Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ankilozan Spondilit Hastalığı Nedir?

0 3.067

3869_morbus-bechterew-ursachen-2203_1

Ankilozan Spondilit vakası, artrit türlerinden biri olan ve öz bağışık hastalığıdır.” Bechterew “hastalığı olarak da nitelendirilmektedir. Kalça kemiğinin ve omurganın iltihaplanması ile oluşan bu vaka, hareket özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Ayaklarda ya da dizlerde de iltihaplanmaya yol açmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde görülme olasılığı yüksektir. Hastalık 20 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Yaşlılık dönemlerin de oluşma olasılığı düşüktür. Genç yaşta oluşsa da reaksiyonları göstermez. Kronik ve ağrılı bir vaka türü olmaktadır. Sanatçılar arasında da bu hastalığa yakalanan kişiler çoğunluktadır. Suna Pekuysal, Ahmet Mete Işıkara gibi birçok sanatçı, bu vakayı yaşayan kişiler arasındadır. Çocuklarda da görülebilmektedir.

Hastalığın oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin bu hastalığın oluşmasına zemin oluşturulduğu düşünülmektedir. Hatta kalıtsal etken, %96 oranında etki göstermektedir. Çevresel faktörler, birçok ciddi rahatsızlık, enfeksiyonlar, bu vakaya zemin oluşturabilmektedir. Bu hastalık ne yazık ki belirtilerini hemen göstermez. Ve kişi habersiz bu hastalığı taşımış olur. Fiziksel belirtiler baş gösterdiğinde ise geç kalınmış olabilmektedir.

3869_ankilozan-spondilit-a.s.-nedirAnkilozan Spondilit hastalığının en önemli belirtilerinden biri, zamanla omurganın sertleşmesi ve kamburlaşmasıdır. Fakat bu evreye gelene kadar birçok reaksiyon gösterebilmektedir. Sık sık bel ağrısı, şiddetli kalça ağrıları, sırtta, boyunda ve birçok bölgede sertleşme, kollarda, bacaklarda, göğüste hareket kısıtlığı, ateşlenme, topuk ağrısı gibi belirtilerde yaşanmaktadır. Yorgunluk, topuk ağrıları, kilo kayıpları, gece terlemeleri gibi reaksiyonlarda görülmektedir. Vücudun bazı bölgelerde tutulmalar meydana gelmektedir. Eklem yerlerinde yangı oluşur ve aşırı derecede ağrıya neden olur. Kişi ağrıları yüzüne sosyal ve iş yaşamında olumsuzluklar yaşar.

Ankilozan Spondilit hastalığı, bağlarda elastik dokunun deforme olmasına sebebiyet vermektedir. Kemik oluşumu fazlalaşmaktadır. Buda kişinin hareket etmesine kısıtlama getirir. Bazı uzmanlar bu hastalığı kireçlenme olarak da görebilir. Benzer durumlar görülse de kireçleme vakasından daha farklıdır. Kireçlenme yaşlılık dönemlerinde kendini gösterirken, bu vaka, erken yaşlarda oluşmaya başlar. Belirtiler kendini yavaş yavaş göstermeye başlar. Bu aylar ya da haftalar süren periyotlar ile olabilir. Bu hastalık iç organlarda da ciddi ve tehlikeli rahatsızlıklara zemin oluşturabilir. Gözün görme kalitesini aza indirebilir ve öksürük, yutkunma ve nefes alma sorununa yol açabilmektedir. Hastalığın bir değişik yanı ise her kişide aynı reaksiyonlara yol açmaması’dır. Hasta belirtileri az hissediyor ise bu onun düzenli egzersiz ve spor yapmasından kaynaklanmaktadır.

3869_334216-3-4-2f8c5

Ankilozan Spondilit vakasının tedavisi, uzun bir dönemi kapsar. Eğer oluşumu erken ise ağrılar ilaçlar ile giderebilmektedir. Fakat ilerlemiş bir durumda ise artık hastalığın iyileşme gibi bir şansı yoktur. Kamburluk belirtisi yaşayan kişilerde düzelme ihtimali az olsa da cerrahi müdahale uygulanabilir. Uzmanlar hastalık evresinde bol bol egzersiz yapmayı tavsiye ederler. Ağrıyı ve iltihabı giderecek ilaçlar tedavi sürecinde hastaya önerilir. Ve hasta ağrılarından bir nebze olsun kurtulmuş olur. Fakat hastalığın tamamen son bulması imkânsızdır. Sadece şikâyetleri aza indirmek için ilaç tedavisi uygulanır. Alkol ve sığara tüketiminden uzak durmak tedavi için önemlidir. Ve hastalığın şifası, düzenli spor yapmaktan, doğru hareket etmekten geçmektedir.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku