Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tavus Kuşu Hakkında İlginç Bilgiler ve Türleri

0 13.912

Tavus kuşları genellikle erkek tavus kuşunun güzelliği ile tanınan, sülün ailesine ait ve Asya’ya özgü bir kuş cinsidir. Bu kuş cinsi 5 metreye kadar ulaşabilen uzunluğa sahip en büyük uçan kuşlar türüdür. Boylarının yüzde 60’ını kuyrukları oluşturmaktadır ve 8-13 kilo arasında olabilirler. Bu alımlı kuş cinsinin başlıca avcıları arasında kaplanlar, leoparlar ve melez vahşi kedi cinsleri gelmektedir. Bu kuşlar tehlikeyi algıladıkları zaman, ağaçlarda saklanabilir ve geceleri sadece saklanarak geçirebilirler. Tavus kuşları çok eşlidir ve tipik olarak terk edildiğinde tavus kuşları üzüntü ve kalp kırıklığı hissedebilirler.

Kongo Tavus Kuşu

Kongo tavus kuşu, sülüne benzerliği ile sülün ailesinin üyesi olduğunu belli eden bir tavus kuşu çeşididir. Boyunda ve kuyruğundaki etkileyici tüyleri olmadan küçük olan Kongo tavus kuşu, üstlerinde parlak mavi renklerle dolu türleri vardır ve kanatlarında yeşilimsi tüylerle dolu üst gövdelere sahiptir. Aynı zamanda Afrika’ya özgü olan tek tavus kuşu türüdür. Dişiler biraz daha küçükken, erkekler yaklaşık olarak 71 cm uzunluğundadır. Dişiler ayrıca erkeklerden daha zarif renklere sahiptir, çünkü bu şekilde yumurtalarının üzerinde otururken kendilerini yırtıcılardan kamufle ederler.

Tavus Kuşu Hakkında İlginç Bilgiler ve TürleriBu kuşlar oldukça gizemli olduğundan ve fazla üzerinde çalışma yapılmadığından dolayı, bu tür hakkında çok fazla şey bilinmemektedir, ancak uzmanlar çoğunlukla bitki parçaları, tohumlar ve meyvelerle beslendiklerini bildirmektedirler. Yaşam alanlarına yayılmışlardır ve bu tavus kuşu türü yalnızca Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, özellikle de doğu yarısında bulunmaktadır. Ova yağmur ormanlarını, akarsular arasındaki yamaçlarını yaşam alanı olarak tercih ederler.

Java Yeşil Tavus Kuşu

Endonezya’dan gelen yeşil tavus kuşlarının, dişilerini tavlamak için kullanılan parlak renkli kuyruk tüyleri vardır. Ayrıca başlarının üstünde yeşil uçları olan fan şeklinde bir kretleri bulunur. Bu tavus kuşu için bir başka isim Java tavus kuşudur. Dişilerde renkler de erkeklerdekinden daha uçuktur ve erkek kuşlar daha parlak renkli ve yeşil bir renk tonuna sahiptirler. Dişi yeşil tavus kuşlarında ayrıca uzun bir tüy kuyruğu yoktur.

Hint Tavus Kuşu

Tüm tavus kuşu türleri arasında en tanınabilir olanı budur. Hindistan, Sri Lanka ve Doğu Asya’nın diğer bölgelerine özgü olan bu tavus kuşu türü, iyi bilinen kuyruk tüylerini dişilerini tavlamak için kullanırlar ve çoğunun parlak mavi kafaları ve mavi tepeleri vardır. Türün dişileri hafif kahverengi bir renktedir, mavi ya da yeşilbaşları vardır ve kuyrukları daha küçüktür, böylece yumurtalarının üzerinde otururken kendilerini kamufle edebilirler.

Tavus Kuşu Kuyruğunda ve Vücudunda Bulunan Renkler

Tavus kuşlarının kuyruklarında birbirinden ilginç tüyler vardır.

Kahverengi ve Bakır

Her iki tavus türünün gövdeleriyle kuyrukları kahverengi ve bakırın çeşitli tonlarındadır. Mutasyonlar nadir olsa da, neredeyse tamamen kahverengi olan tavus kuşu mutasyonları bile vardır. Bilinen bir tür, çikolata-kahverengi bir renktir ve koyu kahverengi göz lekelerine sahiptir.

Yeşil

Tavus Kuşu Hakkında İlginç Bilgiler ve TürleriJava, Hint-Çin ve Birmanya olmak üzere üç tür yeşil tavus kuşu vardır. Ancak hepsinin yeşil rengin baskın olduğu yerler başları ve boyunlarıdır. Hem mavi hem de yeşil türlerin içinde bu rengin bulunduğu kuyruk tüyleri vardır. Ayrıca yeşil tavus kuşları yeşil ve bakırın çeşitli tonlarına sahiptir ve bu renkler bu türlerin oldukça çarpıcı bir kuş haline getirmektedir.

Yanardöner Mavi

Hint tavus kuşunda, baş ve boyun, mavinin çok zengin bir tonudur. Aslında, yeşil tavus kuşundan farklı görünmesini sağlayan özelliklerinden bir tanesi budur. Aynı Hint mavisi tonundan oluşan hem Hint hem de yeşil tavus kuşunun kuyruk tüylerinde bir göz damlası vardır.

Çeşitli Renkler

Ana renklere ek olarak, birçok tavus kuşunda daha zarif renkler vardır ve bu renkler arasında mor ve hatta beyaz bulunmatdır. Ancak, bu renkleri bir tavus kuşunda fark edilirse, standart bir tavus kuşu değil, mavi ya da yeşil tavus kuşunun bir mutasyonu olmaktadır. Sadece mutasyona uğrayan kuşlar bu nadir ve eşsiz renklere sahiptir.

Yumuşak Sarı

Tavus kuşu tüyleri aslında kendilerine tutturulmuş tüylü iplikçikler ile tüyler içerir. Tellerin her biri, tüy gibi görünen filamentler olan barbullar olarak bilinen tüy oluşumuna sahiptir. Sarı renk bu tavus kuşlarında yaygın veya hatta fark edilmeyebilir, ancak yakından dikkatlice bakıldığında görmek mümkündür. Bu oluşum bu kuşu genel güzelliğine ciddi katkılarda bulunur.

Tavus Kuşu Hakkında İlginç Gerçekler

Farklı cinsler için farklı isimler kullanılır: Yalnızca tavus kuşu olarak bilinen türlerin erkeklerine tavus kuşu denir ve bir tavus kuşu ailesine kuş sürüsü denir.
Tavus kuşları uçabilir: Kuyruk tüylerinin vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 60’ını almasına ve yaklaşık altı metrelik bir alana ulaşmasına rağmen tavus kuşları çok uzaklara uçmasalar da, aslında uçabilirler.
Tavus kuşu eti yenilmektedir: Kulağa biraz garip gelse de önceleri tavus kuşu eti yenilmiştir. Ortaçağda, bu kuşlar kesilmiş, kızartılmış hatta yemek masasında tüyleriyle bile servis edilmişlerdir. Bununla birlikte, çoğu tavus kuşlarının eti sert ve kaba olduğu için pek beğenilmemişlerdir.
Tavus Kuşu Hakkında İlginç Bilgiler ve TürleriKuyruklarının güzel olmasının bir sebebi vardır: Tavus kuşunun kuyruklarının bu kadar güzel olmasının nedeni, çok küçük ve farklı ışık dalga boylarını yansıtan kristal benzeri yapılarının olmasıdır. Miktar, aralıklara göre değişir, ancak her dönemde herkesin bildiği parlak floresan renklerle tanınırlar. Aslında, parıldayan kelebekler ve sinek kuşlarının da dâhil olduğu diğer hayvanlar da aynı sürece sahiptir.
Tüyleriyle doğmazlar: Tavus kuşu tüyleriyle doğmaz ve aslında, erkek yavru tavus kuşu üç yaşına kadar tüylerini büyütmeye başlamaz. Aslında bir yavrunun cinsiyetini, erkeklerin rengini değiştirmeye başladığı yaklaşık altı ay öncesine kadar söylemek zordur.
Tüyleri için avlanmasına gerek yoktur: Birçok insan tüylerini almak için tavus kuşunu öldürmek zorunda olduğunu düşünse de, bu doğru değildir. Çiftleşme mevsiminden sonra, tavus kuşları tüylerini döker, bu nedenle hayvanlara zarar vermeden tüylerinin toplanması kolaydır. Ortalama tavus kuşu yaklaşık 20 yıl yaşar, bu yüzden yaşamları boyunca dökülen çok fazla tüyü vardır.
Tüm tavus kuşları yeşil veya mavi değildir: Üreme nedeniyle, düz beyaz bir renkte olan tavus kuşları da vardır. Bazı insanlar albino olduklarını düşünseler bile, ancak göz renginin normal olması nedeniyle albino değillerdir. Hem erkek hem de dişiler tamamen beyaz olarak yetiştirilebilir ve bu çarpıcı bir manzaradır.

Kaynakça:
animals.mom.me
popoptiq.com
wordatlas.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku