Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zayıflık, Sebepleri ve Beslenme Önerileri

0 468

Zayıflık, vücut ağırlığının olması gerekenden daha düşük olması ve yağ dokusunun diğer dokulara oranının az olması durumudur. Uzun süren eksi enerji dengesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Klinik testlerle ve boya göre ağırlığın yeterli olup olmadığının ölçülmesiyle yani vücut kitle indeksinin hesaplanmasıyla belirlenmektedir.

8535_asiri_kilo_kaybi_00_thZayıflığın çeşitli sebepleri vardır. Genel anlamda diyetle alınan enerjinin yeterli miktarda olmaması veya vücuda alınan besinleri vücudun kullanamaması ile zayıflık ortaya çıkmaktadır. İdeal kiloda kalmanın temel prensibi gün içinde harcadığımız kadar enerjiyi beslenme yoluyla yeniden almaktır. Fakat zayıflık söz konusu olduğunda bu düzen bozulur. Vücut aldığı enerjiden fazlasını harcar. Bu tip zayıflık daha ziyade çocuklarda, gençlerde, çok doğum yapan ve iyi beslenemeyen kadınlarda ve ağır işte çalışanlarda görülür.

Peki bir insan nasıl harcadığı enerjiyi besinle yeniden kazanamaz? Bu durumun çeşitli sebepleri olabilmektedir. Kişi kalite ve miktar yönünden yetersiz besleniyor olabilir, aşırı hareketli olabilir, sindirim bozukluğu, dolaşım bozukluğu, hormonal bozukluk, enfeksiyon ve parazitler gibi sebeplerle alınan besin vücutta kullanılamıyor olabilir. Bu tip sağlık sorunlarının var olup olmadığını anlamak içinse mutlaka bir sağlık taraması yapılmalıdır.

Zayıflığın birçok zararı da vardır. Çocukluk ve gençlik yıllarında meydana gelen zayıflık büyüme ve gelişmeyi önemli ölçüde etkilemekte ve kişinin normal düzeyde büyüyüp gelişmesini engellemektedir. Bunun dışında, aşırı zayıflık çalışma verimini düşürür, süt veren kadınlarda sütün azalmasına sebep olur, vücudun dış etkenlere karşı direncini azaltır.

Zayıflığın önlenmesi de sebebiyle ilişkilidir. Sebep beslenmenin yetersizliği ise diyetin düzenlenmesi ile zayıflığın önüne geçilebilir. Mümkünse protein kalitesi yüksek şekilde beslenilmelidir. Vitamin ve mineral alımı artırılmalıdır. Fazladan alınan 7 kalorilik enerjinin vücut ağırlığını 1 gr artıracağı düşünüldüğünde, ayda 2 kg almak isteyen bir kişinin harcadığı enerjiye ek olarak 400-500 kalori alması gereklidir.

Sebep bir sağlık problemi ise, bunun düzeltilip düzeltilemeyeceği konusunda en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan elde edebilirsiniz.

Kaynakça:
Genel Beslenme, Prof Dr. Ayşe Baysal
Besinler ve Beslenme, Hikmet Yaşar, Suat Melek

Yazar:Handan Arslankaya

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku