Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fener Balıklarının Yaşam Biçimi ve 5 Değişik Özelliği

1 615

Fener Balıklarının  Yaşam Biçimi ve 5 Değişik ÖzelliğiDerin deniz fenerbalığı bir basketbola benzeyen yuvarlak bir gövdeye sahiptir ve gerçekten de bir tane kolayca yutmuş gibi görünmektedir. Keskin, dişlere sahip olan çok geniş bir ağzı vardır. Onun grotesk görünümü “ortak siyah şeytan” lakabı almasına sebep olmuştur. Fener balığı vahşi görünümüne rağmen, sadece yaklaşık beş inç (12 santimetre) maksimum uzunluğa ulaşan küçük bir balıktır. Bu fenerbalığı kahverengiden koyu griye veya siyah renk arasında değişmektedir. Yumuşak eti ve kemikleri ve küçük gözleri vardır. Cildi mavi ışığı yansıtacak şekilde özel olarak uyarlanmıştır. Biyolüminesan canlılardan yayılan neredeyse tüm ışık mavi olduğundan, fener balığı diğer derin deniz hayvanlarına neredeyse görünmez olabilir. Geniş, yuvarlak gövdesi sayesinde çok hızlı yüzemez.
Bazıları sığ, tropik ortamlarda yaşansa da, çoğu Atlantik ve Antarktik okyanusların karanlık derinliklerinde yaşayan, yüzeyin bir mil derinliğinde yaşayan 200’den fazla çeşidi vardır. Genelde koyu griden koyu kahverengiye kadar, büyük başları ve keskin, yarı saydam dişlerle dolu muazzam hilal şeklinde ağızları vardır.
Sadece dişilerin en ayırt edici özelliği, ağızlarının üzerinde bir olta gibi uzanan bir dorsal omurga parçası bulunmaktadır. Ağızları o kadar büyük ve vücutları o kadar esnek ki, gerçekte avlarını iki katına kadar yutabilirler.

Fener Balıklarının  Yaşam Biçimi ve 5 Değişik ÖzelliğiGenç, serbest yüzücü bir erkek fener bir dişi ile karşılaştığında, keskin dişleriyle ona kenetlenir. Zamanla, erkek, cildine ve kan dolaşımına bağlanan ve gözlerini ve tüm iç organlarını testisler hariç kaybederek dişi ile fiziksel olarak birleşir. Bir kadın vücudunda altı veya daha fazla erkek taşır.
Fener balığı avını avlamak için ışıklı cazibesini kullanır. Bu özel omurga yüksek manevra kabiliyetine sahiptir ve herhangi bir yönde hareket ettirilebilir. Fener balığı tamamen hareketsiz kaldığı bilinmektedir ve cazibesini bir olta kamışı gibi ileri geri sallar. Av balıkları yeterince yaklaştığında, fener onu güçlü çeneleriyle bağlar ve bütünüyle yutar. Avcının içe doğru açılı kalmasını önlemek için, fenerin keskin dişleri içeri doğru açılıdır. Fener balığı, çenesini ve midesini inanılmaz bir boyuta kadar uzatabilir ve avının tüm vücudunun iki katı büyüklüğünü yutmasını sağlar. Derin denizde yemek nadir olabileceğinden, bu özel adaptasyon bol bol zamanlar boyunca yiyeceklerin depolanmasını sağlar.

Fener Balıklarının  Yaşam Biçimi ve 5 Değişik Özelliğiİşte onlar hakkında beş ilginç gerçekler:

1. Bu çirkin balığın dişileri erkeklerden çok daha büyüktür, boyu 1.2 metreye kadar büyürken, erkekler sadece 16 cm uzunluğunda büyür.
2. Avlanmak için başlarının üzerinde asılı ve karanlık derin okyanusta yanan bir yem bulunmaktadır. Bu yem, geniş bir alanda dolaşabilmekte olup, avını daha iyi yutmak için kullanmaktadır.
3. Cazibedeki ışık, fotoplankton adı verilen küçük bakterilerden gelir.
4. Erkekler ve kadınlar, hayvan krallığındaki en tuhaf ilişkilerden birine sahiptir. Bir erkeğin bir dişi bulduğu zaman, onun yanında ısırır ve sonsuza dek erir, kanından besler ve ürettiği yumurtaları döller. Bu, türlerin üreme zamanlarında birbirlerini bulmak zorunda kalmamalarına neden olur ki bu da karanlık ortamlarında çok zordur.
5. Kroyer’in derin deniz balıkları çok geniş bir alana sahiptir ve Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanuslarında yüzeyin 400-2.000 metre altından çok derin sularda bulunur.

Kaynakça:
https://www.britannica.com/animal/anglerfish
http://www.bioexpedition.com/anglerfish/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/anglerfish

Yazar: Meltem Yıldırım

1 yorum
  1. Pelin diyor

    Bence biraz garip. Fakat siz bu hayvana kötü mü diyorsunuz.(veya çirkin). Bu hayvanın yararları şunlar;

    Bu nedenle de değerli bir balıktır. Fakat tüketim sağlandığında enerji verdiği ve zihin açısından faydalı olduğu belirtilmiştir. Vücudu besleyen ve birçok dış etkene karşı koruyan Fosfor, İyot ve Kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Bu da vücudun direncini arttırmaktadır.
    Aynen öyle yani biz insanlar hayvanları sadece sevmeli ve korumayız. Bu kadar basit.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku