Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Akciğerlerde Su Toplanması Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0 1.116

Toplumlarda en sık görülen akciğer hastalıklarından biri de akciğerlerde su toplanması rahatsızlığıdır. Tıp dalında ”Plörezi” adını alan akciğerlerde su toplanması hastalığı özellikle etkisini gösterdiği ilk sürelerde tedavi edilmediği takdirde beraberinde bazı ve çok ciddi akciğer hastalıklarının oluşmasına neden olabilmektedir.

8319_5Etkisini uzun süreler devam ettirmesi durumunda ve bununla birlikte tedavi edilmemesi durumunda bireyin başta sosyal ve iş hayatında olmak üzere birçok günlük faaliyetlerinde olmak üzere çok ciddi olumsuzluklara neden olabilmekte ve bununla birlikte bireyin genel sağlığını da ciddi anlamda riske atabilmektedir.

Akciğer zarının çeşitli nedenler sonucunda iltihaplanması ve bunun sonucunda ise su toplaması sonucu meydana gelen akciğerlerde su toplanması hastalığı özellikle 55-70 yaş arasında bulunan yaşlı bireylerde daha sık görülmektedir. Kalp ve böbrek yetmezliği ile zatürre rahatsızlıklarına da bağlı olarak meydana gelebilen akciğerlerde su toplanması hastalığı özellikle aciğerlerin önemli bir kısmını etkisi altına alabilmekte ve genellikle de sarımsı bir renge sahip olmaktadır.

Akciğerlerde Su Toplanması Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Akciğerlerde su toplanması hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar;

– Bireyin nefes alıp vermede zorluk yaşaması.
– Şiddetli öksürükler.
– Ateşin yavaş yavaş yükselmesi.
– Göğüste meydana gelen ağrılar hastalığın en önemli belirtileridir.

Akciğerlerde Su Toplanması Hastalığında Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

8319_9Akciğerlerde su toplanması hastalığı bir iç hastalık olduğundan belirtilerinin zor saptanabildiği bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığın ilk ve en belirgin belirtisi genellikle hastalığın ilk etkisiyle göğüste meydana gelen bazı ağrılar ve bununla birlikte nefes darlığı sorununun görülmesi durumudur.

Özellikle bu iki durum görüldüğü takdirde hemen ilgili doktora başvurulmalı ve akciğerlerde su toplanması hastalığının belirtiler hakkında detaylı bilgiler verilmelidir. Hastalığın teşhisi ise genellikle akciğer röntgenleri sayesinde yapılmaktadır. Bu röntgenler sayesinde hastalığın hangi aşamada olduğu saptanmakta ve bunun sonucunda ise gerekli tedaviler yapılmaktadır.

Akciğerlerde Su Toplanması Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Akciğerlerde su toplanması hastalığının tedavisinde çoğunlukla cerrahi müdahale yöntemi uygulanmaktadır. Hastalığın bulunduğu aşama itibariyle genelde 1 veya 2 saat kadar sürebilen cerrahi müdahale yöntemi sayesinde akciğerlerde su toplanması hastalığı tamamen yok edilebilmekte ve hasta ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hastanede birkaç gün dinlendirildikten sonra evine taburcu edilmektedir.

Ancak tedavi aşamalarının daha olumlu sonuçlar verebilmesi için hastanın doktor tavsiyelerine harfiyen uyması ve yasakladığı faktörlerden uzak durması gerekmektedir. Ayrıca en başta akciğer ve beyin hastalıklarının oluşumunda etkin rol oynayan sigara ve alkol kullanmaktan da uzak durmalıdır. Akciğerlerde su toplanması ciddi bir akciğer sorunudur.

Dolaysıyla akciğerlerde su toplanması hastalığının ilk belirtileri görüldüğü takdirde hemen doktora başvurulmalı ve gerekli tedavilere başlanılmalıdır. Hastalığın tedavisinde cerrahi müdahalenin dışında ayrıca antibiyotik ilaç tedavisi uygulaması da yapılmaktadır. Fakat her iki yönteminde uygulanması hastalığın bulunduğu aşama ve bunun akabinde ilgili doktorun vereceği karara bağlı olmaktadır.

Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.

Kaynakça:
www.akciger.gen.tr ve www.hemensaglik.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku