Bakü; Azerbayca’nın başkentidir. Hazar Denizi kıyısında yer alan bu şehir, ülkenin en büyük ve en önemli merkezidir. Sanayi ve ticaretin geliştiği, zengin kültürü ile turistlerin ilgisini çeken Bakü, adeta Azerbayca’nın kalbidir.Hazar Denizinin batı kıyısında yer alması ile bir liman kenti olma özelliğini de taşır.
En son yapılan araştırmalara göre Bakü şehrinin nüfusu 2 milyonu aşkındır. Gelişen ülke ekonomisi ile birlikte, şehir hızla büyümeye başlamıştır. Yapılan yeni ve lüks binalar, restoranlar, mağazalar ve alışveriş merkezleri ile birlikte, alt yapı sorunları çözülerek Bakü daha yaşanır bir şehir haline gelmiş ve metropol olma yolunda ilerlemiştir. Karasal iklime sahip Baküde, kış ayları soğuk, yağmurlu ve karlı geçer. Yaz ayları ise sıcak ve kuraktır. Bol yağış alan bir bölge olduğundan dolayı, kimi bölümleri ormanlıktır. Baküde ülkenin resmi dili olan Azerice konuşulur. İkinci dil olarak ise, Rusça önem kazanmıştır. Şehirde yaşayan halkın yüzde %95’i Müslüman, geri kalanı ise Hıristyan ve Yahudi’dir.
Azerbaycanın eğitim merkezi de sayılan Baküde çok sayıda akademi, üniversite, yüksekokul , kütüphane ve müze bulunur. Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Tıp Fakültesi, Devlet Petrol Akademisi, Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, Haydar Aliyev Azerbaycan Yüksek Harp Oku, Bakü Slavyan Üniversitesi ve Bakü Müzik Akademisi verebileceğimiz örneklerden sadece birkaçıdır. Devlet üniversitelerinin yanı sıra pek çok vakıf üniversitesi de vardır. Yapılan araştırmalara göre, okuma yazma oranı %99.5 olan Bakü halkı, eğitime önem veren, kütüphane ve müze ziyaretlerine katılan, kültür sanat etkinliklerine önem veren bir toplumdur. Azerbaycanda bulunan ilk opera, ilk tiyatro ve ilk kütüphaneye, Bakü ev sahipliği yapmıştır. Zengin tarihi ve kültürel merkezileri, müzeleri, tiyatro salonları, kütüphaneleri, etkinlikleri ve sanat galerileri ile hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi, Modern Sanat Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İstiklal Müzesi gibi müzeler, Baküde bulunan ve büyük önem taşıyan müzelerden sadece birkaçıdır.
Azerbaycan Milli Kütüphanesi, Baküde bulunmaktadır. 5 milyona yakın kitap ile hem Antik hem de Orta Çağa ait pek çok hatırı sayılır eser, burada saklanmaktadır. Baküyü ziyaret eden bir turist, bu müze ve kütüphaneleri gezmenin yanı sıra, konser alanlarında eğlenebilir, tiyatro eserleri izleyebilir ve sanat galerilerini gezebilir. Bakü Uluslar arası Caz Festivali ile her yıl binlerce müzikseveri ağırlamaktadır. 2012 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapan Bakü, otelleri, restoranları ve barları ile gece hayatının eğlenceli yaşandığı bir başkenttir. 2006 yılında işleyişe başlayan Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattının başlangıç noktasıdır. Ekonomisinin büyük kısmını petrol ve tuz oluştururken, gelişen sanayisi ile artık bir ticaret şehri olmuştur. Hazar Gölü kıyısında modern bir limana sahip Bakü şehri, ticaret ile ekonomisini geliştirmiştir.
Üniversiteleri, tarihi yerleri, müzeleri, restoran ve otelleri ile modern bir Büyükşehir görünümüne kavuşan Bakü, zengin ulaşım sistemi ile kentin her noktasına gitmeyi kolaylaştırmıştır. Kentte geniş bir metro ağı bulunur.İki farklı hat üzerinden ilerleyen metro, her geçen gün geliştirilerek, yakın zamanda, şehirdeki Haydar Aliyev Uluslar arası Havaalanına ulaşımı mümkün hale getirecektir. Şehirde binden fazla sayıda otobüs ve üç binden fazla sayıda minibüs seferleri aktif olarak ulaşımı sağlamaktadır. Troleybüs, tramvay,füniküler ve demir yolu da şehirdeki trafiği rahatlatmak ve toplu taşımayı kolaylaştırmak için çalışan diğer ulaşım araçlarıdır. Bu büyük şehir, Haydar Aliyev Uluslar arası Havaalanı ile bütün dünyaya açılmıştır. Aynı şekilde, Hazar Denizi kıyısında bulunan modern limanı, hem ticaret hem de yolcu gemileri için işler vaziyettedir.
Yazar:Ayşegül Karuç
Bakü Azərbaycanın göz bebeğidir.