Guantanamo Kampı,
Kuzey Amerika ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgede yer alan Küba’nın açıklarında yer alan Guantanamo Körfezi’nde bulunan bir askeri üssü ve de tutukevidir. Birleşik Devletler’in askeri hapishanesi olarak da bilinen bu yer, çok az sayıda bir tutuklu ve de mahkuma hizmet etse de, buna rağmen dünyanın en popüler ve de en çok ilgi çeken hapishanesi konuma gelmiştir. Özellikle de 11 Eylül 2001 terör saldırısı sonrasında bu yer, daha da bir odak noktası haline gelmiştir. Söz konusu yer, aslında Birleşik Devletler’in kendisinin iç ve de dış güvenliği açısından tehlike yaratan gerçek kişileri alıkoyduğu ve de bu kişilere, yasalara aykırı bir şekilde muamele ederek, istihbarat toplamaya çalıştığı bir kurum haline gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri aslında yasal düzenlemeleri itibariyle dünyanın en demokratik ve de en modern ülkelerinden biridir. Ancak buna rağmen, Guantanamo Kampı bu modernlik ve de demokrasinden çok uzak uygulamaları ile insanların dikkatini çekmeyi başarır. Guantanamo Kampı’nda çok sayıda mahkum bulunur. Bunların sayıları aslında diğer tutukevleri nazara alındığında son derece az olarak gelebilir. Ancak burası sadece tutukevi olmadığından, bu kadar insanın bir arada, toplu ya da bireysel olarak işkence görmesi, sayıyı çok fazla olarak algılamamıza neden olur.
Söz konusu tesis aslında son derece yeni bir yerdir. Dediğimiz gibi buranın kurulmasında kilit rol oynayan mesele, 2001 yılında Amerika’da kaçırılan bir dizi uçaklarla ülkenin çok stratejik sayılan noktalarına gerçekleştirilen terör saldırıdır. Bu terör saldırıları sonrasında gerek İslam gerekse de çok sayıda Müslüman çoğunluğun yaşadığı ülkelere karşı farklı bir tutum alan ülke bu anlamda Guantanamo Kampı‘unı kurarak, buraya çok sayıda Arap, Afgan, İranlı, Suudi gibi çeşitli uyruklara mensup terör üyelerini getirmiş ve bunlara akıl almaz işkenceler yaparak bir anlamda istihbarat toplamışlardır. İnsanlıkla bağdaşmayan uygulamaları sebebiyle birçok ülke tarafından eleştirilen Amerika Birleşik Devletleri, bir ”Süper Güç” olmasının verdiği avantajı çok iyi kullanmış ve de eleştirilere kulak asmayarak uygulamalarını daha da şiddetlendirmiştir Kampı açan Amerika Birleşik Devletleri başkanı George W. Bush’un, 2008 yılında görevi sona erdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk siyahi kökenli başkanı olarak göreve gelen Barack Obama, seçim propagandasında Guantanamo Kampı’nı insanlık dışı bulması sebebiyle kapatacağını açıklamıştır. Ancak bu Barack Obama başkan seçildikten sonra bir türlü gerçekleşemeyen bir vaat olarak kalmıştır.
Günümüzde Guantanamo Kampı halen açık olup, burada 41 kişi hayatta kalma mücadelesi verir. Aslında 41 son derece az olarak kabul edilebilir. Çünkü ilk açıldığı dönemlerde rekor olarak 245 mahkuma kadar çıkan bir tarihi bulunur. Bunlardan 200’e yakını ya özgür kaldı ya da başka ülkelere transfer edildi. Bu anlamda halen 41 kişiye ev sahipliği yapan bu sıradışı yer, mahkumların korkulu rüyaları arasındadır. Guantanamo Kampı ne zaman kapatılır bu henüz bilinen ve de gündemde olan bir mesele olarak karşımıza çıkmaz. Bu da daha uzun yıllar boyunca Guantanamo Kampı’nın aktif kalacağı ve de insanlık onuru ile bağdaşmayan suçların Amerika Birleşik Devletleri tarafından işlenileceği anlamına gelir.
Yazar:Emir Karasu