Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kolesterol Seviyeleri Nasıl Düşürülür?

0 436

Yüksek kolestrolü olan bazı kişiler de vücut kitle indeksi ideal olabilirken, fazla kilolu olmayabilir ve kesinlikle hiçbir yüksek kolesterol belirtisi göstermeyebilir. Ta ki kolestrol olduğu test olana, bir inme veya kalp hastalığına yakalanana kadar fark edilmeyebilir. Bu yüzden, komplikasyonlarla başa çıkmak zorunda kalmadan önce, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olacak bazı doğal ev ilaçları kullanılabilir.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, kanda bulunan bir tür yağdır (lipit). Hücrelerin normal çalışması için kolesterol ihtiyacı vardır ve vücut bunu üretir. Bununla birlikte, tüketilen yağlı gıdalardan ekstra kolesterol de alınabilmektedir. Kişinin vücudunda gereken miktarda kolesterol varsa, atardamarlarda birikmeye başlar ve bu durum ateroskleroz olarak bilinmektedir. Ayrıca bu kan pıhtısı, kalp krizi, felç gibi, kalp ve kan akışı sorunlarına yol açmaktadır. Yüksek kolesterolden mustarip olma durumu tıbbi olarak hiperkolesterolemi olarak adlandırılmaktadır. Temel olarak iki tür kolesterol vardır ve bunlar aşağıdaki gibidr:
Düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL): LDL, kalp hastalığı ve felç riskini artıran kötü kolesteroldür.
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL): HDL, kalp hastalığı ve felç geçirme riskini azaltan iyi kolesteroldür.
Ayrıca yüksek düzeyde kötü kolesterol seviyesine yol açabilecek ve iyi kolesterol seviyesine düşürebilecek faktörler bulunmaktadır.

Yüksek Kolesterol Nedir?

Kolesterol seviyesini etkileyen yaygın faktörler vardır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Doymuş ve trans yağ bakımından zengin besinler: Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek, LDL veya kötü kolesterol seviyelerini artırmaktadır.
Fazla kilo: Fazla kilo, iyi kolesterol seviyesini düşürürken kötü kolesterol seviyesini arttırmaktadır.
Hareketsizlik: Egzersiz yapmama ve hareketsiz olma LDL ve HDL seviyelerini yükseltmektedir.
Yaş: Kolesterol (LDL) seviyeleri genellikle 20 yıl sonra artmaya başlamaktadır
Aile öyküsü: Aile de yüksek kolesterol seviyesine sahip olanlar bu duruma daha yatkındır.

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Kolesterol Seviyeleri Nasıl Düşürülür?Çoğu zaman, kişi kendini test edene kadar yüksek kolesterol seviyesine sahip olduğunu farkında olmayabilir. Bazı durumlar da, bireyler yüksek kolesterol seviyelerini ancak felç veya kalp krizi geçirdikten sonra öğrenirler. Bununla birlikte, bu tür durumlar sadece yüksek kolesterol düzeyleri plak oluşumuna yol açtığında meydana gelmektedir.
Kolesterol Seviyeleri
Kolesterolün çok yüksek olup olmadığını anlamanın tek yolu kan testidir. Belirlenen kolesterol seviyeleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Yüksek kolesterol-240 mg/dl’nin üstünde
• Borderline yüksek Kolesterol-200-239 mg/dl
• Normal kolesterol-200 mg/dl’nin altında
Günümüzde çoğu birey yüksek kolesterol seviyesinden mustariptir, bu nedenle kalp krizi ve felç riski yüksektir. Kişi kolesterol seviyesini ne kadar erken düşürürse, sağlığı için o kadar iyidir. Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilecek doğal yöntemler vardır. Bu doğal yöntemler aşağıdaki gibidir:
• Uçucu Yağlar
• Vitaminler
• Balık Yağı
• Hindistan Cevizi Yağı
• Sarımsak
• Yeşil Çay
• Yoğurt
• Chia Tohumları
• Greyfurt Suyu
• Portakal Suyu
• Nar Suyu
• Limon Suyu
• Elma Suyu Sirkesi
• Keten Tohumları
• Kereviz Suyu
Limon esansiyel yağ: Bir bardak suya iki damla limon esansiyel yağı eklenerek iyice karıştırılmalıdır ve bu çözelti içilmelidir. Bu çözelti günde iki kez içilmesi gerekilmektedir. Limon esansiyel yağı temel olarak analjezik ve antienflamatuar etkileri için kullanılmaktadır. Kolesterol seviyesini düşürmeye ve kesintisiz kan akışı için kan damarlarını genişletmeye yardımcı olmaktadır.
Fesleğen esansiyel yağı: Bir bardak suya iki damla fesleğen yağı eklenerek iyice karıştırılmalıdır ve bu çözelti içilmelidir. Bu çözelti günde iki kez içilmesi gerekilmektedir. Fesleğen esansiyel yağı, içinde öjenol denilen bileşik varlığından dolayı kolesterol düşürücü etkileriyle bilinmektedir.
Vitaminler: B3, E ve C vitaminlerinin serum kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. C vitamini takviyesinin LDL seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Ayrıca B3 ve E Vitaminleri, ateroskleroz gibi yüksek kolesterol belirtileri ile savaşırken, atardamarlardaki kolesterol birikimini azaltmaktadır. Bu vitaminler yönünden zengin besinler arasında turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, mantar, ton balığı, badem ve tatlı patates bulunmaktadır.
Balık yağı: 1000 mg balık yağı takviyesi alınmalıdır. Ayrıca sardalye, somon, uskumru ve ton balığı gibi balıkları da tüketilebilir ve günlük olarak tüketilmesi gerekilmektedir. Balık yağı, zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Bu yağ asitlerinin düzenli alımı, kolesterol seviyesini düşürmenin en iyi ve en kolay yollarından biridir. Ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Hindistan cevizi yağı: Yemeklere ve salatalara hindistancevizi yağı ilave edilmelidir. Ayrıca pişirme yağına hindistancevizi yağı ile değiştirebilir. Alternatif olarak, her sabah bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı tüketilebilir ve günlük olarak tüketilmelidir. Hindistan cevizi yağı kandaki iyi kolesterol seviyesini arttırdığı bilinmektedir. Bu da kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcı olarak kişiyi kalp hastalıklarından korumaktadır.
Sarımsak: Salatalara ve yemeklere kıyılmış sarımsak eklenmelidir. Ayrıca soyulmuş sarımsak dişleri de çiğnenebilir ve günlük olarak tüketilmelidir. Sarımsak, sadece ezildiğinde serbest bırakılan alisin adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşiğin doğal olarak kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.
Yeşil çay: Bir bardak suya bir çay kaşığı yeşil çay eklenmelidir ve kaynatılmalıdır. 5 dakika kaynadıktan sonra süzülmelidir. Çay biraz soğuduğunda, üzerine biraz bal ilave edilebilir ve bu karışım sıcakken içilmelidir. Yeşil çayın güçlü antioksidan potansiyeli, içindeki kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olan epigallocatechin gallat (EGCG) ‘nin varlığından kaynaklanmaktadır.
Yoğurt: Bir kâse probiyotik yoğurt en iyi sonucu almak için günlük tüketilmelidir. Probiyotik yoğurt, bağırsak sağlığını iyileştiren ve kolesterol seviyesini doğal olarak düşürmede önemli bir rol oynayan iyi bakteri içermektedir.
Chia tohumları: Meyve suyuna ya da bir içeceğe chia tohumu ekleyip tüketilmelidir ve kolesterol seviyesini azaltmak için günlük tüketilmelidir. Chia tohumları, kolesterol seviyesini ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır.
Greyfurt suyu: Bir bardak taze sıkılmış greyfurt suyu günde 1-2 kez, tercihen her yemekten sonra tüketilmelidir. Greyfurt zengin bir protein kaynağıdır ve şaşırtıcı yararları olan çeşitli diğer besin maddeleridir. Vücuda C vitamini, lif, magnezyum ve potasyum gibi mineraller sağlar. Greyfurtların güçlü antioksidan potansiyeli, mükemmel besin bileşimi ile birlikte, kolesterol seviyesini düşürmek için sağlıklı bir içecektir.
Portakal suyu: Bir bardak taze sıkılmış portakal suyu günde 2 ila 3 kez tüketilmelidir. Düzenli ve uzun süreli portakal suyu tüketiminin, kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve Sağlık ve Hastalıkta Yağlarda yayınlanan bir çalışmaya göre kardiyovasküler hastalık gelişme riskini azalttığı bulunmuştur.
Nar suyu: Bir bardak taze hazırlanmış nar suyu günde 1-2 kez tüketilmelidir. Nar yeşil çay ve kırmızı şaraba kıyasla yüksek oranda antioksidan içermektedir. Bu antioksidanlar kötü kolesterol sırayla, defne (kardiyovasküler hastalık tutar (LDL), düşürülmesinde yardımcı olmaktadır.
Limon suyu: Bir bardak ılık suya yarım limon suyu eklenmelidir, iyice karıştırılarak üzerine biraz bal eklenerek hemen tüketilmelidir. Ayrıca günde bir kez, tercihen her sabah aç karnına bir bardak içilmelidir. Limon suyu zengin bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Bu, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmek ve kilo kaybını arttırmak için etkili bir çözümdür.
Elma sirkesi: Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi eklenerek iyice karıştırılmalıdır. Bu karışıma biraz bal ekleyerek en iyi sonuçları elde etmek için günde bir kez veya her alternatif günde bir içilmelidir. Elma sirkesi (ACV) asetik asit ve pektin içermektedir. Asetik asit, yüksek kolesterolle ilişkili istenmeyen vücut ağırlığını kaybetmeye yardımcı olurken, kötü kolesterol (LDL) kendisini ACV’nin pektine (lifine) bağlar ve vücuttan elimine edilmektedir.
Keten tohumu: Bir bardak ılık suya veya süte bir çorba kaşığı toz keten tohumu ekleyerek iyice karıştırılmalıdır. Lezzeti arttırmak için karışıma biraz bal eklenebilir ve hemen tüketilmelidir. Bu karışım günde bir kez tüketilmelidir. Keten tohumu, kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olan ve karaciğer hastalıkları gelişme riskini azaltan secoisolariciresinol diglucoside (SDG) adlı bir lignan içermektedir.
Kereviz suyu: İki kereviz sapı yarım bardak suyla karıştırılmalıdır. Daha sonra süzülmüş kereviz suyuna biraz bal eklenebilir. Bu sudan bir bardak tüketilir, kalanı ise soğutulmalıdır ve günde 1-2 kez bir bardak tüketilmelidir. Kereviz zengin bir antioksidan kaynağıdır ve düzenli tüketimi LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürmektedir.

Kolesterolü Düşürmek İçin Yiyecekler

Kolesterol Seviyeleri Nasıl Düşürülür?Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek yiyecekler vardır ve bu yiyeceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Yulaf
• Arpa ve diğer kepekli tahıllar
• Fasulyeler
• Avokado
• Badem, antepfıstığı, ceviz, yerfıstığı ve fındık gibi kuruyemişler.
Ayrıca sağlıklı bir diyetin yanı sıra, bu ipuçlarını takip etmek kolesterol seviyesini yönetmeye yardımcı olmaktadır.

Önleme İpuçları

• Trans yağları diyetten çıkarılmalıdır. Genellikle çerezlerde, krakerlerde vb. yiyeceklerde bulunurlar.
• Günlük egzersiz yapılmalıdır
• Sigara bırakılmalıdır
• Fazla kilo olup olmadığını anlamak için kilo kontrol edilmelidir
• Alkol almaktan kaçınılmalıdır
Kişinin yüksek kolesterolü varsa, kurabiye, kraker ve diğer kızarmış yiyecekler gibi trans yağları tüketmekten kaçınmalıdır, ayrıca daha az ghee, tereyağı, yağlı et ve süt ürünleri tüketmelidir. Buğday ve kepekli tahıllardan yapılan makarna diğer türlere göre nispeten daha sağlıklıdır. Diğer makarna türleri kanda ki kötü kolesterol (LDL) seviyesini artırmaktadır. Ayrıca kişi gerekli önlemleri alır, diyetinde ve yaşam tarzında değişiklik yaparsa, kolesterol seviyelerinde üç hafta gibi bir sürede bir iyileşme fark etmeye başlayabilir.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku