Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alerji Nedir ve Türleri Nelerdir ?

0 505

5191_al3Alerji, çoğu kişinin yaşamında yer almakta olan bir durum olmakla birlikte, görüldüğü kişilerin sosyal yaşamını olumsuz derece etkileyebilmektedir. Sosyal yaşantının yanı sıra, aynı zamanda alerji durumu kişilerde çeşitli sağlık problemlerine de neden olabilmektedir.

Alerjinin başlamasına neden olan belli başlı cisimler vardır. Bu cisimler arasında böcek, o, ağaç, çalı, toz ve çiçek tozu gibi hem canlı hem de cansız varlıklar bulunmaktadır. Bakıldığında bir kişide alerji olup olmadığı açık bir şekilde anlaşılabilmektedir. Eğer bir kişiyi hayvan kılı, toz ya da çiçek tozu gibi maddeler ani bir şekilde aksırtırsa, bu durum alerjinin durumunun belirtileri arasında yer alır. Bunun dışında kişilerde alerjinin meydana gelmesine neden olan maddeler deriye temas ettiğinde eğer o noktada şişlik veya kızarıklık meydana geliyorsa, yine bu durum da alerji göstergeleri arasında yer almaktadır.

AKişilerin en çok alerji duydukları maddelerin dışında, bireysel farklılıklar nedeniyle bir kişi oldukça farklı maddelere alerjen olabilmektedir. Bu duruma örnek vermek gerekirse, bazı yiyecekler bile bazı kişilerde alerji durumunun yaşanmasına neden olmaktadır. Besin alerjisinden en çok şikayetçi olan kesim ise çocuklardır. Bu alerji türü, en fazla çocuklarda olmaktadır. Çocuk büyüğünde ise, çoğunlukla bu alerji türü yok olmaktadır. Besin alerjisine neden olan gıdalara örnek vermek gerekirse, soya, yumurta, süt, balık, ağaç yemişleri, kabuklu deniz ürünleri ve de buğday ürünleridir. Bu alerji türü çok sık görülmese de bazen yetişkinlerde de görülebilmektedir. Besin alerjisi, sadece besinleri yemekle değil, onları koklamak ya da onlara dokunmakla da oluşabilmektedir. Kişilerin en fazla maruz kaldığı alerji türü ise, hava ile taşınan alerjenlerin neden olduğu alerjik reaksiyonlardır. Bu tür alerjik reaksiyonlarda, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Öyle ki, astım durumu oluşabilecek bu sağlık sorunlarının en önemlilerindendir. Alerjiye neden olan alerjenler, hava yolu bir noktadan başka bir noktaya taşınmaktadır. Taşınan bu alerjenler, çok küçük partiküllerdir. Bu partiküllerin en başında ise, polen gelmektedir. Polen dışında ise, küf, ev tozu akarları, hayvanlardan dökülen deri, parfüm, sigara dumanı, boya kimyasalları ve de halı malzemeleri, kişilerde alerjiye neden olan maddeler arasında yer almaktadır.

5191_al2Kişilerin maruz kaldığı bir diğer alerji türü ise, lateks alerjisidir. Lateks bir madde olmakla birlikte, Brezilyada yetişen kauçuk ağacının öz suyundan üretilir. Daha çok, balon, eldiven, biberon emziği, oyuncak ve cerrahi maske gibi birçok maddenin üretiminde kullanılmaktadır. Lateks maddesi, en fazla tıp alanında kullanılmaktadır. Bu nedenle, sağlık alanına çalışan kişilerde ve çocuklarda bu alerji türünün yaşanma ihtimali oldukça fazladır. Bu alerji türünde, lateks madde deriye değer ve değdiği yerde kızarıklık ve de kaşınma durumları yaşanır. Bu durumlar, lateks maddenin deriye temasından 12 ile 14 saat arasında yaşanmaktadır. Bazı kişilerde ise bu durumlar anında yaşanır. Aynı zamanda göz sulanması, burun akıntısı ve de hapşırma gibi durumlar da kişide yaşanabilmektedir.

Alerjiye neden olan diğer faktörler ise, böcek ısırması, metaller ve de kozmetik ürünlerdir. Bu tür durumlarda, kişinin derisinde kızarıklık ve kaşıntı en sık görülen reaksiyonları oluşturmaktadır. Tam olarak alerjinin nasıl ortaya çıktığı bilinmese de, kişi neye alerjisi olduğunu bilmelidir. Böylece kişi, alerjiye neden olan şeylerden uzak durarak, alerjik reaksiyonlardan kaçınmalıdır. Kişide neyin alerjiye neden olduğu bazı testlerle anlaşılabileceği gibi, bazen de kişi kendi yaşantı gözlemleriyle, alerjiye neden olan şeyi kendisi anlayabilmektedir.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku