Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Afrika Menekşesi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

0 1.104

Afrika Menekşesi gerek bakım kolaylığı gerekse görünüşü ve özellikleri bakımından çokça kişi tarafından tercih edilen, yetiştirilen popüler bir süs çiçeğidir.

Uzun ömürlü çiçeklere ve yapraklara sahip bu popüler süs çiçeğimiz ev ve seralarda üretilen bitkiler arasında listenin başlarında bulunuyor ve ona verilen önem gün geçtikçe daha da artıyor.

Afrika Menekşesi Özellikleri

  • 8699_menekseAfrika Menekşesi çiçeğinin çok tercih edilmesinde yatan asıl özellik varyasyonlarının fazla olmasıdır. Çiçekleri mavi, mor, beyaz, lacivert, kenar kısımları beyaz, orta kısımları mavi, kırmızı, pembe veya beyaz vb. birçok renkte olabiliyor. Çiçeklerin görünüşü ve yapısı ise katmerli, yalın, kenar kısımları dantel veya düz olabiliyor. Bu fazla varyasyon çeşidinden dolayı çoğu çiçeksever bu bitkiyi tercih ediyor.
  • Uzun ömürlü bir çiçektir. Eğer ki uygun şartlar altında yetiştirilirse çiçekleri ve yaprakları 12 ay zarar görmeden durabilir.
  • Afrika Menekşesi yıl içerisinde bir veya daha fazla olmak üzere belirli zamanlarda dinlenme sürecine girer.
  • Yaprakları kalp görünümlü, ince damarlı, sürekli canlı görünüm ve yapıdadır.
  • Evde saksı bitkisi olarak yetiştirilebilir. Saksı boyutu ise bitkinin boyutu ile bağlantılıdır.
  • Yaprakları, çiçekleri saplı bir yapıya sahiptir fakat bitkinin kendisi saplı yapı da değildir.
  • Çiçekleri genellikle 15 cm. uzunluğunda ki ince sapların uçlarında demetler halinde bulunur.
  • Afrika Menekşesi, gölgelik ve hafif güneş alan yerleri sever. Doğrudan güneş alan bölgelere koyduğunuz takdirde yapraklarda sararma, canlılığı kaybetme, çiçeklerde solma meydana gelebilir.
  • Sıcaklığın 18 ila 21°C derece arasında tutulduğu bir mekanda çiçeğin çelikleri kolaylıkla köklenenebilir.
  • Bitkinin toprağının İlkbahar mevsimin değiştirilmesi gerekiyor ve gelişimine bakılarak saksı boyutunda değişim yapılması gerekiyor. Fakat sıklıkla toprak veya saksı değişimi bitkinin gelişimini, çiçeklenmesini engelleyebilir veya yavaşlatabilir.
  • Afrika Menekşesi büyüdükçe yani ilerleyen yaşlarda bitki de kaz boynu denilen durum oluşur. Kaz boynu oluştuğu takdirde bitkinin gövdesi artık toprağın üstünde yer alır, yapraklar zamanla merkezde toplanmaya başlar, çiçeklenme meydana gelmemeye başlar. Çiçeğin durumu bu hal aldığı zaman bitkinin yaşlı yaprakları dikkatle temizlenmeli, budanmalı eve eğer ki gövde de tuz birikimi olduysa o da bıçak yardımı ile dikkatle temizlenmeli. Yaprakların hemel alt kısmından gövde kesilmesi ve menekşenin o şekilde tekrar dikilmesi gerekiyor. Dikim işleminde sırasında yavru menekşe ekiminde uyulması gereken prosedürlerün aynısına uyulması gerekiyor.
  • Menekşe, yıl içerisinde düzenli çiçek açan bir bitki çeşididir. Bu durumdan dolayı düzenli gübrelenmesi, gübre değişimi yapılması gerekiyor bitkiye.

Kaynakça:

Bitkiler Ne İster, Yazar; Kazım Cem Şirin

Süs ve Sera Bitkileri, Yazar; Atilla Odabaş

Vikipedi

meneksebakımı.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku