Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

2013 Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

0 433

4435_2Fransızlar için kalitesiz araçlar yaptıkları söylenir. Bu düşünceye sahip olanlar, ya bugatti ile tanışmamış ya da onun Fransız olduğunu henüz öğrenmemiştir. Kökeni 1909 yılına dayanan ve ettore bugatti tarafından spor otomobil üretmek için Fransa’nın molhouse şehrinde kuruldu. Günümüze damgasını vuran bugatti veyron modelini ise, 2003 yılında üreten firmanın Fransızlar için gurur kaynağı olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Şuan bugatti dendiğinde insanların aklında dünyanın en hızlı otomobillerinden biri olduğu düşüncesi hemen oluşmaktadır. Firma bu düşünceyi yaklaşık 10 yıl önce 1001 beygir gücündeki yol canavarını üreterek oluşturmayı başarmıştı. Aradan geçen sürede sınırlı sayıda da olsa başarılı satışlara imza atan firma, yepyeni modellerini maddi imkanı yüksek müşterileri için sunmaya devam etti. Şimdilerde ise firmanın güncellenen cabriolet modeli 2013 bugatti veyron grand sport vitesse büyük ilgi görmekte.

4435_4Bugatti veyron grand sport vitesse, ilk üretildiğinde 1001 beygir olarak karşımıza çıktı. Cabrio zevkini maksimum hızın keyfi ile birleştiren bu otomobilin güncellenmesi ile birlikte bir takım değişimler yapıldı. Geçen sene yapılan Cenevre otomobil fuarında ortaya çıkan vitesse’nin kaputu altında 8.0 litrelik 16 silindirli motor hacmi yer alıyor. Bu motor araca 1200 beygir gücü 6.400 rpm devirde sunuyorken 1500 nm torkluk çekiş gücünü ise 3.000 rpm devirde sunmaya başlıyor ve bu maksimum ivmelenme 5.000 rpm devire kadar sürüyor. Bugatti veyron grand sport vitesse teknik özelliklerine giriş yapmışken performans detaylarına bakalım. 7 iler DSG şanzımana sahip olan bugatti veyron grand sport vitessenin 0-100 km/s hızlanması 2.6 saniye olarak gerçekleşiyor. Önceki modele göre iyi sayılmasa da aracın cabrio olduğunu düşündüğümüzde bu değerin normal olduğunu görebiliriz. Araç, normal mod da kullanıldığında elektronik olarak sınırlandırılmış maksimum 375 km/s hıza ulaşabiliyor. Fakat araç üzerindeki rekor denemesi 410 km/s hız olarak gerçekleşmiş. Bugatti veyron grand sport vitesse için üstü açık yani cabrio otomobil dedik. Böyle otomobillerin üstü açıldığı zaman yüksek hızlardaki sürüş keyfi çok önemlidir. Bu araç 200 km/s hıza kadar, son derece rahat sürüş sağladığı bugatti yetkilileri tarafından bildirilmiş. Şöyle bir düşündüğümüzde araçtaki tasarım ve yalıtım konusunun ne kadar iddialı olduğunu söyleyebiliriz.

4435_3

Bugatti veyron grand sport vitesse, tasarım konusunu biraz açalım. Araç, 2003 yılından bu zamana kadar sahip olduğu genel tasarım çizgisi ile akıllarda az çok yer etti. Bugatti tasarımcıları da bunun farkında olduğu için aracın genel hatlarını bozmadan araç geliştiriyor. Yeni bugatti veyron grand sport vitesse de bu anlayış üzerine geliştirilmiş. Genel hatlar bozulmadan aydınlatma ekipmanlarında ve aerodinamik yapıda iyileştirmeler ve geliştirmeler yapan bugatti yetkilileri, bugatti veyron grand sport vitesse ile daha ilgi çekici süper spor otomobil sunmayı hedeflemişler. Bu konuda son derece başarılı olduklarını da söyleyebilirim. Zira aracın güncel hali daha ilgi çekici görünüme kavuşmuş. Özellikle led aydınlatma ekipmanlarının, yeni 20 inçlik jantların ve karbon fiber malzemenin başarılı şekilde kullanımı, bu konuda araca ciddi katkılar sağlamış.

Aracın fiyatını merak edenler için, bu aracın ülkemizde coupe modellerinin 2.3 milyon euro olduğunu ve bugatti veyron grand sport vitesse modelinin, 3.0 milyon euro’dan ülkemizde sahip olanın çok zor olduğunu söyleyeyim.

Kaynakça:
tr.wikipedia.org/wiki/Bugatti_Veyron

Yazar:Hasan Can Bozkurt

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku