Ak balık; hayvanlar âleminin, kordalılar şubesinin, ışınsal yüzgeçliler sınıfının, sazansılar takımının, sazangiller ailesinden bir canlıdır.
Ak balık; tatlı su kefali, kepenez, kosna ve ak kefal isimleriyle de bilinmektedir.
Boyu ortalama 40 ila 60 cm arasında değişmektedir. Ağırlığı ise ortalama 4 kg civarındadır. Şimdiye kadar tutulan en büyük ak balık 80 cm boyunda ve 5.71 kg ağırlığındadır. Ağzı geniş bir balıktır. Kafası ise vücuduna oranla oldukça büyüktür. Görünüş itibari ile Leuciscus Idus adındaki balıkla benzerlik göstermektedir. Fakat ak balık, Leuciscus Idustan daha iri bir balıktır.
Ak balık, diğer isimlerinden de anlaşıldığı üzere bir tatlı su balığıdır. Akıntısı güçlü olan nehirlerde su yüzüyine yakın bölümlerde yaşar. Ancak bu ırmaklarda kayaların arkasında ya da durgun yerlerde durmayı tercih ederler.
Diğer sazangiller gibi yırtıcı bir balık değildir. Ak balık hemen hemen her şeyi yer. Beslendiği bazı gıdalar şunlardır; böcekler, küçük hayvanlar, su bitkileri, küçük balıklar, kurbağalar, yosunlar, sülükler, midyeler ve solucanlardır.
Ak balıkların üreme dönemleri; nisan, mayıs, haziran, temmuz aylarıdır. Dişileri yaklaşık olarak yüz bin yumurtayı su bitkilerinin ya da çakıl taşlarının üst kısımlarına bırakmaktadırlar.
Avcılar, ak balık avlamak için ak balıkların yaşadıkları tatlısulardaki çalılıklardan su yüzeyine düşen meyveleri ayırt edemediklerinden dolayı meyve bile kullanabilmektedirler. Ak balık avlamak için kullanılan bazı meyveler; kiraz, üzüm tanesi ve böğürtlen gibi meyvelerdir.
Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ak_balık
http://www.balikavi.net/forum/archive/index.php/t-4643.html
Yazar:Ensar Türkoğlu