Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş Eti İltihabı (Gingivit) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?

0 2.079

Diş Eti İltihabı (Gingivit) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Diş eti iltihabına gingivit denir. Ağız içinde çok sayıda mikro bulunur. Ağız hijyeninin kötü olduğu kişilerde mikroplar çoğalarak plaklar oluşturur. Plaklar, diş eti boyunca yerleşir. Plaklar fırçalama ve diş ipi ile temizlenmezse sertleşir ve diş taşı diye bilinen tartar meydana gelir. Diş etinde iltihaplara neden olur. Lösemi gibi bazı kanserlerde, hamilelikte hormonal dengenin değişmesinde, vitamin eksikliklerinde, nifedipin, siklosporin gibi bazı ilaçlara bağlı, menopozda diş eti büyümesi ve iltihabı görülür.

Bulgu, Belirti Ve Yakınmalar
Diş etleri şiş, kırmızı ve ağrılıdır. Diş fırçalarken kolayca kanar.

Tıbbi Tedavi
Ağız bakımına önem verilmelidir.

Penisilin, sefalosporin gibi antibiyotikler kullanılır. Tedavi edilmediği takdirde diş kayıpları, diş apsesi, genel iltihaplar ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olur. Mutlaka tedavi edilmelidir.

Diyet Değişiklikleri
Sebze ağırlıklı, orta karar meyve ve tercihen balık eti içeren dengeli beslenme uygulanmalıdır. Diş etinin hassas olduğu dönemlerde sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Abur cubur (özellikle şekerli) tüketiminden kaçınılmalıdır. Şekerli gazoz, kola, şekerli gıdalar, meyve suyu ve pizza gibi besinler yoğun olarak tüketiliyorsa diş etinde iltihaba neden olan plak oluşumu artar. Şekerli içecek içildiğinde, sonrasında bir bardak su içilerek ağız çalkalanmalıdır. Arabada, çantada ve iş yerinde ağız yıkama suyu bulundurulmalıdır. Böylece ağız bakımı daha düzenli yapılır.

Günde en az 8 bardak su içilmesi yararlıdır. Kahve, çay, gazoz, soda veya kola yerine su içilmesi tercih edilmelidir.

Diş Eti İltihabı (Gingivit) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Düzenli olarak günde iki defa en az ikişer dakika dişler fırçalanmalıdır. Yumuşak diş fırçaları seçilmeli ve 3 ayda bir değiştirilmelidir. Elektrikli diş fırçaları diş temizliğinde daha etkilidir, tercih edilebilir. Özellikle diş dinin hassasiyeti olan bölgeler iyice fırçalanamalı, burada plak oluşumu engellenmelidir. Fakat ağrı, kapama, aşırı tahribat gelişirse fırçalama sonlandırılmalıdır. Dairesel diş fırçalaması, düz çizgi üzerinde ileri geri fırçalamadan daha etkilidir.

Dişler fırçalanmadan yatılmamalıdır. Gün içinde beslenmeden arta kalan maddeler dişlere yapışarak plak oluşumuna ve diş etinin tahrişine neden olur. Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde plak oluşumunu ve gıda artıklarının birikmesini engellemek için diş ipiyle diş araları temizlenmelidir.

Ağız temizleme suları ile gargara yapılarak dil ve ağız boşluğunda diş ipi veya fırçanın ulaşamadığı yerlerde enfeksiyona neden olabilecek etkenlerin çoğalması engellenebilir. Diş doktorunun önerisine göre kullanılmalıdır. Şekersiz olanlar tercih edilmeli; diş temizliğinden sonra en az 30 saniye süreyle gargara yapılmalıdır.

Diş doktorunun önerisine göre aralık değişmekle birlikte en az 6 ayda bir diş temizliğine gidilmelidir. Diş doktorunun düzenli kontrolü ağız sağlığının temelidir. Sigara veya tütün alışkanlığı varsa bırakılması ağız ve diş sağlığının temel kuralıdır.

Önerilen Besin Takviyeleri
Folik asit: 30-60 gün boyunca günde 2 kez en az 5 ml %0.1’lik folik asit çözeltisi ile ağız çalkalanır. Diş eti iltihabı ve kanamalarında etkilidir. Çalkalama işlemi 1-5 dakika süre ile yapılmalıdır. Ayrıca günde 4 mg folik asit içeren kapsül veya tabletlerden alınması önerilir.
C vitamini: C vitamini eksikliği olanlarda ağız içi yaralar ve iltihaplara daha sık rastlanmaktadır. C vitamini eksikliği olan hastalara ilk hafta günde 1.500 mg, sonraki 4 hafta 500 mg, onu takip eden ay 300 mg ve daha sonra 100 mg C vitamini verilerek tedavi uygulanır.
Koenzim Q10: Günde 50 mg CoQ10 takviyesi diş eti iltihabı tedavisinde etkili olmuştur.
Önerilen Bitkisel Takviyeler
Sanguinarin, Sanguinaria canadensis (kanotu) bitkisinden elde edilmiş olan bir alkaloittir. Sanguinarin içeren veya bitkinin tentürünü ve ekstresini içeren ağız çalkalama sıvılarından ve diş macunlarından yararlanılır.

Diş Eti İltihabı (Gingivit) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Ağız Çalkalama Çayları
Ebegümeci, hatmi ve ada çayı yaprakları ile hazırlanacak çaylar, ağız çalkalama suyu olarak kullanılır (çay yapımı için 1 tatlı kaşığı bitki 1 bardak kaynamış suda 10 dakika demlenir ve süzülür). Günde 3-6 kez ağız çalkalanır.
Papatya ve ada çayı yapraklarından hazırlanacak çaylardan yararlanılır. Droglar yeterli miktar su içinde bir taşım kaynatılır ve 15 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülür. 1 tatlı kaşığı çalkalama suyu 1 bardak ılık süt içine eklenir. Günde 3-10 kez, ihtiyaç oldukça ağız çalkalanır. Alternatif olarak %5 karanfil yağı içeren sudan da ağız çalkalama suyu olarak yararlanılır.
1-3 tatlı kaşığı yaban mersini meyvesi 1 litre kaynamış su içinde 15 dakika demlenir. Hazırlanan su, ağız çalkalama suyu olarak kullanılır.

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku