Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Pişikle Nasıl Mücadele Ederiz?

0 906

Pişik, bebeğinizin hassas ve yumuşak tenindeki (kasıklar ve dış cinsel organ çevresinde) tahrişler nedeniyle oluşan kabartılı,kırmızı renkli deri döküntüleridir. Derideki tahrişler, idrarın bebeğin altında beklemesi ve deri üzerinde amonyak etkisi yaratması sonucunda oluşur. Yalnızca idrar değil, bebeğinizin dışkısının altında beklemesi de ağır pişiklere yol açar. Döküntüler bezin değdiği yerlerde olur ancak yayılma riski de bulunmaktadır. Bebeğinde bu sorunla karşılaşmış, çareler aramış ve bu konuda canı yanmış bir anne olarak kafanızdaki soru işaretlerine cevap olabileceğine inandığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

5920_images_(9)

Pişik Neden Oluşur?

1- Bebeğiniz için kullandığınız bezin kalitesiz olması ve içinde parfüm benzeri kimyasallar içermesi. Kumaş alt bezlerini temizlemede kullanılan deterjanlar.

2- Bebeğin altına bağladığınız bezin, bebeğin bedenine uygun olmaması, sıkı bir şekilde bağlanması.

3- Bebeğin altı değiştirilirken hijyen kurallarına uyulmaması. Yani dışkı ve idrar kalıntıların bebeğinizin teni üzerinde bulunmaya devam etmesi.

4- İshal olan bebeğin sık dışkılaması. Enfeksiyon dönemlerdeki idrarın keskinliği.

5- Bebeğe giydirilen sentetik kıyafetlerin bez üzerindeki sıcaklığı artırması.

6- Bezin sık sık değiştirilmemesi.

7- Bebeğin altının havalandırılmaması.

8- Annenin süt verdiği ve katı gıdalara geçildiği dönemde bebeğe yedirilen yiyeceklerin farklı etkiler yaratması. (Özellikle gazlı ve asitli yiyecekler, domates, mandalina, portakal, kavun, kuru fasulye, karnabahar vb.)

9- Çinko eksikliği.

10- Pişikle birlikte oluşan enfeksiyona bağlı olarak yaşanan matar (Candida) oluşumu.

Pişik Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?

Her şeyden önce pişiği tedavi edilecek duruma getirmemek içi önlemler almalı bebeğinizin sağlığı için yaptığınız uygulamaları yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Aksi taktirde bebeğinizin canının yandığını görmek, sizi bir telaş içerisine sokacak ve sizinde canınızın yanmasına sebep olacaktır. Aşağıda belirttiğim önlemlerle bebeğinizin ve sizin yüzünüzün gülmesini sağlayabilirsiniz.

1- Bebeğinizin altını kuru tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun için bebeğinizin altını sık sık kontrol edin.
2- Bebeğinizin bezini değiştirmeden önce; ılık bir bez yada pamukla temizlediğiniz bebeğinizin altında idrar ve dışkı kalıntılarının olmamasını engellemek için,bebeğinizin altını ılık suyla yıkayın. Yumuşak bir havlu ile kurulayın ve havalanmasını sağlayın.
3- Bebeğinizin bedenine uygun kaliteli bezler seçin.
4- Bezini çok sıkı bağlamamaya dikkat edin. Bu bebeğinizin altının havasız kalmasını engelleyecektir.
5- Bebeğinizin altını bağladıktan sonra,bebeğinizin teninde tahrişlere neden olabilecek lastikli kısmına el yordamıyla küçük dairesel hareketler yaparak bebeğinizin tenine sıkı bir şekilde temas etmesini engelleyin.
6- Bezin üzerine pamuklu kıyafetler giydirmeyi tercih edin ki ; bezin sıcaklığı daha fazla artarak pişiğe sebep olmasın.
7- Islak mendil kullanmamaya özen gösterin.Bunun yerine yemiz ve yumuşak bir bez yada pamuk kullanabilirsiniz.
8- Kendi yediklerinize (süt verilen dönemde) ve katı gıdaya geçtiğiniz dönemde bebeğinizin yediklerine dikkat edin. Gazlı ve asitli yiyecekler pişiğe sebep olabilir. Bunlar kavun, domates, kuru fasulye, karnabahar vb. (Bu yiyeceklerin oranı çok iyi ayarlanmalıdır.)
9- Doktorunuza danışmadan kortizon içeren kremler kullanmamalısınız.
10- Bebeğiniz için çinko oranı yüksek kremler tercih edin (%20-%40), çinko bebeğinizin cildindeki tahrişin onarımında çok etkili bir maddedir.

Pişik Tedavisinde Bitkisel Çözümler

Doğal Yağlarla Tedavi:

Zeytinyağı içerisindeki antioksidanlar, A ve E vitaminler sayesinde cildi nemlendirir ve bebeğinizin tenindeki tahrişleri önler. Bebeğiniz için çiğ zeytin yağını kavurup soğuttuktan sonra az miktarda kullanabilirsiniz. Çiğ zeytinyağı alamamanız halinde sızma zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz. Yalnız sızma zeytinyağlarında asit oranlarına dikkat edin. Üzerlerinde yazar (0.5, 0.8 vb.). En düşük değerli olanı almaya çalışın. ( Bu tür sızma yağlar, genellikle siyah şişlerde bulunuyor)
– Hindistan cevizi yağı,baden yağı ve balık yağı da kullanabilirsiniz.
– Karakafes veya kadife çiçeği yağının da pişiklere iyi geldiği bilinmektedir.

5920_images_(12)

Bitkisel Çaylarla Tedavi:

– Papatya çayı,ceviz yaprağı, kasık otu demlendikten sonra bebeğin pişik olan bölgelerine uygulanabilir.
– Aynısafa ve adaçayını karıştırarak yapılan çay ile sık sık pansuman yapabilirsiniz.

Doğal Kremlerle Tedavi:

– Vazelin ve mısır nişastası karıştırılarak yapılan karşım bölgeye sürülebilir.
– Jel görevi yapacak olan yumurta akını bebeğin altına sürüp kuruduktan sonra altını bağlayabilirsiniz bu uygulama bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

Bitkilerin içinde boğulmak hangisini hangisine katacağınızı bilememek, bebeğiniz üzerinde herhangi bir yan etkisi olup olmadığını kontrol altına almakta zorlanmak yerine, önlem almak en iyisi diye düşünüyorum.Bu nedenle yan etkilerini bilmediğiniz bitkisel ürünlerden kaçınınız. En basiti sızma ya da işlem görmemiş zeytin yağı, her anlamda masum olan papatya çayı sizin en büyük kurtarıcınız olacaktır.

5920_indir

-Bebeğiniz her altını değiştirdiğinizde kesintisiz ağlıyorsa,huzursuzsa
-Enfeksiyon belirtileri varsa
-Bebeğinizin cildi parlak ve kırmızı bir renk aldıysa,içi su dolu kabarcık ve yaralar varsa
-Pişik kasıklara doğru yayıldıysa, kırmızı döküntüler kollar,yüz ve saç derisinde de varsa
-Bebeğinizin ateşi varsa ve iştahında azalma oluyorsa

Bu belirtilerin tamamının gerçekleşmesini beklemeden pişiğin ağırlaştığını gözlemliyorsanız ve bebeğiniz huzursuzsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Kaynakça:
www.sifamarket.com/hastaliklar
ciltdbakimi.com/bebeklerde-pisik-nasil-tedavi-edilir.htm
saglikistiyorum.com/pisik-nedir-nasil-gecer

Yazar:Eda Şahan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku