Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnsan Vücudundaki Mukus: Fonksiyonları ve Sağlık Sorunları

0 1.067

Vücutta Mukusİnsan Vücudundaki Mukus: Fonksiyonları ve Sağlık Sorunları

Mukus, kaba bir madde olarak ün kazanmıştır ve birçok insanın kaçınmak istediği şeydir. Aslında önemli fonksiyonlara sahip çok kullanışlı bir malzemedir. Bakteri ve virüsleri yok eder, kir gibi parçacıkları yakalar, su kaybını önler, geçitleri nemlendirir, malzemelerin hareketini yağlar ve yüzeyleri hasara karşı korur.
Mukus, mukus zarları veya mukozalar tarafından üretilen kaygan bir sıvıdır. Membranlar, dış çevreye bağlanan vücutlarımızdaki geçiş yollarını çizmektedir. Bu geçiş yolları burun, ağız, solunum yolları, sindirim sistemi ve üreme sistemini içerir. Gözün beyaz kısmı ve göz kapağının iç tarafında da bir mukoza bulunur.
Mukozalar, destekleyici bir bağ dokusu tabakasının üstünde ince yüzey tabakalarından oluşur. Birçoğunda mukus üreten bezler bulunur, ancak bazıları idrar yolundakiler de dahil olmak üzere mukus yapmaz veya sadece küçük bir miktar yaparlar.

Mukus Bileşimi ve Durumu

Mukus, su, müsinler, antikorlar, antiseptikler ve tuzlar gibi proteinler içerir. Müsinler, bağlı karbonhidratlara sahip proteinler olan glikoproteinlerdir. Karbonhidrat kaplama, musin moleküllerine su emmesi için büyük bir yetenek verir. Antikorlar, antiseptiklerin doğrudan patojenleri öldürürken, bağışıklık sisteminin patojenlere (hastalığa neden olan organizmalara) saldırmasına yardımcı olur.
Vücudun birçok yerinde mukus önemli olsa da, varlığı en belirgin olanı burun ve solunum yoludur. İnsanlar kasıtlı olarak nazal mukuslarına ya da sümüklerine bakmayabilirler, ancak yanlışlıkla sıra dışı bir görünüme sahip olduklarını fark edebilirler. Değişiklik genellikle geçicidir ve zararsızdır.

Solunum Yolunda Kirpiklerin Rolü

Akciğerlerin hava yollarında, mukus kapanları parçacıkları soluyarak havayı nemlendirir. Kirpikler olarak adlandırılan minik saç benzeri yapılar hava yollarını belirler. Kirpikler koordine bir düzende dövülerek, mukusun burnunun arkasına kadar süzüldüğü, yutulduğu veya burnuna saldığı yerdedirler.
Sigara içmek kirpilere zarar verebilir ve solunum yollarında mukus birikmesine neden olabilir. Mukus toplanması nefes almayı zorlaştırabilir ve bir kişinin tıkanıklığı gidermek için sıklıkla öksürmesine neden olabilir.

Sinüsler

Paranazal sinüsler yüz kemiklerinde boşluklardır. Mukus üreten mukoza zarı ile kaplıdır. Sinüslerin işlevi veya işlevleri bilinmemektedir. Soluduğumuz havayı nemlendirebilir, dişlerin kökleri gibi hassas bölgeleri hızlı sıcaklık değişikliklerinden koruyabilir, kafatasını hafifletebilir, çarpışma sırasında zon bölgeleri olarak hareket edebilir veya sesimizin rezonansını arttırabilirler.
Sinüsler izole edilmez, ancak burun dahil olmak üzere yüzdeki diğer yapılara bağlanır. Bu, bakterilerin sinüse girip enfeksiyona yol açabileceği anlamına gelir. Sinüs enfeksiyonu sinüzit olarak adlandırılır. Sinüs astarının ve aşırı mukus üretiminin iltihaplanmasını içerir. Mukus, sarı veya yeşil renkli olabilir ve burun içinden damlama yoluyla boşaltılır.

Renkli Nazal Mukus veya Sümükİnsan Vücudundaki Mukus: Fonksiyonları ve Sağlık Sorunları

Solunum sistemi tarafından taze olarak üretilen mukus renksizdir. Burundan çıkarıldığında, gri, beyaz, sarı, yeşil, kahverengi, siyah, turuncu, pembe, kırmızı veya pas rengi olabilir. Renkli sümük her zaman olmasa da bazen bir sağlık sorununu gösterir.
Mukus renginde değişikliklerin bazı genel nedenleri aşağıda listelenmiştir. Yine de bazı değişikliklerin başka sebepleri olabilir. Eğer burun mukuslarının görünümü hakkında endişe ediliyorsa bir doktora danışılmalıdır.

Gri Mukus

Burundan çıkarılan sümük, genellikle içerdiği toz ve kire ve kısmen kurumaya bağlı olarak gri renklidir. Mukusun kurutulmuş topaksı şekli, “booger” olarak bilinir.

Bulutlu veya Beyaz Mukus

Bulutlu bir görünüm, dokuların iltihaplı ve şişmiş olduğunu, mukusun daha yavaş hareket etmesine, nem kaybına, kalınlaşmasına ve bulanıklaşmasına neden olduğunu düşündürmektedir. Enflamasyon bir enfeksiyon veya alerjiye bağlı olabilir. Bulutludan ziyade beyaz olan mukus, soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonu işaret edebilir.

Sarı veya Yeşil Mukus

Sarı veya yeşil mukus mutlaka bir enfeksiyonun var olduğunu göstermez. Renkler sürekli ise, viral veya bakteriyel bir enfeksiyon bulunabilir. Cleveland Clinic, insanların on iki gün sonra yeşil mukusla doktora gitmelerini tavsiye eder. Harvard Sağlık Yayınları on gün sonra bir doktor ziyaretini önerir. Bununla birlikte, renkli mukusun yanında başka semptomlar mevcut ise, bir doktor çok daha yakın zamanda ziyaret edilmelidir.
Yeşil renk, beyaz kan hücreleri veya lökositler tarafından salınan verdoperoksidaz adı verilen renkli bir enzimin varlığına bağlıdır. Bu hücrelerin bazıları aktif olarak patojenlerle savaşır. Diğerleri, sıklıkla alerjilere eşlik eden inflamatuar cevaba dahil olurlar. Bu nedenle alerjiler veya enfeksiyonlar nedeniyle sarı veya yeşil mukus ortaya çıkabilir.

Kahverengi veya Siyah Mukus

Kahverengi mukus, burundaki kirden veya kanın varlığından kaynaklanabilir. Siyah mukus, medikal tedavi gerektiren majör bir mantar enfeksiyonu ile üretilebilir. Sigara dumanından elde edilen katranlar, solunum sisteminde kahverengi veya siyah renkte mukus lekesi yapabilir. Kömür madencileri, kömür tozunun solunması nedeniyle de siyah mukus geliştirebilirler.

Turuncu, Kırmızı veya Pas Renkli Mukus

Pnömonili insanlar kan varlığıyla ortaya çıkan yanık turuncu renkte mukus üretebilir. Zatürre olan herkes bir doktorun bakımı altında olmalıdır. Pembe, kırmızı veya pas renginde mukus da kan varlığını gösterir. Bu durumlarda, burun delikleri içinde küçük bir yara tarafından kan üretilebilir. Kırmızı renk devam ederse veya çok miktarda kan çıkarılırsa, doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Ağız ve Mide Mukusu

Ağız

Ağızdaki tükürük, ince kıvamlı mukus içerir. Bu mukus mükemmel bir yağlayıcıdır ve yutkunmayı kolaylaştırır.

Mide

Mide astarı koruyucu bir mukus tabakası ile kaplıdır. Midede bulunan bezler, mukus, hidroklorik asit ve pepsinojen adı verilen aktif olmayan bir enzim üretir. Mide boşluğunda, hidroklorik asit pepsinojeni pepsin olarak adlandırılan aktif bir sindirim enzimine dönüştürür. Bu enzim proteinleri sindirir. Mukus tabakası, mide astarının pepsin ve asit tarafından saldırıya uğramasını önleyen bir bariyer görevi görür.
Mide içindeki mukus tabakası inceltilmiş veya çıkarılmışsa, Helicobacter pylori denilen bir bakterinin enfeksiyonu sırasında meydana gelebilirse , pepsin ve asit mide astarına saldırabilir. Enfeksiyon iltihaplanmaya (gastrit) ve ülser olarak adlandırılan yaralara neden olabilir.

Bağırsak

İnce bağırsağın iç kısmındaki bezler ve kalın bağırsak da mukus üretir. Genellikle dışkıda bir miktar mukus bulunur, ancak genellikle fark edilmek için yeterli miktarda değildir. Diyare baskın olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak problemlerinde dikkat çekici miktarlarda görülebilir. Mukus ince, parıltılı bir jöleye benzemektedir. Ülseratif kolitte, kalın bağırsağın kaplaması iltihaplıdır ve ülserler gelişir. Bu bozuklukta mukus ve kan sıklıkla dışkıya salınır.

Üreme Yolu

Rahmin alt ucudur. Bu bölgedeki bezler servikal mukus üretir. Bu mukusun kıvamı, bir kadının aylık döngüsünde, üreme hormon düzeyleri vücudunda değiştikçe değişir. Servikal mukus, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur ve sperm hareketini destekler veya engeller.
Menstrüasyondan sonra çok az rahim mukus yapar. Çevrim ilerledikçe, miktar artar. Mukus beyaz veya krem ​​rengindedir ve yapışkandır. Yumurtlama anında, yumurta yumurtadan çıkarıldığında ve bir kadın doğurgan olduğunda, mukus en bol ve renksiz, ince ve çoğu zaman esnek olur. Bu, sperm penetrasyonuna izin veren en iyi dokudur. Ovulasyondan sonra, mukus miktarı azalır, bulanıklaşır ve tekrar yapışkan bir doku geliştirir.

Gözler

Konjonktiv, gözün (sklera) ve göz kapağının iç kısmını kaplayan mukozadır. Gözü yağlayan ve yıpranma oluşumuna katkıda bulunan ince bir mukus üretir. Gözyaşları üç katmana sahiptir. Bunlar, konjonktiva tarafından yapılan bir iç mukus tabakası, lakrimal bezden yapılan sulu bir orta tabaka ve göz kapaklarındaki meibom bezlerinin oluşturduğu yağlı bir dış tabakadır.
Göz yaşarır ve gözün yüzeyine yayılırsa, gözün iç köşesindeki küçük açıklıklardan burun içine akar. Her açıklığa lakrimal punkum denir. Bazı insanlar sabah gözlerinin köşesinde kurumuş mukus parçacıkları ile uyanırlar.

Kistik Fibrozis veya CFİnsan Vücudundaki Mukus: Fonksiyonları ve Sağlık Sorunları

Kistik fibroz, vücudun normalden daha kalın ve daha yapışkan olan mukus yaptığı bir genetik bozukluktur. Kalın materyal çok kolay hareket edemez ve vücut geçişlerinde toplanır. Solunum tüplerindeki mukus nefes almayı zorlaştırır ve sıklıkla bakteriyel enfeksiyonlara yol açar. Buna ek olarak, mukus genellikle sindirim enzimlerini pankreastan ince bağırsağa taşıyan tüpü bloke eder. Bu, yiyeceklerin özellikle karbonhidratlar ve yağların azaltılmış sindirimi ile sonuçlanır ve dolayısıyla besin emilimini azaltır.
Kistik fibrozlu kişiler genellikle kısalmış bir yaşama sahiptir. Ancak, iyi haber, gelişmiş tedaviler nedeniyle, birçok ülkede hastaların ortalama ömrünün hızla artmasıdır. Araştırmanın amacı hastalara normal bir yaşam süresi ve daha iyi bir yaşam kalitesi sunmaktır.
Bir CF hastasının hayatının her gün önemli bir kısmı akciğerleri temizlemek için tedaviye harcanır. Günde birçok hap alırlar. Periyodik olarak oksijen inhalatörlerini kullanırlar ve akciğerlerdeki mukusu parçalamak için titreşimli bir yelek giyerler. Ayrıca besinlerden yeterli besin elde etmek için sindirim enzimleri tüm öğün ve aperatifler ile alınır.

Astım

Astım, normalden daha fazla mukus üretimini içeren başka bir sorundur. Bozukluğu olan kişiler, spesifik alerjenlere veya irritanlara karşı hassas olan solunum yollarına sahiptir. Tahriş edici maddeler arasında toz akarları, soğuk hava, sigara dumanı, bazı gıda bileşenleri veya egzersiz yer alır. Bir astım krizi sırasında, hava yolları, hava geçişini kısıtlayarak iltihaplı ve şişmiş hale gelir. Hava yolları, hava geçişini de engelleyen ekstra bir mukus üretir. Ek olarak, hava yollarını çevreleyen kaslar, hava geçişlerini daraltır. Kişi nefes alırken hırıltılı veya ıslık sesi duyulur.
Astım tedavi edilebilir ve yönetilebilir.

Bronşit

Bronşit, hava yollarının iltihaplanmasını ve aşırı mukus üretimini içerir. Akut bronşit sadece kısa bir süre sürer ve genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Kronik bronşit uzun bir süre sürer ve genellikle kalıcıdır. Genellikle sigaradan veya belirli kimyasalların veya kirleticilerin kronik solunmasından kaynaklanır.
Akut bronşitten muzdarip insanlar hava yollarında renkli mukus üretebilir. Bu mukus ilk başta beyaz olabilir ve sonra sarı veya yeşil olarak değişebilir. Renk, bakteriyel bir enfeksiyondan ziyade iltihapla ilişkili beyaz kan hücrelerinin varlığını gösterebilir. Her zaman olduğu gibi, semptomlar devam ederse veya daha da kötüye giderse, bir doktora danışılmalıdır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

Kronik bronşit ve amfizem, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı veya KOAH olarak sınıflandırılan en yaygın iki hastalıktır. Her ikisi de esas olarak sigara içmekten kaynaklanır, ancak kirli havayı solumak suretiyle daha da kötüleşebilir. Semptomlar arasında hışıltılı solunum, nefes darlığı ve öksürük mukus bulunur. Ne yazık ki, hastalığa neden olan tetikleyici akciğerlere zarar verir ve rahatsızlık ilerler. Durum ne kadar erken teşhis edilir ve tetikleyici önlenirse, sonuç o kadar iyi olur.
KOAH’lı kişiler ya kronik bronşit ya da amfizeme sahip olabilirler, ancak sıklıkla iki koşulu vardır. Alveoller, içinde oksijenin kan içine emildiği akciğerlerdeki küçük hava keseleridir. Amfizemde, alveollerin duvarları parçalanır, ekshalasyonu zorlaştırır.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku