Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelik Cildi Nasıl Etkiler?

0 263

Hamilelik, hayatları boyunca yaşadıkları tüm kadınlar için en mutlu zamandır. Bir kadın vücudu bu 9 aylık hamilelik sırasında birden fazla değişikliğe uğrar. Bu değişiklikler sadece içsel olarak (vücudun içinde) meydana gelmez, aynı zamanda hormonal denge, kan akışındaki değişimler ve eğriler nedeniyle ciltte de yansımaları görülür. Kadınların neredeyse% 90’ı hamilelikte cilt değişiklikleri yaşar. Bunun yanında her kadının yaşadığı ciltte değişiklikler farklı farklı olabilir. Çoğu hamile kadın söz konusu bu hamilelik değişimlerin farkında olmadığı için bu değişikliklerle yüzleşmeye hazır değildir, dolayısıyla endişe duyarlar. Bu yazıda hamilelikte görülen cilt değişimleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Hamilelikte Görülen Cilt Değişimleri

Hamilelik Cildi Nasıl Etkiler?Hamilelik sürecinde görülen cilt değişimleri ve şiddeti kadından kadına değişse de genel itibari karşılaşılan problemler şu şekildedir;
Hiperpigmentasyon
Çoğu kadın yaşamları boyunca pigmentasyon yaşar. Bu pigmentasyon, boyun, koltuk altı ve özel bölgeler gibi belirli bir vücut bölgesinde genelleştirilebilir veya lokalize edilebilir. Hormonal dalgalanma nedeniyle hamilelik sırasında koyu lekeler ve yamalar görünebilir.
Melazma
Gebelik maskesi veya kloazma olarak da bilinen, yanaklarda, alın, çene ve üst dudakta inatçı, koyu kahverengi lekeleri hamilelik döneminde karşılaşılan en yaygın cilt problemlerinin arasında yer alır. Bunlar genellikle yüzde simetrik şekildedir ve çoğu zaman bu pigmentasyon doğumdan sonra kaybolur.
Akne
Bu, hormonal dalgalanmalar nedeniyle karşılaşılabilecek başka bir yaygın sorundur. Özellikle birinci ve üçüncü trimesterde androjen seviyelerindeki artış gösterirken, hamilelikteki akne sorununu ağırlaştırabilir. Hamilelik ve doğum sonrası gebelik nedeniyle oluşan akne genellikle hormonlar normale döndükten sonra düzelir.
Kıl ve Saç Dökülmesi
Hamilelik döneminde saçlı cilt bölgesinde dökülmeler görülebilir. Bunun en yaygın nedeni bu dönemde yaşanan hormonal değişimlerdir ve kadından kadına şiddeti değişebilir. Ve bu sronra genelde doğumdan sonraki ilk üç ay hormonların eski haline dönmesi ile birlikte kendiliğinden geçer.
Kıl Büyümesi
Aşırı kıllanma genellikle hormonal dalgalanma ile bağlantılıdır ve bu nedenle kadınlar hamilelik sırasında kollar, bacaklar, sırt, göbek gibi vücut bölgelerinde aşırı ve anormal büyüme yaşayabilir.
Cilt Yamaları
Cilt yamaları, artan kilo ve hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında ağırlaşabilir. Vücudun yağ dokusu ve fetüs tarafından salgılanan leptin, cilt hücrelerinin büyümesini teşvik eden ve cilt etiketi oluşumunun şiddetlenmesine yol açan bir hormondur. Genelde doğum sonrası hormonların eki haline dönmesi ile birlikte ilk 3 ay sonrası kendiliğinden geçer.
Atopik Dermatit
Bu cilt sorunu, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen kırmızı, kaşıntılı şişliklerle karakterizedir. Hamilelik sırasında egzama yaşayan kadınların yaklaşık% 20-40’ında hamile kalmadan önce atopik dermatit öyküsü vardır.
Siğiller
Siğil; ciltte cilt büyümelerine yol açan viral bir enfeksiyondur. Aynı geçmişi olan kadınlar bunu hamilelik sırasında yaşayabilir.
Örümcek Anjiyomu
Hamilelik Cildi Nasıl Etkiler?Örümceklerin vücutlarına benzeyen genişlemiş kan damarlarıdır. Hamilelik sırasında östrojen seviyelerinin artması nedeniyle, bu kadın vücudunda sık görülen bir görünüme dönüşür ve doğumdan sonra da kaybolabilir.

Hamilelikle Görülen Diğer Cilt Değişiklikleri

Hamilelik sırasında yaşanan hormonel değişimlerle ilgili ciltte görülen diğer değişimler şu şekilde sıralanabilir;
1) Besnier’in Prurigo’su veya Prurigo’su
Bu dermatoz, kadınların kollarda, bacaklarda ve karında kızarıklık, egzama ve alerji yaşadığı gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkar. Bu genellikle atopik dermatit geçmişi olan kişilerde görülür.
2) Kaşıntılı Ürtikeryal Papüller ve Gebelik Plakları (PUPPP)
Bu, gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkar. Bunlar, derinin ani gerilmesine karşı ani bir enflamatuar reaksiyon olan kurdeşene benzer döküntüler olarak görünür. Bu, aşağıdaki alanlarda daha yaygındır: göbekte çatlaklar gibi görünür.
3) Pemfigoid gestationis
Bu, bacaklarda ve kollarda püstüler döküntülere tanık oldukları hamile kadınlarda yaygındır. Kaşıntılı ve ağrılı olabilir.
4) Gebelikte intrahepatik kolestaz
Bu durum, vücudun diğer bölgelerine yayılabilen, avuç içi ve ayak tabanlarında ani bir kaşıntı olarak ortaya çıkar. Bu durumda, kadınların% 20’sinde düzensiz bir karaciğer fonksiyon testi olabilir. Bu nedenle gebelikte karaciğer fonksiyon testlerinin yaptırılması tavsiye edilir.
Hamilelikte görülen cilt sorunlarının bir çoğu çoğu iyi huyludur ve anne veya fetüsün sağlığını etkilemez. Bununla birlikte, cilt durumu kötüleşir ve rahatsız edecek duruma gelirse, hemen en yakın zamanda bir dermatoloğa danışılmalıdır.

Kaynakça:
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=pregnancy-and-skin-changes-134-7
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/skin-changes.aspx

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku