Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Düşünce Lideri Nedir, Nasıl Olunur?

2 415

Lider olmak için gerekenlere sahip misiniz? Başarı arayışında liderlik her zaman tüm sürecin önemli bir parçası olmuştur. Kişiler ya bir lideri takip etmeyi seçerler ya da hedeflerine ulaşmak için liderlik ederler. Gerçek olan şudur ki; iyi bir liderin gözetiminde kişinin kendisi veya tüm ekibi başarılı olur. Ancak bir liderin liderlik etme ve farklı durumlarla başa çıkma şeklini etkileyebilecek farklı liderlik tarzları vardır.
Bu tarzlardan biri düşünce liderliğidir. Çok sayıda lider türü arasında son yıllarda ortaya çıkan şey, bir düşünce lideri kavramıdır. Düşünce lideri terimi birçok kaynakta ve konuşmada bahsedilmiş olsa da, gerçek tanımı birçok kişi için belirsizliğini korumaktadır. Düşünce lideri tam olarak nedir ve diğer lider türlerinden farkı nedir? Daha da önemlisi, nasıl olunur? Bu yazıda tüm bu sorularla ilgili cevaplar bulunmaktadır.

Düşünce Lideri Nedir?

Düşünce lideri; ait oldukları sektöre güvenilir iç görüler, rehberlik ve fikirler sağlayan bir kişi veya kuruluşu ifade etmektedir. Ancak bu tür liderler paylaşmaktan fazlasını yaparlar, aynı zamanda eylemleri ve başarılarıyla liderlik stratejilerini gösterirler. Düşünce liderleri fikirleri ifade etmekte ve bunları uygulamakta iyidir. Ancak onları diğer lider türlerinden ayıran özellik, insanlara paylaştıkları fikirlere göre hareket etmeleri için ilham vermeleridir. Bu kişilerin sağladıkları değer nedeniyle çevrelerindeki insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptirler.
İyi bir düşünce lideri örneği Simon Sinek’tir. Sadece “Üç Altın Çember” üzerine yaptığı TED Konuşması, bir bireyin kendi kişisel hedeflerine ve planlarına uygulandığında hayallerin ötesinde mükemmelliğe ulaşmaya yardımcı olacak harika iç görülerle doludur. Sinek, insanların girişimcilik, liderlik ve organizasyon yapısı hakkındaki düşünme biçimlerini genişletmeye ve meydan okumaya devam etmektedir.

Düşünce Lideri Nasıl Olunur?

Düşünce Lideri Nedir, Nasıl Olunur?Düşünce liderliğini anlamak farklı şey, bir düşünce lideri olmak ise başka bir şeydir. Pek çok kurumsal ve örgütsel lider, gruplarını etkili bir şekilde yönetmiştir, ancak çoğu aynı zamanda yetkili ve etkili olma yeteneğine sahip değillerdir. Bir kişi düşünce liderlik niteliklerine sahip olmak isteniyorsa, bulunduğu alanda çok fazla deneyime ihtiyacı olacağı düşünüldüğünde bu anlaşılabilir bir durumdur. Ayrıca, güvenilirlik ve itibar inşa etmesi gerekecektir. Düşünce lideri olma yolunda, yapılan her çalışmadan olumlu sonuçlar almak önemlidir.

Düşünce Lideri Olmanın Adımları

Niş Belirlemek
Düşünce lideri olmak için yapılması gereken ilk şey, bir uzmanlık alanı belirlemektir. Kişinin hangi konuda iyi olduğunu belirlemesi gerekir yani kendinin farkında olması gerekir. Güçlü yönlerini ve çevresindeki insanlara değer katmak için neler sunabileceğini belirlemelidir. Ve bunun yanında hedef kitlenin kim olduğunu bulmalı ve nişe bağlı kalmalıdır.
Bu şekilde çalışmak daha iyi ve daha itibarlı bir marka yaratmaya yardımcı olacaktır. Binlerce alanda veya nişte düşünce lideri olmaya çalışılmamalıdır. Kişinin temel güçlü yönlerini belirleyerek bu yönlerin daha güçlendirmeye çalışması yapılacak en doğru harekettir. Bu şekilde iyi bir itibar kazanılması daha kolay hale gelecektir. Ayrıca niş hakkında sürekli bilgi edinmek de önemlidir. Alanında sürekli öğrenmenin, izleyicileriyle paylaşılan fikirlerin güvenilirliği üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Güçlü İletişim Kurmak
İyi bir liderin niteliklerinden biri iyi bir iletişimci olmaktır ve bir düşünce lideri olarak, içerik oluşturarak bu beceride ustalaşabilmek mümkündür. Düşünce liderliğinde içerik kraldır. Bir liderin öngörülerini ve fikirlerini sektöründeki insanlarla paylaşabilmesinin en etkili yollarından biridir. İçerik oluştururken kalite, öncelikli olmalıdır. Yalnız bilinmelidir ki, bir kişinin ne kadar harika fikirleri olsa bile, mesajı oraya açık ve yaratıcı bir şekilde aktaramadığı takdirde etkisi az olacaktır.
Düşünce Lideri Nedir, Nasıl Olunur?Oluşturulan içeriklerin nişe uygun olması da ayrıca önemli bir detaydır. Hedef kitlenin kim olduğunu belirlemeli ve içerik onlarla uyumlu hale getirilmelidir. En etkili içerik türlerinden biri blogdur. Blog oluşturma, fikirleri ve iç görüleri paylaşmanın en pratik ve güçlü yollarından biridir. Günümüzde bir blog oluşturmak, WordPress’i kullanmayla ilgili eksiksiz bir başlangıç kılavuzu da dahil olmak üzere, çevrimiçi bulunabilecek tüm öğreticilerle daha kolay hale gelmiştir.
Ayrıca video içeriği oluşturabilir ve sosyal medyayı kullanarak yayınlanabilir. Bir düşünce lideri olarak, çevrimiçi izleyicilere görünür olmak gerekir. Bu nedenle sosyal medya platformlarından yararlanmak kritik bir öneme sahiptir. Bu konuda Facebook, Twitter ve Instagram’da sürekli aktif olmak kişiye hızlı kat ettiren faktörler arasındadır. Ve içerik oluştururken özgün olmak önemlidir. Kişisel markayı oluşturmak, yapılan işi sevmeyle çok alakalı olduğunu da göz ardı edilmemelidir.
Düşünce liderliği, bir kişinin bilgi ve coşkusunu hedef kitlelerine aktarması ile ilgili bir durumdur. Günümüz sahip olunan teknoloji ile bir kişinin kendini dünyaya tanıtması hiç bu kadar kolay olmamıştı. Mesele şu ki, orada sonsuz bir içerik pazarlama fikirleri kaynağı vardır. Ve bu kişinin hedef kitlelerin dikkatini çekme, onlara değer ve ilham sağlama konusunda ne kadar yetenekli olduğu ile orantılı bir başarıdır.

Deneyim kazanmak
Düşünce lideri olmak için insanlara ilham veren fikirler ve hikayeleri paylaşmak gerekir, bu da deneyimlerle yapılabilir. Düşünce liderleri hakkında büyüleyici olan şey, söylediklerine o kadar çok inanmalarıdır ki, diğer insanları da onlara inanmaları için etkilerler. Fikirlerine nasıl bu kadar güveniyorlar konusuna gelince, bu kişilerin deneyimleri onlara fikirlerini desteklemek ve işe yaradığını kanıtlamak için veri sağlamaktadır. Sektördeki kişilerin bu kişileri bir otorite olarak görmesi için inanılır olması gerekir ve inanılırlık oluşturmanın en iyi yolu olabildiğince çok deneyim kazanmaktır.

Ağı genişletmek
Düşünce Lideri Nedir, Nasıl Olunur?Ağı genişletmenin iyi yanı, diğer insanlardan yeni fikirler ve bakış açıları toplayabilmektir. Konferanslar gibi sosyal ağ etkinliklerine katılmak, kişisel markanın güçlendirilmesinde etkili olacaktır, çünkü liderler düşüncelerini, bilgilerini ve bakış açılarını diğer kişilerle şahsen paylaşabilirler.

Problem çözmek
Bir lider düşünce bir problem çözücüdür. Sektöründe iyi bir itibar oluşturmak için, sadece fikirler hakkında konuşması değil, aynı zamanda bu fikirleri sorunları çözmek için kullanması gerekir. Bir liderinin görüşleri hedef kitlelerin sorunlarına çözüm olmaya başladığında, onların saygısını kazanır ve alanında bir uzman ve bir düşünce lideri olarak statüyü yükseltir Bir düşünce lideri olmak için, sadece ilham veren değil, aynı zamanda sektöründeki insanlar için sonuçlar üretebilecek fikirleri paylaşması gerekir.

Medyada yanınır olmak
Düşünce lideri olacak kişinin kendini hedef kitlelere etkili bir şekilde tanıtabilmesi gerekir. Kişinin kendini hedef kitlenin bunalmayacağı bir şekilde nasıl tanıtacağını iyi bilmesi şarttır. Kendini tanıtmanın en iyi yollarından biri, topluluk önünde konuşma etkinliklerine katılmak ve röportajlarda soruları cevaplamaktır. Görüşünü bir uzman olarak paylaşma fırsatı varsa, o fırsatı iyi değerlendirmelidir.
Sonuç olarak düşünce lideri olmak bir süreçtir. Bu, bir gecede olacak bir durum değildir ancak zamanla oluşturulabilir. Ayrıca düşünce lideri olacak kişinin söyledikleri ve yaptıkları konularda tutarlı ve samimi olması gerekir. Paylaştığı fikirler gerçeği yansıtmalı ve izleyicileri ile mümkün olan en insani şekilde bağlantı kurmalıdır.

Kaynakça:
https://influencermarketinghub.com/what-is-a-thought-leader/
https://www.businessnewsdaily.com/9253-thought-leadership.html

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

2 Yorumlar
  1. Özlem diyor

    Merhaba; farkındalık hayatın her alanında olduğu gibi düşünce liderliğinde de kişiyi bir adım öteye taşıyan bir olgudur ve hayata güzel dokunuşlar yapmaya fırsat tanir. Kişinin gelecek kaygısı ile geçmiş takıntısından arınarak AN’ a hedeflemesini sağlar. Dolayısıyla kendisini izlemesini istediği veya izleyen kitlelerin istek ve beklentilerine daha iyi yanıtlar vererek itibarını yükseltir. Farkındalığın gelistirilmesinde, öncelikle yapıcı olunması, izleyici kitleleri ile ortak hedefleri olduğunu iyi empoze etmesi ve o kitlenin çözüm beklenen problemine çözümler getirmesi gerekir. İlham kaynağı olacak fikirler üretmesi ve bu fikirlerin hayata geçirilebilir olması gerekir…

  2. parke diyor

    Merhaba düşünce liderliği için farkındalık geliştirilmeli midir? Farkındalığı geliştirmek için ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku