Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Photosynth Nasıl Yapılır?

5 393

Photosynth Nasıl Yapılır?Bir önceki yazımda kendi yaptığım photosynth çalışmalarımı sizlerler paylaşmıştım. Henster arkadaşımızın “Nasıl çekim yaptın? Hangi aşamalarla vs. ” yorumunu görünce bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Uygulamanın internet sitesindeki yardımcı dökümandan destek alarak elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Bir mekanın fotoğraflarını çekerken uyulması gereken bazı ufak kurallar var. Bunlar,

-Küçük çalışmalarla başlayın. Photosynth test ederken özellikle ilk uygulamanızı yapıyorsanız bir örnek çalışma yapın. 10-15 fotoğraf çekin ve kendi hesabınızla giriş yaptıktan sonra photosyth i oluşturun. Bu çalışma neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamanıza faydalı olacaktır.

-3 kuralını unutmayın. Fotoğrafları çekerken bir fotoğrafın en az 3 fotoğrafla kesişen noktaları olmak zorunda.

-İlkten geniş alanı çekim yapın. Mekanın panoramasın çeker gibi geniş olarak tüm alanı fotoğraflayın. Fotoğrafların birbirlerinin %50 gibi yüksek oranda kesişim yaparak çekmeye özen gösterin. Bu sayede photosynth fotoğrafları çok daha başarılı bir şekilde birleştirecektir.

-Çekim açınızı aynı oranlarda değiştirin. Bir cismin etrafında çekim yapıyorsanız fotoğrafların birbirleri arasındaki çekim açısı farkı 25 derece veya daha az olması çalışmanın daha başarılı olmasını sağlayacaktır.

-Çekim yaptığınız alanın çok detaylı ve farklı dokular içermesine özen gösteriniz. Boş duvar yada ayna gibi yansıma olan yerler photosynth açısından uygun değil. Programın hata oranını yükselten sebeplerden.

-Fotoğraflarınızı kesip ufaltmayın. Fotoğrafı ne çektiyseniz o haliyle kullanmaya çalışın. Burada şu anlaşılmasın. fotoğraflarınzın image-size dediğimiz boyutlarını elbette ufaltabilirsiniz. ancak bu işlemleri tüm fotoğraflar için uygulamayı unutmayınız. Photosynth oluşturmak için çektiğiniz fotoğrafların hepsinin internete yüklenmesi gerekiyor. Boyutlar büyüdükçe fotoğrafın kalitesi ve çözünürlüğüne göre bu işlem oldukça zaman alacaktır.

Bu ön bilgilerden sonra çekim tekniklerinden bahsedelim. Bir odada photosynth oluştumak istiyorsanız ilk önce odanın ortasında kendi etrafınızda dönerek 360 derecelik bir çekim yapıyorsunuz. Fotoğrafların birbirleri üzrinde kesişmelerini unutmayınız (3 Kuralı). Yaklaşık %50 oranında.

Photosynth Nasıl Yapılır?


Daha sonra odanın köşelerinden ve duvarların orta noktalarından odanın büyüklüğüne göre çekimler yapın. Aşağıdaki şekiller çekim tekniği hakkında daha fazla yardımcı olacaktır.

Photosynth Nasıl Yapılır?

BU çekimleri tamamladıktan sonra detay çekmeye başlayın. Odanın istediğiniz noktalarında detaylar çekin. Odanın genel çekimlerini tamamladığınız için detay çekimlerinde birden fazla fotoğrafla kesişen noktalar muhakkak olacaktır. Böylece daha başarılı bir çalışma yapmış olacaksınız.

İki boyutlu çekimler yapmak istiyorsanız bu sefer Çekim yaptığınız yere paralel olarak çekimler yapıyorsunuz. Farklı açılarda çekimler yapmanıza gerek yok. Aşağıdaki şekilde görülüyor.

Photosynth Nasıl Yapılır?
Bir cismi 360 derece fotoğraflamak istiyosanız yaklaşık 15 derecelik açılarla cismin etrafında dönüyorsunuz. Ortalama 24 fotoğraf ile başarılı bir çalışma ortaya çıkabilmekte.

Photosynth Nasıl Yapılır?

Yaptığım photosynth çalışmalarından yukarda anlatmaya çalıştığım kurallara en uygun çalışmamı aşağıda görebilirsiniz. Çeşmenin etrafındaki 4 yoldan ayrı ayrı yaptığım geniş çekimler ve çeşmenin etrafında 360 derecelik yaptığım çekimler oldukça başarılı bir şekilde birleşti. Çeşmenün üzerine fare ile geldiğinzide 360 derece dönmenize imkan sağlayan bir araç çıkıyor. O şekilde sanki 3 boyutlu gibi çeşmenin etrafında dönebiliyorsunuz.

 

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku