Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tıpta Gelişme: Yapay Denizanası

0 531

Tıpta Gelişme: Yapay DenizanasıBilim insanları, deyim yerindeyse bir taşla iki kuş birden vurdu. Geçtiğimiz günlerde yapar bir denizanası üretildi. Üstelik bu denizanası fareden alınan hücrelerle üretildi. Abd’ de gerçekleşen bu deney tarihe geçti. Meşakkatli geçen bu deney süreci tam 4 yıl sürdü. Bu yapay canlıya Medusoid adı verildi. Medusoid’ in gerçek bir denizanasından neredeyse hiçbir farkı yok. Gerçekleri gibi denizde kasılıp gevşiyor ve bu sayede yüzebiliyor. Üstelik farelerden alınan bu hücreler, farelerin kalplerine ait. Silikon kalıplar içinde transfer edilen bu hücreler yapay denizanasını oluşturdu.

Bu alanda bir ilk olan yapay denizanası üretiminin getirileri ise birden fazla. Fare kalp hücrelerinin kullanılmasının amacı insanlardaki kalp hastalıklarının tedavisinde devrim yaratmak. Medusoid’ in gelişim süreci gözlenecek ve ileride bu sayede zarar görmüş kalp hücreleri tedavi edilebilecek. Bunun yanında bir başka getirisi daha olacak. Üretilen bu yapay canlı aynı zamanda hayvanseverleri de sevindirecek gibi. Çünkü bu yapay canlı sayesinde yeni deneyler gerçek hayvanlar üzerinde değil, neredeyse gerçekleriyle aynı olan bu yapay canlılar üzerinde gerçekleştirilecek. Böylece gerçek hayvanlar deneylerde kullanılmayacak ve hayvan hakları da korunmuş olacak.

Yazar: Gürkan DEMİRCİ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku