Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek Önlemler

0 642

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek ÖnlemlerGebelik süreci,

tahmin etmediğiniz birçok rahatsızlığı beraberinde getirebiliyor ya da var olan rahatsızlığınızı tetikleyebiliyor. İlk gebelik deneyiminde kadınlar bu durumdan çok daha fazla tedirginlik duymaktadırlar. Çünkü bebeklerinin sağlıklı doğup doğamayacağından ikinci gebeliği olan annelere göre daha fazla endişelenirler. Gebelik sırasında ortaya çıkabilecek ve anneyi huzursuz edecek durumlardan biri de kaşıntılardır.
Gebeliğin özellikle 7-8’inci aylarında ortaya çıkan kaşıntılar vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın halde görülebilmektedir. Bazı özel durumlar haricinde, kaşıntılar annedeki bebeğin sağlık durumunu olumsuz anlamda etkilememektedir.

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek ÖnlemlerGebelik Döneminde Hangi Durumlar Kaşıntıya Sebep Olur?

Gebelik sürecinde karın bölgesi büyüdükçe gerginleşir ve cilt gerilmeye başlar. Bu gerilmeden kaynaklı olarak oluşan çatlaklar, annenin karnı ve çevresinde kaşıntıya neden olur. Bu gebeliğin getirdiği doğal bir süreçtir.

Gebelikle birlikte vücuttaki hormon artışı ve değişimi kan akışını ve ter bezlerinin çalışma hızını artırır. Buna bağlı olarak cilt normalden daha aktif bir duruma geçmektedir. hal böyle olunca, meme altlarında, kasıklarda, cilt kıvrımlarında yoğun kaşıntı meydana gelebilir. bu bölgelerde mantar oluşabileceği gibi, enfeksiyonlar da kaşıntıya yol açabilir.

Östrojen hormonunun artması ile birlikte, ayak tabanlarında, avuç içlerinde kaşıntı ve kızarıklık olabilir.

Genital mantar enfeksiyonuna bağlı olarak, vajinal kaşıntılar oluşur. Hemoroid veya bağırsak parazitleri ise anüste kaşıntıya sebebiyet vermektedir. Bahsettiğimiz tüm kaşıntılar, doğumdan kısa bir süre sonrasında sona erer. Bu sebepler dışında gebelikte görülen kaşıntılar, cilt hastalıkları ya da safra kesesi ile ilgili problemlere işaret edebilir.
Bu rahatsızlıklardan en önemli olanı, “Gebelik Kolestazı” dır.

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek ÖnlemlerGebelik Kolestazı Nedir?

Bu rahatsızlık, vücutta döküntü olmadan yaygın kaşıntılara sebep olmaktadır. Gebeliğin ilk üç ayında ya da son üç ayında meydana çıkabilir. Bu kaşıntılar gebeliğin intrahepatik kolestazı olarak adlandırılmaktadır. Karaciğerde üretilen safranın safra kanallarında ilerleyememesi ve safra kesesine ulaşamaması sonucunda oluşur. Bu durumda safra tuzları kana karışır ve ciltte kaşıntıya sebep olur. Kaşıntı çok şiddetli bir hal alabilir. Döküntü olmamasına rağmen kişinin kendini çok kaşımasından dolayı, ciltte tırnak izleri, kızarıklıklar ve yaralar oluşabilir. Nedeni tam olarak bilinemese de estrogen ve progensteron hormonlarının hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir.

Tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bebeğin anne karnında ölümüne ve bebekte gelişme geriliğine sebep olabilmektedir. Bu nedenle bebeğin hayatını riske etmemek için bebeğin erken doğumu gerçekleştirilebilmektedir. Doğum sonrasında çoğu hastada rahatsızlık bitmektedir. Ama doğum sonrasında da doktor takibinin yapılması gerekmektedir.

Kolestaz kaşıntısı için çok sıkı bir doktor takibi yapılmalıdır. Fetüsün sık monitorize edilmesi, annedeki huzursuzluk ve rahatsızlıkların giderilmesi, ayrıca K vitamini desteği verilmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlığın dışında daha masum olan cilt hastalıkları da gebelerde kaşıntının ana nedenlerini oluşturmaktadır. Bu rahatsızlıklar, Puppp ve Prurigo ve Pemphigoid Gestationis’dur.

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek ÖnlemlerKaşıntı İle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

– Sıcaktan her koşulda uzak durmalısınız. Özellikle gebelik dönemini yaz aylarında yaşıyorsanız. Mümkün mertebe günün en sıcak saatleri olan 12.00-14.00 arasında güneşte kalmamalısınız.

– Sıcak su cildiniz daha kurutur ve elastikiyetini azaltır. Bu nedenle sıcak su ile banyo yapmaktan kaçınmalısınız. Banyo suyunuz yeterince ılık olmalıdır.

– Banyo sonrasında vücudunuzda şampuan ve sabun kalıntısı kalmaması için durulanma işlemini iyi yapmalısınız. Yumuşak bir havlu ile kurulanmaya özen göstermelisiniz.

– Parfümler içerisindeki kimyasallar da zaten size büyük bir sıkıntı veren kaşıntılarınızı artırabilir. Bu neden vücudunuzu kokusuz kremlerle nemlendirmelisiniz. İçeriğinde “Calamin” bulunan losyonların da hamilelerde kaşıntıya iyi geldiği bilinmektedir.

– Kullandığınız sabunların doğal olmasına dikkat etmelisiniz.

– Yulafözlü sabunlar ve şampuanlar kaşıntılarınızı gidermekte size yardımcı olabilir.

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri Ve Alınabilecek Önlemler– Gece kaşıntılar için kısa süreli ama rahatlatıcı bir çözüm olan kaşıntılı bölge özellikle ayaklarda ve bacaklarda ise, soğuk su tutmayı deneyebilirsiniz.

Gebelik sürecinde karşılaşacağınız her türlü sıkıntı ile güçlü ve bilinçli bir şekilde mücadele etmeniz, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenizin yolunu sizlere açacaktır.

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku