Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnsan Sesi ve Benzersiz Özellikleri

0 1.027

İnsan Sesi ve Benzersiz Özellikleriİnsanoğlunun bilinçli olarak kullandığı en eski ve etkileyici ses kaynağı yine kendisine ait olan insan sesidir. İlk çağlardan itibaren insanlar müzik için kendi seslerini kullanmışlardır. Müzikbilimcilere göre insanoğlu kendi sesini iki biçimde kullanmaktadır. Bunlardan ilki sözlerin hakim olduğu, sesin bir araç olarak kullanıldığı, Logogenik yöntemdir. İkincisi ise sözlere bağlı kalmadan duyguların kuralsızca ifade edildiği, Pathogenik yöntemdir.

İnsanoğlu kendi sesini keşfettikçe ve onu daha güzel kullanma çabası içine girdikçe yeni yöntemler geliştirmişlerdir. Sesin kontrol altına alınması, onu daha doğru ve güzel kullanmasını sağlamıştır. İnsan sesinden yola çıkılarak, onu taklit etme isteğiyle enstrümanlar bulmuşlardır. Sözlü müzik içerisinde enstrümanların kullanımı, sesin daha da ön plana çıkmasını sağlamıştır.

İnsan Sesi ve Benzersiz Özellikleriİnsan sesi, dünya üzerinde kontrollü olarak kullanabileceğiniz en doğal ses biçimidir. Ses, ses tellerinin titreşmesi ile oluşan frekanslar sayesinde oluşur. Bu frekansları doğru olarak biçimlendirme ise şarkı söylemeyi doğurur. Doğru frekanaslar doğru notaların duyurulmasını sağlarken, her yanlış frekans bozuk sesi tetikleyecektir. Her insanın farklı ses tınısı bulunmaktadır ve bunlar geliştirilebilmektedir. Sesin gürlüğü ses tellerinin uzunluğuna göre değişim göstermektedir. Seste bulunan bu gürlük, ses eğitimi yolu ile geliştirilebilmektedir. Bunlara ek olarak ses genişliği olarak tanımlanan ses aralığı şarkıcılarda önemli bir yer tutmaktadır. Ortalama bir insan sesi, yaklaşık 1.5 oktav iken, eğitimli şarkıcılarda ve kişilerde bu aralık, 3 – 3.5 oktava kadar çıkabilmektedir.

İnsan sesi ile ilgili diğer bir unsur ise ses kalınlığı ve inceliğidir. Bu ses sınıflandırması erkek ve kadın sesi olarak ikiye ayrılmaktadır;
Erkek sesi: Kalından inceye doğru olarak; Bas, bariton ve tenor
Kadın sesi: Kalından inceye doğru olarak; Alto, mezzosoprano ve soprano
Olarak kendi içlerinde sınıflandırılmaktadır. Erkek seslerinde en sık bulunan bariton ses iken, bayan seslerinde mezzosopranodur. Bu ses ayrımları tamamıyla insanın fizyolojik yapısı ile alakalı bir durumdur.

Son olarak sesin kullanımında nefes çok önemli bir yer tutmaktadır. Doğru nefes alışı sesin gürlüğünü ve tınısını daha düzgün ve dolgun çıkmasını sağlayacaktır. Bunun sağlanabilmesi için diyafram nefesinin kullanımı doğru bir yöntemdir. Diyafram nefesi ile nefes, daha uzun tutulabilmekte ve daha doğru bir şekilde kullanılabilmeyi sağlamaktadır.

Yazar: Ömer HOŞNUT

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku