Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Adet Döneminde Kan Pıhtılarının Nedenleri

0 3.653

Menstrüasyon sırasında kan pıhtıları, kadının hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle uterus duvarlarının astarının kalınlaşmasına neden olabileceği için normal olarak görülebilir. Bu durum daha ağır kanamaya ve 5 mm ila 3-4 cm arasında değişen pıhtı oluşumuna neden olabilir. Bununla birlikte, pıhtı menstrüasyonu çoğu durumda normal olmasına ve tedavi gerektirmemesine rağmen, başka durumlarda anemi, endometriozis veya fibroidler gibi hastalıklardan kaynaklanabilir, bu nedenle kanın nedenini değerlendirecek bir jinekologu görmek önemlidir.

Pıhtılı Geçen Adet Dönemlerinin Nedenleri

Adet Döneminde Kan Pıhtılarının NedenleriAdet kan pıhtıları adet döneminin en ağır günlerinde normal bir durumdur ve pıhtılarının kesin nedeni belirsizdir. Uterus astarının (endometriyumunuzun) dökülmesi, tipik olarak yavaş yavaş veya aniden artan bir akış hacmine sahip olmasına neden olur. Adet kanaması ayrıca süre, renk (eski veya yeni kandan) ve dokuya göre değişir. Regl dönem kan dokusu, kan pıhtıları olarak ortaya çıkabilen endometriyal dokunun dökülmesinin bir sonucu olarak değişir.
Pıhtılı bir dönem genellikle endişe kaynağı verici değildir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, aynı zamanda bazı iltihaplanma veya endometriozis gibi hastalıkların bir işareti olabilir ve bu nedenle menstruasyon veya ultrasondan sonra kan pıhtılaşma testi yapılması gerekebilir. Bunun için öncelikle bir jinekolog görünmek gerekir. Kişi pıhtılı menstruasyon ile 2’den fazla adet döngüsüne sahip olduğunda, bunun sebebi şunlar olabilir:

Düşük

Menstrüasyon sırasında kan pıhtılarının rengi özellikle hafif sarımsı veya grimsi ise, hamileliğin ilk üç ayında düşük olduğunu gösterebilir. Yapılması gerekenler düşük yapmış olup olmadığını doğrulamak için bir jinekoloğa görünmek gerekir, ancak kanama çok ağırsa, uygun tedaviyi başlatmak ve çok fazla kan kaybını önlemek için hızlı bir şekilde hastaneye gidilmelidir. Çoğu durumda, düşük hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkar ve kanama sadece 2-3 gün sürer.

Endometriozis

Endometriozis, ağır adet kanaması, yoğun ağrı ve pıhtı oluşumuna yol açabilen uterus dışında endometriyal dokunun büyümesi ile karakterizedir. Bu bozukluk 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık olmasına rağmen, her yaşta ortaya çıkabilir. Yapılması gerekenler: Jinekoloğa görünerek transvajinal ultrason veya kan testi gibi testler yaptırmaktır. Ve genellikle kadının hamile kalma arzusuna bağlı olarak ilaç kullanımı ile yapılabilen tedaviye başlanmalıdır ve bunun içinde hormonlar veya cerrahi ile ilgili tanının konması gerekir.

Myom

Myom uterusun iç duvarında oluşan, genellikle uterusta ağrı, pıhtı oluşumu, ağır adet kanaması ile dönemler arasında kanama gibi semptomlara neden olan iyi huylu bir tümördür. Yapılması gerekenler, pelvik ultrason çektirmek ve miyomun varlığını doğrulamak için bir jinekolog görünmektir. Tedavi ilaçla veya fibroid veya fibroid embolizasyonunu kaldırmak için ameliyatla yapılabilir.

Demir Eksikliği Anemisi

Demir eksikliği anemisi pıhtılarla bir dönemin nedenlerinden biri olabilir, çünkü demir eksikliği kan pıhtılaşmasını değiştirebilir ve adet pıhtılarına yol açabilir. Yapılması gerekenleri tespit edilmesi için bir hekime görünmek gerekir ve yapacağı kan testi ile reçete edilen demir takviyesi kullanarak tedavi edilebilir. Veya hekim tarafından demir açısından zengin gıdalar kişinin diyet listesine eklenmesi tavsiye edilebilir. Bu gıdalar mercimek, maydanoz, fasulye ve et vb. dir.

Endometriyumu Etkileyen Diğer Hastalıklar

Endometriyumun aşırı büyümesi olan endometriyal hiperplazi veya endometriyumda polip oluşumu olan endometriyal polipler gibi diğer endometriyal hastalıklar, uterusun büyümesi nedeniyle pıhtılarla bir süre geçirmeye neden olabilir. Problemi doğru bir şekilde tanımlamak için jinekoloğa görünmek gerekir. Tedavi, endometriyal dokunun küretajı veya progesteron kullanılarak yapılabilir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

C vitamini veya K eksikliği gibi pıhtı oluşumunu düzenleyen vitamin ve minerallerdeki eksiklik, kan pıhtılaşmasını değiştirerek adet dönemi boyunca pıhtı oluşumuna neden olur. Yapılması gerekenler olarak, bu gibi durumlarda, örneğin ıspanak, portakal, çilek, brokoli veya havuç gibi yiyecek alımını artırılması tavsiye edilir.

Jinekolojik Muayeneler veya Doğum

Topaklı dönemler jinekolojik muayenelerden sonra veya doğum sırasındaki komplikasyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Yapılması gerekenler: genellikle adet dönemi 2 veya 3 gün içinde değişiklik göstermeyi bırakır ve bir sonraki döngüde normale döner. Bu nedenle, pıhtılar görünmeye devam ederse, jinekoloğa görünmek önemlidir.

Adet Kan Pıhtıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dönem kan pıhtıları adet kanının ortak özellikleri olan kümeler, parçalar veya jöle benzeri bir kıvam gibi görünebilir ve boyut ve sayı olarak değişebilir. Ortalama bir süre yaklaşık 2 ila 3 yemek kaşığı (35 ila 40 mililitre) kan ve doku bırakır. Özellikle en ağır günlerde pıhtı veya kümeler fark etmek normaldir. Menstrüel kan pıhtıları venöz kan pıhtılarından (hormonal doğum kontrolü ile ilgili olarak tartışılan tür) farklıdır. Kan pıhtıları, pıhtılaşmanın bir sonucudur( yarı katı veya katı bir duruma sıvı kan yapma süreci) Dolaşımdaki kandan kaynaklanan kan pıhtıları yaralanmadan kanamayı durdurmak için gereklidir, ancak gereksiz yere de oluşabilir ve tıbbi sorunlara neden olabilirler.
Vücudun antikoagülanlarının dönem kan pıhtılarının arkasında olduğu genellikle kabul edilir. Boston Çocuk Hastanesinde Genç Kadın Sağlığı Merkezi’ne göre, vücut adet kanının dökülürken pıhtılaşmasını önlemek için bu maddeleri serbest bırakır, ancak kan pıhtı oluşumunda akış hacmi ağır olduğunda antikoagülanların tam olarak etkili olması için her zaman yeterli zaman yoktur.
Adet Döneminde Kan Pıhtılarının NedenleriVajinada veya uterus kavitesinde dönem pıhtılarının nerede oluştuğuna dair çelişkili kanıtlar vardır. Kan pıhtılaşmasının genellikle trombin ve fibrinojen gibi iki proteinin etkileşiminden oluştuğu anlaşılır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar adet kanının ne trombin ne de fibrinojen içerdiğini iddia etmektedir. Erken bir çalışma, adet kanının akışkanlığının, daha önce pıhtılaşmış kanı çözen bir litik maddenin sonucu olduğunu ileri sürmüştür. Litik bir madde, bir şeyi çözen bir maddedir. Yani bu, kan pıhtılarının bir litik ajan tarafından iyice sıvılaştırılmadığı oluşumlar anlamına gelebilir.
Başka yapılan çalışmalarda fibrinojen ve dönem kan pıhtılarının rolünün farklı olduğu tespit edilmiştir. Plazminojen aktivatörleri, fibrinolize neden olan bir grup enzimdir ( kan pıhtılarının çözülmesi) Araştırmalar, HMB’den muzdarip insanların uterusun astarında kan pıhtılarını çözen daha fazla enzime sahip olduğunu tespit etmiştir. Yapılan başka çalışmalar, adet kan pıhtılarının mukus ile ilgili maddelere kırmızı hücre birikimleri olduğunu ve adet öncesi fazda bulunan iddia mukozasının adet kanını sıvılaştırmayı amaçladığını belirtmektedir.
Periyot pıhtılarına tam olarak neyin neden olduğu konusunda tutarsızlık olsa da, bunlar yoğun akış hacmi günlerinde dönem kanının ortak ve normal bir özelliğidir. Ağır adet kanamasının (HMB) bir göstergesi olabilecek çeyrek boyutundan daha büyük birden fazla kan pıhtısı varsa, büyük ve grimsi pıhtılar tespit edilmemiş bir düşükten olabilir. Oral antikoagülanlar (kan pıhtılarını önlemek için ilaç) alırsanız, ağır ve uzun menstrüel kanama yaşanabilir (6, 7). UpToDate’e göre, menorajili kadınların yüzde 15 ila 24’üne kadar von Willebrand hastalığı, bağışıklık trombositopeni veya trombosit fonksiyon kusuru gibi bir tür kanama durumu olabilir. Vücudun diğer bölgelerinden kanama yaralanma veya hastalıktan kaynaklanır, bu nedenle adet kanaması ilgisiz bir süreç olduğu için farklı görünebilir. Her zaman dönem kanının tutarlı ve saf bir kırmızı sıvı olması beklenmemelidir.
Adet döneminde küçük doku parçalarıyla da gelebilir ve bu kadının düşük yapmış olduğu anlamına gelmez. Bu doku parçaları kadının kendi endometriyumunun küçük parçalarıdır, ancak renksizdir. Kanın kırmızı hücreleri ve beyaz hücreleri olduğu gibi, endometriyum da bu renklenmeye sahip olabilir. Menstrüasyonda art arda 2 döngüde doku parçası varsa, gözlem muayenesi için jinekoloğa gidilmeli ve gerekirse test istenmelidir.

Kaynakça:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/expert-answers/blood-clots-during-menstruation/faq-20058401
https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/blood-clots-during-your-period-what-are-they
https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku