Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklarımıza Nasıl Daha İyi Destek Olabiliriz?

0 385

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklarımıza Nasıl Daha İyi Destek Olabiliriz?2020-2021 öğretim döneminde verilmekte olan uzak eğitim programları öğrenciler tarafından televizyon ve internet ağı üzerinden yayınlanan dersleri belirli gün ve saatlerde izlemesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu konuda ebeveynlerin desteğine ihtiyaç duyan çocuklarımıza doğru yaklaşım ve desteği göstermek, şüphesiz başarı oranlarının artmasını sağlayacaktır. Bu sürece ebeveyn ne kadar kolay uyum sağlarsa çocuklar da o kadar çabuk uyum sağlayacaktır.

Uzaktan Eğitim Sürecinde İzlememiz Gereken Yol Nedir?

– Bu süreçte zamanı doğru ve etkin kullanmanın başarı üzerindeki etkisi kaçınılmazdır. Bu nedenle çocuğunuzun her gün aynı saatlerde uyumasını ve uyanmasını sağlamanız gerekmektedir. Beslenme ihtiyacını her gün aynı saatlerde karşılamasını sağladığınız çocuğunuz tıpkı okula gittiği günlerdeki gibi temiz kıyafetlerini giyerek derse hazır olmalıdır. Aksi taktirde çocuğunuz eğitin sürecinin ciddiyetine varamayacak istediği saatte uyanacak ve eğitim sürecine adapte olamayacaktır.
– Evde de eğitin alınabileceği konusunda kısa ve destekleyici konuşmalar, derslerdeUzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklarımıza Nasıl Daha İyi Destek Olabiliriz?
algılayamadığı konularda ona yardımcı olmanız çocuğunuzun tedirginliğini biraz olsun azaltacaktır.
– Ev ortamı oldukça sessiz olmalı ve ders dinlediği sürece çocukla sözlü iletişim kesilmelidir. Gerekli paylaşım ve değerlendirmeler ders sonrasında motive edici bir şekilde yapılmalıdır. İnternet üzerinden ders dinliyorsa sizden destek alması gerekecektir. Bu konularda çocuk yalnız ve çaresiz bırakılmamalıdır.
– Ev ortamı çocuğun rahat davranmasına ve dikkatinin dağılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle çalışma masasında oturur pozisyonda ve ders araç gereçleri yanında olacak şekilde ders dinlemesi sağlanmalıdır.
– Ders esnasında çocuğu motive edeceğini sanarak ona yiyecek içecek taşımamalısınız. Zaten dağılmaya hazır durumdaki dikkatinin dersten kopmasına sebep olabilirsiniz.
-Ders sonrasında farklı kaynak ve pekiştireçlerle velinin de desteği ile kalıcı bir öğrenim sağlanabilir. Tabi dersten hemen sonra değil, araya belirli bir zaman koyarak, bu süreyi çocuğunuzun hoşlanacağı bir etkinliği yapmasını sağladıktan sonra tekrar yapmalısınız. Ders aralarında gözlerini dinlendirmesini söyleyebilirsiniz.
-Panik ortamı yaratılmamalı, zaman yönetiminin iyi bir şekilde yapılmalı, çocuğu telaşa sevkedecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu nedenle “virüs” ve “korona” gibi sözcükleri fazla kullanmadan sağlığını korumak amacıyla uzaktan eğitim aldığı çocuğa anlatılmalıdır. Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklarımıza Nasıl Daha İyi Destek Olabiliriz?
Uzmanların görüşlerinin bu yönde olduğu da konuşmalara eklenebilir.
– Derslerle ilgili yapılan sohbetlerde bahse konu derslerle ilgili olumsuz cümleler kurmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Bu konularda çocuğunuza yardımcı olmak ve rol model olmak için siz de kitap okuyabilir, anlayamadığı konulara yardımcı olmak adına çaba harcayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz desteğinizi hissedecek ve bu süreci hep birlikte yaşadığınızı daha kolay algılayabilecektir.
-Etkin bir çalışma sonrasında çocuğunuzu onun da hoşlanacağı bir şekilde ödüllendirerek motivasyonunu artırabilirsiniz.
Unutmayalım ki; bu süreçte öğrenci kadar veli de etkin rol almalıdır. Çocuklarınıza vereceğiniz etkin ve pozitif destek uzaktan eğitimi verimli bir şekilde almalarını sağlayacaktır.

Kaynakça:
psikolog.org.

Yazar: Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku