Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Güvenlik Endüstrisindeki Kariyer Yolları: Bunları Özgeçmişinizde Nasıl Gösterirsiniz?

0 339

Özel güvenlik CV oluşturma kolay gibi dursa da oldukça zordur. Eğer kariyerinize özel güvenlik alanında yön vermek istiyorsanız bu kapsamda gidebileceğiniz farklı yollar vardır. Ancak gerek yaptığınız iş başvurusunun kabul edilmesi gerekse kabul edildikten sonra hızlı bir şekilde yükselmek için güzel bir CV hazırlamak şarttır. Bu detaylı rehber sayesinde; etkili ve başarılı bir CV oluşturabilirsiniz.

CV hazırlamak günümüzde pek çok kişi tarafından önemsenmez. Ancak İnsan kaynakları Departmanı, iş başvurusu yapan kişileri mülakata CV dosyalarını inceleyerek çağırır. Doğru bir CV hakkınızda olumlu düşüncelerin gelişmesine olanak tanır.

Özel güvenlik CV hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği, önemli bilgilerin CV içinde nasıl gösterileceği bu bakımdan önemlidir. Genel anlamda özgeçmişiniz, şu gibi konularda tam cevaplar verebilmelidir:

  1. Hangi Üniversitede Hangi Bölümden Mezun Oldunuz?
  2. Daha Önce Sektörle Alakalı Nerelerde Çalıştınız?
  3. Çalıştığınız Yerlerde Ne Gibi Görevler Aldınız ve Nasıl Katkılar Sağladığınız?
  4. Toplam Tecrübeniz Ne Kadar?
  5. Hakkınızda Bilgi Verebilecek Referanslar Neler?
  6. Hangi Eğitimlere ve Kurslara Katıldığınız? Hangi Belgeleriniz Var?

Bunları aşağıdan daha detaylı olarak incelerseniz daha ayrıntılı fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca güvenlik kariyerinizde kendinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi de görebilirsiniz.

Günümüzde güvenlik endüstrisi sadece özel güvenlik ile sınırlı olarak düşünülür. Ancak bunun dışında farklı alanlar da vardır. Teknolojinin gelişmesiyle siber suçlar da arttığı için, Siber Güvenlik de önemli alanlardan bir tanesidir.

Bu bakımdan güvenlik sektörüne adım atmak istiyorsanız, ilk olarak ne olarak çalışmak istediğinize karar vermelidir. Buna karar verdikten sonra bununla ilgili bir üniversite bölümüne girilmelidir. Mezun olduktan sonra hangi üniversiteden mezun olduğunuz, kaç puanla mezun olduğunuz ve bölümünüz CV içinde anlaşılır şekilde yazılmalıdır.

Çünkü bu bilgi, İnsan Kaynaklarına başvurduğunuz işe ne kadar yatkın olduğunuz, sektör hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuz gibi bilgileri gösterir. Özel güvenlik CV hazırlanırken bu bilgi doğru ve eksiksiz şekilde gösterilmelidir. Eğer lisansüstü eğitim görmüşseniz hangi konu üzerinde tez yazdığınız da yine bahsedilmelidir.

Daha Önce Sektörle Alakalı Nerelerde Çalıştınız?

Güvenlik endüstrisi oldukça canlı ve hareketlidir. Zira birçok işletme ve firma binanın güvenliğini sağlamak için özel güvenliğe gereksinim duyar. Ancak sadece bununla da sınırlı değildir. Bir e-ticaret ya da kurumsal sitenin güvenliğini sağlamak, siber saldırıları mümkün olduğunca engellemeniz, site güvenliğini sağlamanız gerekir.

Bu bakımdan güvenlik endüstrisi içinde hangi mesleğe başvuru yapmışsanız, öncesinde benzer sektörde tecrübeniz de bulunuyorsa, bunu da anlaşılır şekilde belirtmek gerekir. Böylece İnsan Kaynakları Yetkilileri daha önce çalıştığınız yerler hakkında fikir edinerek bu alanı tanıdığınızı düşünebilir ve size mülakat için davet gönderebilir.

Özel güvenlik CV hazırlarken de daha önce çalıştığınız alanlara yer vermek, sektöre yabancı olmadığınızı gösterecektir.

Çalıştığınız Yerlerde Ne Gibi Görevler Aldınız ve Nasıl Katkılar Sağladığınız?

Güvenlik sektöründe çalıştığınız yere göre alabileceğiniz çok sayıda görev vardır. Bunlar genel olarak incelendiği zaman bazıları şu şekilde görülmektedir:

  1. Caydırıcılık yeteneğine sahip, otoriter figür olmak
  2. İzinsiz girişle ilgili yasa ve yönetmeliklerin uygulanması
  3. Yoğun trafik alanlarını koruma ve tüm ziyaretçileri izleme
  4. Ziyaretçilerin kimliğinin veya geçiş kartlarının kontrol edilmesi veya geçiş kartlarının verilmesi
  5. Metal dedektörü ve çanta kontrolü güvenlik prosedürlerinin sorumluluğunu almak
  6. Yasak alanlara erişimin ve fotoğrafın engellenmesi
  7. Korudukları alanlarda rutin denetimler yapmak
  8. Bakım çalışmaları ve acil durumlar sırasında belirli alanların güvenliğini sağlama
  9. Güvenlik kamerası video monitörlerinde izleme faaliyetleri
  10. Tetikte ve gözlemci kalmak ve şüpheli faaliyetleri bildirmek

Bunlar genel anlamda özel güvenlik ile alakalıdır. Ancak web sektöründe güvenlik dendiğinde görev ve sorumluluklar daha farklıdır:

  1. Kullanıcı erişim kontrollerini ve kimlik ve erişim yönetimi sistemlerini ayarlayın ve uygulama
  2. Düzensiz faaliyetleri belirlemek için ağ ve uygulama performansını izleme
  3. Güvenlik uygulamalarının uyumlu olduğundan emin olmak için düzenli denetimler gerçekleştirme
  4. Kötü amaçlı saldırıları engellemek için uç nokta tespit ve önleme araçlarını devreye alma
  5. Uygulamaları otomatik olarak güncellemek için yama yönetim sistemlerini kurma
  6. Şirket içi ve buluttaki tüm varlıklarda kapsamlı güvenlik açığı yönetim sistemlerini uygulama
  7. İK ve/veya ekip liderleriyle birlikte çalışarak çalışanları şüpheli etkinliğin nasıl belirleneceği konusunda eğitme

Bu bakımdan mesleğe göre sorumluklar da farklılaşır. Bu bakımdan Özel güvenlik CV hazırlarken daha önce nerede çalıştığınız ve bu kapsamda neler yaptığınız da farklılaşmaktadır. Dolayısıyla CV hazırlarken nasıl görevler aldığınız belirtilmelidir. Özel güvenlikte çalışsanız bile her özel güvenlik görevlisinin farklı işlemler yapabileceği unutulmamalıdır.

Toplam Tecrübeniz Ne Kadar?

Her meslekte toplam tecrübe miktarı önemlidir. Çünkü tecrübeniz varsa bu eğitime gereksinim duymadığınız ya da küçük bir eğitim sonucu kısa sürede işe başlayabileceğinizi gösterir. Bunun yanı sıra sizden neler beklenebileceğinin, potansiyel görevlerinizin de farkında olacağını düşündürür.

Bu bakımdan özel güvenlik CV hazırlıyorsanız ve daha önce tecrübeniz olmuşsa buna da yer vermeniz gerekir. Genel anlamda kaç sene çalıştığınız ve oradan neden ayrıldığınız bulunmalıdır. Özellikle firmaların ayrılma sebeplerine önem verdiği unutulmamalıdır.

Güvenlik sektöründe genellikle uzun süreli personeller arandığı için bu her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Hakkınızda Bilgi Verebilecek Referanslar Neler?

İşverenler, işe aldıkları kişiden doğal olarak emin olmak, işi yapabileceğini bilmek ister. Bu nedenle özellikle önceki çalışma yerindeki işverenlerin kendi hakkında ne dediğini büyük önem taşır.

Bu bakımdan yaptığınız işle ilgili size referans olabilecek kişiler varsa onları da listenize eklemek gerekir. Böylece potansiyel yeni işvereniniz onlarla iletişim kurarak, sizin hakkınızda merak ettikleri soruları sorabilir. Özellikle olumlu görüşler daha iyi sonuçlar almanıza imkan tanıyabilmektedir.

Hangi Eğitimlere ve Kurslara Katıldığınız? Hangi Belgeleriniz Var?

Güvenlik sektöründe çalışmak istiyorsanız bununla ilgili bir üniversite bölümü okumak kadar eğitimler de önemlidir. Çünkü eğitimler sektör üzerine tecrübeli kişilerin deneyimlerini dinlemenize, onlardan önemli fikirler almanıza yardımcı olur. Böylece kendinizi geliştirebilir, sektörünüze daha fazla hakim olabilirsiniz.

Katılmış olduğunuz bu eğitimleri özel güvenlik CV içerisinde vermek de önerilmektedir. Böylece potansiyel işvereniniz sektörü ciddiye aldığınızı, kendini geliştirmeye önem verdiğinizi de görebilir. Katıldığınız kurslar da kendinize yeni bilgiler katmanıza olanak tanır.

Özel güvenlik CV dosyası içerisinde tüm bu konulara doğru şekilde yer vermek, daha iyi sonuçlar elde etmenize olanak tanıyabilmektedir.

Güvenlik Sektöründe Başarılı Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Bir mesleğe adım attıktan sonra onda başarılı olmayı herkes ister. Bunu sağlamak için neler yapılabileceği bu nedenle önemlidir. Güvenlik sektörünü hedefliyorsanız ilk olarak kendinizi sektör hakkında güncel tutmanız gerektiği unutulmamalıdır. Bu özellikle web güvenliğinde yeni tehditlerin farkında olmanıza ve bunlara güncel cevaplar verebilmenize olanak tanır.

Eğer özel güvenlik kapsamında bir kariyer hedefliyorsanız fiziksel anlamda da kendinizi geliştirmeye özen göstermelidir. Ayrıca güvenlikte dikkatin elden bırakılmaması gerektiği de asla unutulmamalıdır. Bunlara özen göstererek daha başarılı bir kariyere sahip olmanız mümkündür.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku