İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?
Öncelikle şunu belirtmekle başlamak istiyorum, insan gözü analog bir yapıdır ve dijital bir terim olan piksel boyutuyla ölçülmesi tam olarak mümkün değildir. Beyindeki görme merkezi gözlerden gelen ışık bilgisini aynen bir film perdesi gibi algılayamaz. Beyin gelen ışık bilgisini yorumlayarak görüntü oluşturur. Bu görüntü gözden beyne giden sinir hücrelerinin yani nöronların hızına bağlı olarak sürekli yenilenir.
Örneğin bunu FPS(frame per second) değeri olarak göz önüne alırsak, bir video filmindeki 30FPS değeri gözümüzün görüntüyü tümüyle akıcı olarak görmesi için yeterlidir. Fakat bu olay, insan gözünün 30FPS olduğu anlamına gelmez. İnsan gözünün de belli bir eşik değeri vardır ve o değerden daha hızlı geçen bir cisme baktığında onun hareketini yakalayamaz ve hiçbirşey geçmemiş gibi görür. Günümüzde kullanılan yüksek çekim hızına sahip kameralar kullanılarak bir merminin hareketi milisaniye mertebesinde rahatlıkla incelenebilmektedir.
İnsan gözünün hızı için basit bir test yapabiliriz. Öncelikle CRT(tüplü) bilgisayar monitörünüzün dikey tarama frekansını 60 Hz’e getirin. Bunun için, masaüstüne saÄŸ tıklayıp özellikler > ayarlar > geliÅŸmiÅŸ > monitör sekmelerini takip edip Hz ayarlarına ulaÅŸabilirsiniz. 60 Hz’e getirdikten sonra ekrana 30cm mesafeden bakarken, monitörün yan tarafında bir nesneye odaklanın ama göz ucuyla da monitörü görün. Normalde düz bakarken hissetmediÄŸiniz ekran yenilemesinin nasıl yukardan aÅŸağıya taranarak sayfa sayfa geçtiÄŸini bu ÅŸekilde farkedeceksiniz. EÄŸer normal bakarken de 60 Hz’i farkediyorsanız bunu bir de 75 Hz’de deneyin. Kendim 75 Hz’e kadar farkedebiliyorum fakat 85 Hz ve üstünde artık sayfa sayfa geçiÅŸleri göremiyorum. Gözün bu hızı kiÅŸiden kiÅŸiye farklılık gösterebilir. Gözleriyle sürekli detaylı ve hareketli ÅŸeyleri takip eden ve iÅŸi gereÄŸi yüksek dikkatle çalışan kiÅŸilerde daha hızlı göz refleksleri görülür.
Gözümüzün ışık algılayıcılarının bulunduÄŸu retina, sinirsel yapıdan oluÅŸan bir zardır. Retinadaki ışık algılayıcıları, sayısal kameraların algılayıcılarında olduÄŸu gibi sayılabilir büyüklüklerdir. Hatta, retinanın çukur kısmında(fovea) bu algılayıcıların sayıları diÄŸer bölgelere oranla daha fazladır ve retinanın üzerine düşen ışık beyine sıkıştırılarak iletilir. İşte bu nedenle gözümüz bazen bize oyun oynar ve ÅŸekilleri olmadığı gibi görürüz. Gözümüzdeki ışık algılayıcı hücre sayısı(ya da piksel deyin) belli bir kritik deÄŸerin üstünde olduÄŸu sürece görme kalitesi etkilenmez. Çünkü görüntüyü beyin tamamlar. Hatta tek gözümüz olmasa bile görüntü çözünürlüğümüz azalmaz, yalnızca derinlik hissimiz bir miktar kaybolur. Retina “dekolmanı” olarak adlandırılan ve göz içindeki ışık hücrelerinin büyük kısmının harap olduÄŸu durumlarda bile görüntünün bir kısmını eksik görmeyiz. Bunu şöyle benzetebiliriz: Elinizdeki kameranın merceÄŸinin yarısını kapatıyorsunuz ama ekranda görüntüyü hala tam görüyorsunuz; çünkü kameranın iÅŸlemcisi eksik kısmı tamamlıyor.
Gözün görme kapasitesinin megapiksel olarak ifade edilebilmesi için, gözdeki reseptörleri piksel olarak düşünüp bir sahneyi beynin hangi detay seviyesinde oluşturabildiğini test etmek gerekir. İnsan gözü küçük bir organdır ve üzerine gelen ışığın çok az bir miktarı ile bütün herşeyi yapar. Fakat yüksek megapiksel kameraların mercekleri oldukça büyüktür ve buna bağlı olarak karanlık bir sahnede insan gözüne kıyasla çok daha fazla aydınlanmış alan görürler. Şunu net olarak söylemek mümkündür ki, eğer göz büyüklüğünde bir mercekle en yüksek megapiksel oranını alıp fotoğrafı çekip daha sonra insanın aynı manzaraya bakarak gördüklerini karşılaştırırsak eminim ki insan gözü daha fazla detayı algılayıp tanımlayabilecektir. Dijital makinenin çektiği fotoğraf ise, zoom yapılmadan insanın gördüğüne denk biçimde görüntülenip incelenirse çok daha az detay yakalayabildiği anlaşılacaktır.
Bu nedenle insan gözü yapay merceklerin görüntüsüyle kıyaslanamayacak kadar mükemmel yaratılmış bir organdır. Ama dijital bir veri olan megapiksel olarak ifade edilebilir. Bunun hesaplaması yukarıda bahsettiğim şartlar sağlanırsa, yaklaşık olarak bir değer ortaya koyularak gerçekleştirilebilir. Ama megapiksel teriminin aslında bir sahneden alınan görüntünün kaç piksel ile görüntülendiğini ifade eden bir kavramdan başka birşey olmadığını aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Tabiki ne kadar fazla piksel olursa o kadar detaylı görünecektir fakat bunun insan gözüne denk gelen oranıyla kıyaslamak için, konuyu başlıca bir araştırma konusu olarak ele alıp laboratuvar şartlarında incelenmesi ve deneyler yapılması gerekir.


















Yorumlar
« 1 [2] Tümü
tam anlamadım ama güzel
ben yasin ilk okul örencisiyim bu konu yüzünden çok iyi notlar aldım teşekkürler bunları dile getirdiğiniz için
yani lens herkeste aynı ama grafik işlemisi specific olarak sekilleniyor.. güzel açıklama teşekkür ederim.
sevgili hüseyin gerçekten çok ilginç ve güzel bi paylaşım gerçekten güzel bi noktaya değinmişsin kardeşim sohbetlerimizde bana bu soruyu sıklıklka sorar bende nasıl cevap vereğimi bilemezdim artık ona bi kaynak gösterebilecem buna bende o da çok sevinecek
her neyse yaratanın mücizeleri bunlarla sınırlı değil hepmiz biliyoruzdur herhalde
ŞÜKÜR
ŞÜKÜR
ŞÜKÜR ve yine ŞÜKÜR BİNLERCE ONLARCA MİLYONLARCA SAYILAMAYACAK ÇOKLUKTA ŞÜKÜR
hatta öyle ki en yüksek çekirdek sayısına sahip en yüksek çalışma frekansına sahip bir işlemcini 99999 milyar yıl boyunca işlediği çoklukta veri sayısı kadar ŞÜKÜR
İnsan gözü kaç megapiksel konusunu bir çok yerde araştırdık.
Bir makine mühendisi olarak yukarda paylaşmış olduğunuz makaleyi çok beğenerek optisyenlere özel bir optik sitesinde yayınladık.
http://www.optisyenler.org/ilginc-haberler/156-insan-gozu-kac-megapksel.html
Linkte makalenizi görebilirsiniz. EmeÄŸinize saÄŸlık….
Çok hoş bir bilgi..İnsan gözüne merakım çoktur ve bu bilmediğim bir bilgiydi..Deneyin crt de yapılmasının nedeni Lcd ekranlarda sadece sıvının oluşturulması ile görüntünün oluşturulmasımıdır?Yani lcd ekranlarda yenileme tekniği ile görüntü oluşmuyormu?
@Alpican;
Biraz geç bir cevap oldu ama aynen dediÄŸiniz gibi. Yenileme CRT monitörlerde yukarıdan aÅŸağı doÄŸru yapılan bir iÅŸlem olduÄŸundan düşük Hz deÄŸerlerindeyken bakıldığında çıplak gözle bile farkedilebilmektedir. LCD’lerdeki yenileme tekniÄŸinde ise yansıtma kullanılır yani görüntü her noktada aynı anda renk deÄŸiÅŸtirmektedir ve bu yukarıdan aÅŸağı tarama ÅŸeklinde olduÄŸu gibi farkedilememektedir.
Çok baÅŸarılı araÅŸtırma teÅŸekkürler, yinede yazının sonuna doÄŸru ortalama bir deÄŸerde beklemedim deÄŸil hani …
« 1 [2] Tümü
Yorum Yazın