Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diyet Listenize Bir Porsiyon da Müzik Eklemelisiniz!

0 395

Müzik, hem ruhu hem zihni hem de bedeni besleyici bir etki göstermektedir. Müziğin insanlar üzerinde daha çok ruhsal bir etkiye sahip olduğu söylense de aslında fiziksel hastalıklara da iyi geldiği ve yaratıcılığı geliştirmede olumlu etki bıraktığı tespit edilmiştir.

Diyet Listenize Bir Porsiyon da Müzik Eklemelisiniz!Müzik kişilerin duygularını açığa çıkaran ve duygularına yön veren bir faktördür. Üzgün bir kişi yavaş ve duygu yüklü bir müzikle ağlayabilmekte ve duygusal boşalma akabinde gelen bir rahatlama yaşamaktadır ya da tam tersi etki ile müzik kişide mutluluk verici bir etkiye de sahip olabilmektedir.

Dinlenen müzik türüne göre kişilerin psikolojileri iyi ya da kötü yönde etkilenebilmektedir. Örneğin, filmlerde kullanılan müzikler de verilmek istenen duyguya yönelik seçilmektedir. Acıklı bir sahne için kişilerin o duyguya girmesini sağlayacak acıklı müzikler seçilir ya da coşkulu, heyecanlı ve mutlu bir sahne için o anki duyguya yönelik hareketli, insanın ruhunu coşturacak, film karakterleri ile birlikte mutlu olmasını sağlayacak türde bir müzik tercih edilir.

Müzik ile beyindeki fonksiyonel durumların düzeltilebildiğinin tespit edilmesi, beynin kimyasının bozulması nedeniyle ortaya çıkan psikiyatrik bazı hastalıkların da tedavisi için kullanılmıştır. Helen Bonny’nin geliştirmiş olduğu yönlendirilmiş imgelem ve müzik etkisi, hastalarda çeşitli görselleri, duyguları ve çağrıştırıcıları aktif hale getirmek için kullanılmış ve kullanılmaya devam edilen tedavi yöntemidir. Bu yöntem halen aktif ve yoğun şekilde uygulanmaktadır.

Türklerin de M.Ö. 3000 yılında uygulamaya başladığı müzik terapi, günümüzde çeşitli Türk Müziği Makamları kullanılarak ülkemizde de tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Kan dolaşımı ve rahatsızlıklarına, karın bölgesinde yaşanan sorunlara, kalça, bacak ve bel ağrılarına iyi gelen makam Nihavend olarak belirtilmektedir. Akıl hastalığı ve felce iyi gelen, düşük nabzın yükselmesini sağlayarak çok uyumayı engelleyen makam Rast olarak ifade edilmektedir. Hicazın kişiye alçakgönüllülük verdiği söylenmekle birlikte kemik hastalıklarına, çocuk hastalıklarına iyi geldiği vurgulanmaktadır. Ayrıca hicaz makamının ürolojik hastalıklar ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği, düşük nabzın normal seviyeye çıkmasına yardım ettiği ve göğüs bölgesi üzerinde etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Müziksel Tedavi ve Günlük Yaşamda Müziğin Pozitif Etkisi

Diyet Listenize Bir Porsiyon da Müzik Eklemelisiniz!Müzik, duygulara yön verdiği kadar bedeni de etkilemekte, ağrıları ve acıları hafifletmede yararlılık göstermektedir. Kas ağrısı çeken kişilerin müzikle bu ağrılarının hafiflediği, doğum sırasında müzik dinletilen kadınların çektiği acılarda azalma olduğu, anne karnındaki bebeklerin müzik sayesinde daha sağlıklı bir gelişim geçirdiği, erken doğan bebeklerin ise müzik ile daha çabuk kendini toparlayarak normal kiloya ulaştığı uzmanların bildirdiği görüşler arasındadır.

Müzik aslında dinleyen herkes üzerinde olumlu etkiler bırakmakta, kişilerin sakinleşmesine, dinlenmesine, ağrılarının hafiflemesine, düşünce uzayının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Kişiler üzerinde olumlu duygular uyanmasını sağlayan müziğin her gün dinlemesi hem ruhsal hem fiziksel anlamda iyileştirici kimliğiyle kişilerin günlük hayatın içinde işlevsel olarak yer almalarını sağlamaktadır. Hatta kişilerin aktif ve yaratıcı bir üretim süreci içine girmelerine destek vermektedir.
Bebeklikten itibaren uygun müzikler dinletildiği takdirde kişilerin yaratıcı ve üretici bir kişilik sahibi olduğu, toplum içinde özgüvenli ve aktif olduğu söylenmektedir. Hayvanların bile müzik dinledikten sonra daha verimli hayvansal ürünler sağladığı vurgulanmıştır.

Diyet Listenize Bir Porsiyon da Müzik Eklemelisiniz!
müzik terapisi nedir

Uzmanların belirttiğine göre müzik tedavi sırasında ya da sonrasında herhangi bir yan etki olmaması, bu terapiye güven duyulmasını sağlamaktadır. Ancak müzik terapi çeşitli rahatsızlıklar sonucu uzman yönlendirmesi doğrultusunda ve müzik terapi alanında eğitim almış kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Tedavinin seyri şu şekildedir: Kişiye, müzik terapi alanında eğitim almış kişilerce belirlenen müzikler dinletilmekte, bu işlem kişinin hastalığının iyileşmesinin öngörüldüğü süre kapsamında devam etmektedir. Belirlenen müziğin türü ise kişilerin hastalıkları ya da sosyal hayatı ile ilgili düzeltilmek istenen bazı yönleri açısından farklılık göstermektedir. Bunun sebebi her müziğin kişide yarattığı etki ve aktif forma dönüştürdüğü duyguların ayrım göstermesidir.

Kaynakça:
alternatifterapi.com/icerik/muzik-terapisi-nedir
gencgelisim.com/v2/kategoriler/70-sprituel-/5630-muzikterapi-nedir.html
ipe.com.tr/tr/icerik/98/muzik-ile-terapi
mailce.com/muzikle-tedavi-nedir.html
www.aktuelpsikoloji.com/muzik-terapi-nedir-nasil-uygulanir-etkileri-nelerdir-11097h.htm

Yazar:Merve Özkan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku