Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Yüksek Ateşin Nedenleri

0 406

Ateşin özellikle 0-6 yaş çocuklarda fazlası ile görüldüğüne şahit oluruz. Bunun asıl nedeni bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bağışıklığı zayıf olan bebek ve çocuklarda bu durumun sık yaşanması oldukça normaldir. Bu nedenle bu gibi durumlarda ne yapacağımızı tam olarak bilemeyiz. Yeni doğmuş bebeklerde durumun böyle olması bizleri endişelendirmiyor değil. Bu yüzden yeni anne adaylarına tavsiyemiz bu konu hakkında kendilerini biraz daha geliştirmeleri olacaktır. Kendimizden çok önem verdiğimiz, gözümüz gibi baktığımız çocuklarımız her daim sağlıklı olsun isteriz. Fakat ister yaz aylarında ister kış aylarında ne kadar özen gösterirseniz gösterin çocukların hasta olması kaçınılmaz bir durumdur.Çocuklar için en çok korkulan ve en çok rastlanan sağlık sorunlarının başında ateş gelir. Enfeksiyon ya da soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan ateş, genellikle vücutta su kaybına neden olur. Vücut ısısının yükselmesine bağlı olarak terleme baş gösterir ve terle atılan suyun yerine takviye yapılmaması durumunda ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.

8694_cocuklarda-yuksek-ates-563x350Vücudun kaybettiği sıvı böbrekleri olumsuz yönde etkilerken vücut kimyasını da bozarak kalıcı hasarlara neden olabilir. Genelde 1-3 yaş aralığında sıkça görülen ateşli havalede vücut ısısı 39 derecenin üzerinde seyreder. Vücutta kalıcı hasara neden olabilecek bu tip durumlarda acil olarak uzman bir doktora ulaşmanızda fayda vardır.

Ateşin nedenlerini açıklamamız gerekirse ilk olarak başlıca nedeni enfeksiyonlardır. Grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi sık rastlanan hastalıkların yanı sıra çocuk hastalıkları olarak nitelendirilen sarılık, kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi hastalıklar da yüksek ateşe neden olur. Hastalıklardan korunmak üzere yaptırılan karma aşılardan sonra da vücut ısısında bir takım yükselmeler gözlemlenebilir. Yüksek ateş gıda zehirlenmelerine bağlı olarak da kendini gösterebilir. Bu tip durumlarda acil yardım için uzman bir doktora başvurmanız yararınıza olacaktır. Çocuğunuzun ateşinden şüphelenmeniz halinde, evde kendiniz ateş ölçerler ile ölçebilir, 38 derece ve üstü olması durumunda müdahale edebilirsiniz. Çocuğunuzun ne kadar hassas bir yapıya sahip olduğunu sakın unutmayın. Ona bu konuda daha iyi davranın Fazla ağlaması ateşinin çıkmasına neden olacaktır. Ateşin yüksek olduğu dönemlerde yapacağınız nemli bez ile bebeğin ateşini alarak vücut ısısını düşürmelisiniz. Böylece bebek bu konuda daha çok rahat edecek ve canlanacaktır. Daha sonra hemen bu ateşin neden olduğunu öğrenebilmek için en yakın hastaneye başvurmanız gerekir.

Ateşin Bağlı Olduğu Durumlar

– Bir yaşından sonra bebekte çıkan dişlerin yüksek ateşe neden olacağını biliyor muydunuz? Bu yüzden çocuğunuzun dişlerinin çıkıp çıkmaması durumunda kontroller yapabilir bunu nedenini yeni diş çıkımı ile olduğuna kanaat getirebilirsiniz.
8694_images_(4)– Suçiçeği, kızamık, kabakulak gibi çocuk hastalıklarında en büyük belirti yüksek ateştir. Bunu zaten bebeğin ya da çocuğun vücudunun herhangi kısımlarında değişim ve kızarmalarından anlayabilmeniz mümkündür.
– Enfeksiyona bağlı hastalıklarda yüksek ateş çıkabilir. Boğaz ağrısı, karın ağrısı, idrar iltihabı, ishal gibi durumların artmasında yüksek ateş olma yüksekliği aniden değişim gösterebilir. Bu durumda çocuğu takip altına almalı en yakın bir hastaneye götürmeniz gerekmektedir.
– Yüksek ateşin her türlü durumda boy göstermesi mümkündür. Bu konuda çocuğun dengeli beslenmesi ve bu konuda daha hijyen tutulmasını sağlamanız gerekir.Bu ilgi, onun daha az hastalanmasına sebep olacaktır.
– Anneler çocuklarına olan özeni arttırdığı sürece bu tür olası rahatsızlıklar daha az çıkacak ve hızlı bir iyileşme söz konusu olacaktır.
– Soğuk havalarda ve aşırı sıcak havalarda çocukların vücut dengesini bozacak şekilde sıcak ve ya soğuğa alıştırmayın. Bu onun zayıf bir bağışıklık almasına neden olacak ve daha hızlı bir şekilde rahatsızlanmasına sebep olacaktır. Sağlıklı yaşam, sağlıklı düşüncelerden başlar.

Kaynakça:
oncecocugum.com

Yazar:Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku