Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Cilt Bakımında Alkol Kullanmak Sağlıklı mıdır?

0 4.292

Alkol, cildin uygulanan ürünleri daha hızlı emmesine yardımcı olabilirken bazı durumlarda kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Cilt bakım ürünlerinde alkol kullanılırken birkaç farklı isim ile anılmakta ve bu bileşen çok çeşitli ürünlerde kullanılabilmektedir. Nemlendiricilerde kullanılan bazı alkolun cildi kurutma ve tahrişe daha yatkın hale getirme potansiyeli bulunmakta iken bazıları gerçekten cildi nemlenmeye yardımcı olabilir. Bu yazıda cilt bakımında alkol kullanmanın sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Cilt Bakım Ürünlerinde Alkolün Amacı

Cilt Bakımında Alkol Kullanmak Sağlıklı mıdır?Alkol, makyaj, losyonlar, koku, tıraş ürünleri, ağız bakımı, cilt ve saç ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli cilt bakım ürünlerinde yoğun olarak kullanılan bir bileşendir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından tanımlanan alkol, farklı isimlerle cilt üzerinde çeşitli etkileri olan geniş ve çeşitli bir kimyasallar ailesidir. Chicago Kozmetik Cerrahi ve Dermatoloji dalında sertifikalı dermatolog olan Lauren Fine, alkolün eklenmesinin bir takım nedenleri olduğunu belirtmiştir. Bu nedenler katıldığı ürünün daha zarif ve hafif hissettirmesi ve daha hızlı emilmesini sağlaması şeklindedir. Buna ek olarak, alkol olası bir koruyucudur, ancak bu rolü dolduran diğer bileşenler olduğu için ana koruyucu değildir.

Cilt Bakım Bileşenleri Listesinde Alkol İsimleri

Cilt bakımı bileşen etiketlerinde listelenen alkolü görmenin bazı yolları şunlardır:
• Etil Alkol: Bu, FDA’ya göre etanol veya tahıl alkolü olarak da bilinir. Etil alkol denatüre edilir, bu da kozmetikte kullanılmasına izin vermektedir.
• Denatüre Alkol (Alkol Denat): Kozmetiklerde alkolle ilgili vergi ödemekten kaçınmak için şirketler, onu içilemeyecek kadar acı hale getiren bir bileşen olan denatüre alkol kullanmaktadır . Makyaj, losyonlar, koku ve cilt ve saç bakım ürünlerinde denatüre alkol bulacaksınız. Metil alkol ve SD alkol de dahil olmak üzere başka isimleri de vardır (örneğin, 3-A, 30, 39-B, 39-C, 40-B ve 40-C).
• İzopropil Alkol: Muhtemelen bu daha yaygın olarak evlerde kullanılan ismi sürtünme, ovalama alkolüdür. Tırnak, saç ve cilt bakımı dahil olmak üzere bir dizi üründe kullanılmaktadır. Ve büzücü, köpük önleyici bir madde ve bir çözücü gibi çeşitli rollerle fayda sağlamaktadır.
• Metil Alkol veya Metanol: Banyo ürünlerinde bulunur ve denatüre alkol olarak kabul edilir.
• Benzil Alkol: Meyve ve çaylarda doğal olarak bulunan bir alkol olan benzil alkol, sabunlar, kozmetikler, temizleyiciler ve saç ürünlerinde bulunur.
• Setil, Stearil, Setearil veya Lanolin Alkol: Bunlar yağlı alkollerdir ve FDA’ya göre cilt bakımında kullanılan geleneksel alkollerden çok farklıdırlar. Bunları saç kremi, fondöten, göz makyajı ve cilt nemlendiricileri ve temizleyicilerinde görmek mümkündür. Bunlar cildi nemlendirmeye yardımcı olur; formülasyonlarda kullanıldığında, yağ ve sıvının ayrılmasını da önlerler.

Cilt Bakımında Alkol Faydalı mıdır, Zararlı mıdır?

Cilt bakımında alkol kullanımının artıları ve eksileri vardır. Massachusetts, Wellesley’de kurulu sertifikalı bir dermatopatolog olan Gretchen Frieling, alkolün yağ birikmesine nüfuz edebileceğini ve yüzdeki kir ve gresi çözebileceğini belirtmektedir. Ancak Dr. Frieling, cilt tipinin ve hedefin göz önüğnde bulundurulması gerektiğini vurgulamaktadır. Örneğin, kişinin aşırı yağlı bir cildi varsa, alkol bazlı bir toner gözenek tıkanmış sebumu azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak kuru bir cilde sahipse veya hassas bir cildi varsa, (egzama veya alerji varsa) aynı alkol bazlı toner cildi kurutabilir. Bazı kişilerde alkolün diğer bileşenlerin nüfuzunu arttırdığı için, araştırma başına cildin bir üründe potansiyel olarak toksik veya zararlı kirletici maddeleri emmesi daha olası olabilir.
Cilt Bakımında Alkol Kullanmak Sağlıklı mıdır?Tartışmaya rağmen, alkolün varlığı, küçük miktarlarda kullanan bir ürün satın alındığı sürece, genellikle korkacak bir ürün değildir. Alkol birçok cilt ürününde bulunur ve çoğu insan bunu sorunsuz kullanılmaktadır. Normal cilt tipleri için alkolün ciltte bir soruna neden olması olası değildir. Yine de kişinin cildi herhangi bir nedenle hassassa, ürünün içindeki malzemeler etiketten kontrol edilmelidir. Kişinin cilt bariyeri tahriş olmuş veya döküntü nedeniyle bozulmuşsa, alkolün tahriş edici potansiyeli vardır. Uygulandığında sürülen alan yanmaktadır.

Ürünün İçindekiler Listesinde Alkolün Tipi Kontrol Edilmeli

Tıpkı bir gıda etiketi gibi, içerik listesine nereden geldiğini inceleyerek bir üründe ne kadar alkol olduğunu anlaşılabilir. Etiketlerde yer alan alkolün makul konsantrasyonlarda olduğunu belirttiği halde yüksek olan ürünler ise kullanımı kötü sonuçlar yaratabilir. Alkol en iyi bileşenlerden biri ise, muhtemelen kurumaktadır ve sürekli kullanımında bu, cildin bariyerini bozabilir. Bozulmuş bir bariyer, nemin ciltten kaçmasına izin verir ve kızarıklık ve iltihaplı cilt ile sonuçlanan potansiyel tahriş edici maddelerin girmesini sağlamaktadır.
İçindekiler listesinde alkolün görünmesi için makul bir yer daha düşüktür. Etanol, metanol, etil alkol, denatüre alkol, izopropil alkol, SD alkol ve benzil alkol içeren ürünlerin kullanılmamasını tavsiye edilmektedir.Özellikle kuru ciltler için bir sorun oluşturabilecekleri için bileşen seviyeleri yüksek olarak listelenmiş olan ürünlere dikkat etmek gerekir.
Alkolsüz Cilt Bakım Ürünlerini Tercih Etme
Bir ürün alkolsüz olarak etiketlenmişse, FDA uyarınca etil alkol içermez. Yine de içerik listesine göz atılmalıdır, fakat bu konuda kafa karışıklığı yaşanabilir. Çünkü ürününüz setil, stearil, setearil veya lanolin alkol gibi yağ alkollerini içerebilir. Fakat bilinmelidir ki bunlar tamamen farklı bir kategoridir.

Cilt Bakımında Yararlı Alkol Çeşitleri

Cilt Bakımında Alkol Kullanmak Sağlıklı mıdır?Başka bir alkol kategorisi yağlı alkollerdir. Bunlar arasında yağlardan türetilen setil, stearil ve setearil alkol bulunur. Yağ alkolleri genellikle losyonlarda, nemlendiricilerde kıvam arttırıcılar ve emülsiyonlaştırıcılar olarak bulunur. Tahriş edici değildir ve faydalı olabilir. Nemi cilde kilitleme ve suyun nüfuz edemeyeceği koruyucu bir bariyer oluşturma yetenekleri nedeniyle, bu bileşenlere sahip ürünler susuz ciltler için en iyi sonucu vermektedir. Sonra yünden elde edilen lanolin alkolü var. Ekim 2019’da Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, özel olarak formüle edildiğinde, kontakt dermatit kaynağı olsa da, aslında yaralı ciltler için bile nazik olabilir. Araştırma, özel olarak formüle edilmiş bir lanolin alkol içeren bir yara iyileştirici merhem uygulamanın etkilerini incelenmiş; analiz edilen yaklaşık 500 kişiden hiçbiri ürüne temas alerjisi geliştirmemiştir.

Cildi Tahriş Edebilecek Diğer Maddeler

Cildini alkol içeren ürünlere duyarlı olduğunu fark ederse, tahriş kaynağının sadece alkol olmadığı göz önünde tutulmalıdır. Çünkü ürün parabenler ve kokular gibi bazı koruyucuları içerebilir. Kullanılan üründe paraben olup olmadığını bilmek için, metilparaben ve bütilparaben gibi paraben ile biten maddeleri taranmalıdır. Saç boyaları ve yüzünüzde ıslak mendil kullanmak da tahrişi tetikleyebilir, Haziran 2018’de Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma bunu göstermektedir. Kişinin tm olarak neye tepki verdiğini bilmesi zor olabilir ve u yüzden dermatologtan yardım alınması gerekebilir. Kişiye dermatoloğu tarafından kullandığı ürünlerde ortak olan bileşenlerden hangisinin alerji yaptığına dair bir yama testi yaparak kendisine zararlı olan bileşen tespit edilebilir.

Cilt Bakım Ürünlerindeki Alkol Üzerine Bilinmesi Gerekenler

Alkol, bileşenlerin cilde nüfuz etmesine, ürünü korumasına ve uygulandığında hafif hissetmesine yardımcı olmak için yararlı bir katkı olabilir. Daha küçük miktarlarda zararlı olması muhtemel değildir, ancak kişinin hassas, kuru veya egzama eğilimli bir cildi varsa özellikle dikkatli olunmalıdır. En önemlisi, ürünün etiketi okunmalı ve içindeki alkolün cilt sorunlarına neden olduğundan endişeler varsa dermatoloğa danışılmalıdır.

Kaynakça:
https://www.everydayhealth.com/smart-skin/alcohol-in-skin-care-is-it-ever-okay/
https://www.vogue.com/article/alcohol-skin-damage-effects
https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a40482/effects-alcohol-on-skin/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku