Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tüpbebek Tedavisi ve İnfertilite

0 374

İnferilite düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içinde gebelik oluşmaması durumudur. 1 yıllık sure 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 6 ay olarak Kabul edilmelidir. Temel değerlendirme kadın doğum uzmanı tarafından yapıldıktan sonra infertile olduğuna karar verilen çiftler bir yardımlı üreme teknikleri ve tüp bebek uzmanına yönlendirilmelidir. Başlangıçta istenen testler çeşitli kliniklere gore değişmekle beraber üzerinde fikir birliği olan ve istanbul tüp bebek merkezi olarak hizmet veren Op.Dr. Sertan AKSU tarafından belirtilen testler aşağıda kendisi tarafından açıklanmıştır.

Tüpbebek Tedavisinde İstenen Testler

Tüpbebek Tedavisi ve İnfertiliteTemel değerlendirme testlerine geçmeden önce çiftlerin detaylı olarak öyküleri sorgulanır. Evlilik süresi ve bu sürenin ne kadarında korunma olduğu öğrenilmeli, ilişki sıklığı, erken boşalma cinsel isteksizlik olup olmadığı öğrenilmeli, eşlerdeki hastalıklar, geçirilmiş operasyonlar ve sigara-alkol gibi alışkanlıklar not edilmelidir.

Adet düzeni, adet ağrısı, adet süresi ve kanama miktarı ayrıca ilişki sırasında ağrı olup olmadığı da tedaviyi planlarken önemli ipuçları verebilmektedir. Kadın infertilitesinin en sık nedenini oluşturan yumurtlama bozukluğu (anovulasyon) detaylı bir öyküyle anlaşılabilmektedir. Bu yüzden adet öncesi dönemdeki meme hassasiyeti, şişkinlik ve duygu durum değişikliği gibi belirtiler sorgulanmalıdır. Cerrahi medikal ve jinekoljik öykü detaylandırılırken cinsel yolla bulaşan hastalıklar, enfeksiyonlar, troid hastalıkları, meme başı akıntısı, tüylenme olup olmadığı öğrenilmelidir.
Ayrıca önceki değerlendirmeler ve yapılan testler gözden geçirilmeli, aşılama ya da önceki tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar alınan yanıtlar kaydedilmelidir.

İnfertilite-Kısırlık ve Vücut Ağırlığı

Vücut kitle indeksinin (BMI, VKİ) normalin üstünde oluşu hem kısırlığa sebep olması hem de kısırlık tedavisine yanıtı olumsuz etkilemesi açısından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Biz hastalarımızın başlangıç değerlendirilmesi sırasında kilo değerlendirmesini yaparak ve hedef BMI hesaplayıp beslenme ve diyet programı konusunda profesyonel yardım uygulanmasını uygun buluyoruz.
Tüp bebek tedavisinde bireysel doz belirlenmesinde de normal vücut ağırlığına sahip olmak avantajlı bir durumdur. Kullanılan ilaç miktarı ve çeşidi azalır ayrıca işlemler daha kolay ve başarılı şekilde yapılır. Normal vücut ağırlığına sahip hastaların gebeliklerinin devamı daha sorunsuz olmakta ve düşük oranları azalmaktadır.

Troid Fonksiyonunun Değerlendirilmesi ve Prolaktin Ölçümü

Troid fonksiyon bozuklukları ve infertilite arasında çok ciddi bir ilişki vardır. Infertilite değerlendirme testlerinin başında troid hormonlarına bakılmalı ve gerekirse troid hastalığına yönelik tedavi düzenlenip normal troid fonksiyonlarının varlığında tedaviye devam edilmelidir. Ayrıca prolaktin ölçümü de yapılarak gerekirse tedavi planlanmalıdır. İstanbul tüp bebek tedavisi hizmeti için bu konuda oldukça tecrübeye sahip olan Op.Dr. Sertan AKSU’ya ulaşabilirsiniz.

Spermiogram

Erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde temel test spermiogramdır. Yapılması basit ve normal olması durumunda güvenilir bir testtir. Anormal spermiogram varlığında test belirli aralıklarla 1-2 defa daha tekrar edilmelidir. Spermiogram testi 2-7 günlük cinsel perhiz varlığında mümkünse hastane ortamında uygulanmalıdır.

HSG (Histero Salpingo Grafi)

HSG, ilaçlı rahim filmi de denen bu test röntgen ışığında beyaz renk veren bir ilacın rahim içi ve tüplere enjekte edilmesi ile jinekolojik muayene pozisyonunda yapılan ve bir miktar ağrı oluşturabilen bir testtir. Bu nedenle genellikle anestezi altında yapılmaktadır.

Histero Salpingo Kontrast Sonografi (HyCoSy)

Jel-köpük HSG de denen bu yöntemde ultrasonografide parlak renk veren köpüklü bir ilacın rahim içine verilmesiyle tıpkı HSG gibi görüntüler alınır. Rahim içi boşluğu ve tüplerin açıklığı değerlendirilir. Ağrısız olması ve radyasyon ışını kullanılmaması bir avantajıdır.

Tüp Bebek Tedavisi ve Ultrasonografi

İnfertilite tedavisinin planlanmasında en önemli karar verme aracı transvajinal ultrasonografidir. Ultrasonografide uterus şekil ve boyutu, endometrium (döl yatağı), yumurtalıklar, tüpler ve çevre dokular hakkında eş zamanlı ve çok önemli bilgiler edinilir. Ultrasonografi adeta tüp bebek uzmanının 3. gözü gibidir. Kısırlığa sebep olan tüp tıkanıklıkları, çikolata kistleri, adenomyozis, rahim içi yapışıklıkları ve en önemlisi de yumurtalık rezervi ultrasonografi ile çok iyi bir şekilde değerlendirilebilmektedir.

Op.Dr. Sertan AKSU

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku