Çemen otu, Latince trigonella foenum-graecum’dan gelen bir isimdir ve bu bitki uzun zamandır hayvan yemi olarak kullanıldığından “saman” anlamına gelir. Bu ilginç bitki, Akdeniz bölgesi, Kuzey Afrika ve Hindistan’a özgüdür. Günümüzde Hindistan bu bitkinin en büyük üreticisi olmaya devam etmektedir. Bu bitki 60cm yüksekliğe ulaşır, uzun saplara sahiptir ve yaprakları parlak yeşildir. Yaz aylarında beyazdan açık sarıya çiçekler açar ve onlardan birçok tohum içeren küçük baklalar oluşur. Bu bitkinin hem tohumlar hem de yapraklar tarih boyunca yemeklik baharat veya bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır.
Çemen Otu Çayı Tarihçesi
Antik Roma, Yunanistan ve Mısır medeniyetlerinde, çemen otu zaten çok beğenilen bir bitkiydi. Geçmişten günümüze pek çok yemeği pişirmek ve baharatlamak için kullanıldı. Mide problemlerinin yanı sıra diğer sağlık sorunlarının tedavisi için tıbbi bir tedavi olarak da kullanıldı. Hindistan’ın şifalı Ayurveda geleneğinde, bu bir gençleştirme bitkisi, bir afrodizyak ve genel bir tedaviydi. Çemen otu çayı Çin’de ise böbrek veya karaciğer rahatsızlıkları ve erkek ve kadın hormonal dengesizlikleri gibi bir dizi hastalık için kullanılmıştır. Günümüzde çemen otu dünya çapında kullanılmaktadır. Çemen otu, yemeklere lezzet katmak için ve pek çok sağlık sorununun tedavisi için kullanılır.
Çemen Otu Çayının Faydaları
Çemen otu tohumları harika bir protein, askorbik asit, niasin kaynağı ve uçucu yağlardır. Bu çayı içerseniz A, B-kompleksi, C ve D vitaminleri ile kalsiyum, demir, lizin, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, çinko gibi diğer bileşenleri alacaksınız ve bunlarla birlikte alkaloidler, müsilaj ve östrojen benzeri steroidal saponinler açısından zengin bir çaydır. Çemen otu çayının faydaları aşağıda sıralanmıştır.
Hormonları Dengeler
Çemen otu tohumları, süt üretimiyle bağlantılı hormonları uyarır ve mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu için anne ve çocuk için besleyicidir.
Çemen otu çayı, göğüs büyütücü bir etkiye sahiptir. Bunun sebebi zamanla bu bitki çayı içmenin östrojen üretimini uyararak meme dokusunun büyümesine ve su tutulmasına neden olarak daha büyük, daha dolgun göğüslerin oluşmasına yarar sağlamasıdır.
Çemen otu çayı, hem erkeklerde hem de kadınlarda hormonal işlevi dengelemeye yardımcı olan ve hayatınızın çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilecek bir dizi soruna rahatlama getiren harika bir çaydır.
Kadınlar düzenli olarak çemen otu çayı tükettiğinde, sıcak basmaları ve ruh hali dalgalanmaları gibi menopoz semptomlarını azaltır ve PMS’de yaygın olan etkilerin yoğunluğunu düşürür.
Bu çay aynı zamanda düzensiz adet gören kadınlara da yardımcı olabilir. Rahim uyarımı yoluyla bu çay adet döneminizi uzatır, ancak dikkatli olun, bu aynı zamanda doğurganlıkta bir artış olduğu ve hamile kalma şansınızı artırdığı anlamına da gelebilir.
Erkekler için çemen otu çayı da libidonun artmasına neden olur. Üreme organlarını uyararak testosteron seviyenizi yükseltir. Bu çayı içmenin bir sonucu olarak, erkeğin gücünü artırdığını fark edebilirsiniz.
Vücuttaki Şeker Seviyesini Düzenler
Şeker seviyenizi düşürmeye çalışıyorsanız, çemen otu çayı mükemmel bir çözüm olabilir. Tip II diyabet hastasıysanız veya diyabet hastası olma riskiniz varsa, bu bitki çayı sayesinde insülin seviyenizde artış görülecektir.
Bu bitki, şekerin vücudunuza emilme oranını azaltır. Bu durum vücudunuzun emdiği şekerden kurtulmanın daha kolay olacağı anlamına gelir.
Çemen otu çayı, sık idrara çıkma ihtiyacı, aşırı susama, sinir ağrısı ve cilt enfeksiyonları gibi, kanınızda çok fazla şeker bulunduğunun açık bir göstergesi olan belirtilerin azalmasına yardımcı olur.
Sindirim Problemlerine İyi Gelir
Sık sık hazımsızlık veya bağırsak problemleri yaşıyorsanız, o zaman bu çay sizin için faydalı olabilir. Bu çay, rahatlatıcıdır ve düzgün bir sindirime sahip olmanıza yardımcı olur, bu nedenle düzenli olarak içmek ülser, şişkinlik ve diğerleri gibi semptomları hafifletir.
Çemen otu mide ve bağırsaklarınızın içini kaplayarak hem koruma hem de rahatlama sağlar. Bu, iltihabı ve peptik ülserleri yatıştıracağı ve önleyeceği anlamına gelir.
Kabızlık için çemen otu çayı müshil görevi görürken, ishal için bozukluğa neden olan toksinleri temizler. Yani bağırsak hareketlerinizi düzenler.
Sağlıklı bir sindirim, besinlerin ve vitaminlerin daha iyi emilmesi, yağlı ve sağlıksız atıkların daha hızlı atılması demektir. Çemen otu çayı içerek zararlı atıkların vücudunuzdan daha hızlı atılmasını sağlayabilirsiniz.
Kalp Dostudur
Çemen otu çayı, kötü kolesterol seviyenizi düşürmekte oldukça etkilidir. Ayrıca kalp krizini ve felç oluşumunu engelleyerek kalbin daha güçlü olmasını sağlar.
Bu çay, demir açısından zengindir ve kalbinizi güçlendirir, anemi gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur ve sizi düşük enerji seviyesine maruz bırakan hastalıklardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Çemen otu çayı ayrıca kanınızı arındırmak ve size hormonal denge sağlamak için hayati bir organ olan karaciğerinizi temizler. Yüksek tansiyonu düşürmeye ve önlemeye yardımcı olur.
Soğuk Algınlığı Semptomlarına İyi Gelir
Çemen otu çayı kanınızı arındırmak ve size hormonal denge sağlamak için hayati bir organ olan karaciğerinizi temizler. Yüksek tansiyonu düşürmeye ve önlemeye yardımcı olur. Ayrıca sizi terletecek ve bu da ateşinizi düşürmenize yardımcı olacaktır. Faydasını arttırmak için bal ve limonla içilmelidir.
Bronşit, zatürre ve öksürük tedavisine yardımcı olmanın yanı sıra, bu çay alerji mevsimi boyunca saman nezlesi ve diğer sinüs rahatsızlıklarının semptomlarını gidermede yardımcı olur.
Diğer Faydaları
Çemen otu çayının antioksidanlar açısından oldukça zengin olduğunu biliyor muydunuz? Bu antioksidanlar, hücre hasarını önlemede ve vücut doku sağlığını iyileştirmede kilit rol oynar. Bu durum, daha sağlıklı ve daha güçlü kemikler ve daha sıkı ve daha sert kaslar anlamına gelir.
Çemen otu çayı oldukça besleyicidir. vücudunuz için yapı taşlarını sağlayan ve bağışıklık sisteminizi iyileştiren bu besinler, böylece iltihaplanma, ağrı ve yorgunlukla mücadelede oldukça faydalıdır.
Bu çay, topikal olarak uygulandığında, ağrı ve iltihaplanmaya etki ederek, şişliği azaltarak, ülserleri ve yaraları iyileştirerek apse ve çıbanlara, yanıklara ve egzamaya yardımcı olur. Ayrıca cildinize can verir, sivilceleri iyileştirir ve selülite yardımcı olur, aynı zamanda artrit ve ağrılı romatizmaya yardımcı olur.
Bu çay, lenfatik sistemin temizlenmesine yardımcı olan ve vücudu detoksifiye eden, atıkları uzaklaştıran ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde beslenme yardımı sağlayan bir temizleme çayıdır.
Çemen Otu Çayı Yan Etkileri
Çemen otu çayının çok çeşitli sağlık yararları olmasına rağmen, bu çayı içerken maalesef bazı yan etkileri olduğunu bilmelisiniz. Çok fazla kullanırsanız, şeker seviyelerini önerilenin ötesinde düşürerek mide bulantısı, terleme, baş dönmesi ve hipoglisemiye neden olabilir. Çok fazlası ayrıca mide rahatsızlığına, ishale ve tekne gezintisine neden olabilir.
Hamilelikte çemen otu çayı tüketmek, rahminizin kasılmasına neden olur ve hamileliğinizi tehlikeye atabilir.
Çemen otu, fıstık ve nohut ailesine aittir, bu nedenle fıstığa alerjiniz varsa çemen otu çayını kullanmaktan kaçınmalısınız.
Hâlihazırda şeker seviyenizi veya kolesterolünüzü düşürmek için ilaç kullanıyorsanız çemen otu çayı, ilacınızın etkilerini artırabilir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Ayrıca kanın pıhtılaşması için kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek olası aşırı kanamaya neden olur. Eğer bu ve benzeri ilaç kullanıyorsanız doktorunuz ile danışmadan bu çayı tüketmemelisiniz.
Çemen Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Su sıcaklığı: 100ºC
Miktar: 1 çay kaşığı / bardak (250 ml)
Islatma Süresi: 5-15 dakika
Önerilen Doz: Günde 2-3 bardak
Tatlandırıcı: Bal
Suyu kaynatın ve çaydanlığınızın içine bir çay kaşığı tohum koyun. Ölçüsü 250 ml su başına bir çay kaşığı çemen otu şeklinde olmalıdır.
Kaynayan suyu tohumların üzerine dökün ve 5 ila 15 dakika dinlendirin.
Daha sonra süzün ve yemeklerden önce günde 2 ila 3 kez için.
Çayınızı tatlandırmak için bal ve bir parça limon suyu ekleyin. Bu, soğuk algınlığı semptomlarıyla savaşmanın harika bir yoludur.
Kaynakça:
ttps://www.medicalpark.com.tr/cemen-otu-faydalari/hg-4469
https://www.medicoverhospitals.in/tr/articles/benefits-of-fenugreek-seeds
Yazar: Can BASKIN