvanların etleri elli kişilik bir gruba bir hafta yetecek kadar çoktu. Bu hayvanların kaz ve ördek olması ihtimali de yüksek. Çünkü bu hayvanlar daha kolay avlanmaktadır. Kısa bir zaman sonra 90 kişilik Wampanoag Kızıldereli grubu kampa geldi. İngilizler önce tedirgin oldular ama hiçbir şey korktukları gibi olmadı. Kısa sürede Kızılderelilerle kaynaştılar. Ve bir şölen düzenlediler. Kızılderililer yanlarında hediye olarak geyik eti getirmişlerdi. Açık bir alanda, doğal ortamında gerçekleşen şölende geyik ve kümes hayvanları,deniz ürünleri, sebze ve bira yenildi içildi. Birbirlerinin dillerini anlayamasalar da doyasıya eğlendiler,aralarında oyunlar düzenlediler. Bu şölenle iki taraf arasına Kral Philip Savaşıyla (1675-1676) son bulacak olan barış sağlanmış oldu.Bu savaşta yüzlerce kolonici ve binlerce Kızılderili yaşamını yitirdi.1863 yılında Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olması için öneride bulundu. Bu öneri ancak 1941 yılında yapılan Kongrede karara bağlandı ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak kutlanan ulusal bayram ilan edildi. Şükran Günü binlerce kayıp veren Kızılderililer arasında Yas Günü olarak ilan edilmiştir.
Şükran Günü Amerikalılar tarafından yılda bir defa beş gün boyunca kutlanıyor ve bu süre içinde aile ziyaretleri yapılıyor. İnsanlar evlerinde büyük hazırlıklar yapıp sofralar hazırlıyorlar ve birbirlerini yemeğe davet ediyorlar. Sofraların en önemli yemeği ise kızarmış hindi…
Yılbaşı sofralarında hindi bulunması ile ilgili hiçbir kültürde, hiçbir dini inançta herhangi bir ifade bulunmamaktadır. Amerikanın keşfi öncesinde yabani olarak yaşamlarını sürdürüyorlardı. Burada yaşayan yerliler mısır ekimi ve hindi avcılığı gibi bazı bilgileri Amerikalılarla paylaştılar. Böylelikle hindi avcılığı ve yetiştiriciliği gelişti. Bu nedenle her yıl kasım ayının son perşembe günü kzılderelilere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizler tarafından kutlanan şükran gününde, hindi yenmekte ve aile bağları,arkadaş dostluk ilişkileri bu sofralarla geliştirilip pekiştirilmektedir.
ABD’de her yıl kasım ayının dördüncü Perşembe günü kutlanan Şükran Gününün ertesi günü ‘Noel Sezonu’ başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Cuma gününü bazı Amerikalılar Kara Cuma olarak da adlandırırlar. Ancak farklı kültürlerden bizim kültürümüze anlam ve zaman kargaşası içinde geçen yeniyılda hindi yeme geleneği, Kızılderelilerin Yas Günü’nü İngilizlerin Şükran Günü’nü simgeliyor. Ancak hindi bizim yeniyıl sofralarımızı, neden yediğimizi bilmeden, “Başkaları yapıyor bizde yapalım, aaa hindisiz olur mu?” gibi düşüncelere kapıldığımızdan süslemeye devam ediyor. Aslında nede hüzünle dolu bir hikayeden geçip gelmiştir hindi sofralarımıza…
Bence amaç neyi nasıl yediğiniz değil, sevdiklerinizle yeni bir yıla girmenin coşkusunu kutlamak için aynı sofrayı paylaşmak olmalı… Yediğiniz ister hindi olsun isterse dana yada bir parça ekmek ne fark eder… Yeni yılın hepinize umut sevgi ve bereket dolu sofralarla, sevdiklerinizin gülüşleriyle merhaba demesi dileğiyle…
Kaynakça:
tr.wikipedia.org
Yazar:Eda Şahan