Virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İnfluenza grubundaki en ağır grip tiplerindendir. Grip virüsleri; A, B ve C olarak üç ayrı sınıfa ayrılırlar.
Asya gribini “A “sınıfı virüsü meydana getirir. 1957 yılında Çinden başlayarak, Uzakdoğuya daha sonra da Avustralya, Amerika ve Avrupaya yayılmış olmasından ötürü bu adla anılmaktadır. Bu büyük salgında, ABD’de 40 milyon insanın Asya gribine yakalandığı ve 8000 kişinin öldüğü bilinmektedir.
Asya gribi bulaşıcı bir hastalık olup, genelde dört yılda bir salgın olarak ortaya çıkmaktadır. Zamanla virüsün yüzeyindeki protein yapısı değişerek yeni suşlar( soylar ) oluşmakta ve bunlar yeni salgınlara neden olmaktadır. Yani Asya gribinin virüsleri özelliklerini değiştirebilmektedir. Virüsün özelliklerini değiştirmesi bu hastalığa karşı geliştirilen aşının etkisini kısıtlamaktadır.
Bir ülkede yaygın olan Asya gribine yol açan virüse karşı hazırlanan aşı, aynı zamanda başka bir ülkede yaygın olan ve değişik bir virüs( daha önceki virüs yapısını değiştirmiştir) tarafından meydana getirilen gribe karşı etkili olmamaktadır.Asya gribi 18-36 saatlik kuluçka devresinden sonra öksürük, nezle, üşüme hissi, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ve göz ağrısı ile başlamaktadır. Karın kaslarının ağrısı peritoniti andırır. Kusma, bulantı, ishal de yapabilir. Belirtiler genellikle bir haftada sona erer, bu arada ateş 39-41 dereceye kadar yükselebilir.
Ateşi çok yükselen hasta nöbet geçirebilir. Hastalık bir yaşın altındaki bebeklerle 60 yaşın üzerinde ki yetişkinlerde ağır seyreder. Sinir sistemi ve kalbi zayıf olan hastalar genellikle hastalığa dayanamaz. Sıklıkla bu hastalığa bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonları( iltihap ) da eklenir.
Yazar:Derya Talas