İslam Çine Nasıl Ulaştı ?

İslamiyetin Çin’de zuhur tarihi cok eskidir. İran’ın İslam orduları tarafından fethi üzerine Sasaniler’in son hükümdarı Yezdicerd’in oÄŸlu Firuz, Çin’den yardım talep etmiÅŸse de bu talebe müsbet bir karşılık verilmemiÅŸ, ancak bu suretledir ki, Çinliler İslam Devleti’nden haberdar olmuÅŸlardır.Bu sebeple 650 yılında vaki olan bu talepten bir yıl sonra Hazret-i Osman nezdine bir Çin heyeti gelerek İran’la İslam Devleti arasındaki ihtilafta bir arabuluculuk yapmışlardır. Aynı yıl, Hazret- i Osman da kumandanlarından birini elçi olarak Çin’e göndermiÅŸtir.

Bu kumandan, muhtemelen Sa’ d b. Ebi Vakkas’ tı.
Cünkü Çin Müslümanlarınca bu meÅŸhur sahabiye aid olduÄŸu iddia edilen bir kabir hala Çin’in Kanton Åžehri’ nde mevcuddur. Bu tarihten itibaren Çin ile İslam Alemi arasında daimileÅŸen ticari münasebetler dolayısıyla Arap, Acem ve Türk pek cok müslüman tüccar bu ülkeye ticaret yapmaya baÅŸlamış ve zaman zaman bunların bir coÄŸunun Çin’e yerleÅŸmeleriyle sahil ÅŸehirlerinde müslüman koloniler teÅŸekkül etmiÅŸtir.
Bu vesileyle sık sık elçi ve heyetler, karşılıklı olarak gidip gelmişlerdir ki, bunların adedinin 651- 798 arasında 37 , 908- 1168 tarihleri arasında ise 49 olduğu bilinmektedir.

Sa’ d b. Ebi Vakkas, Çin ‘e giden tek sahabi deÄŸildir:

‘ Hizmet ruhunun muazzam misallerinden biri de Vehb b. KebÅŸe – radıyallahu anh – ‘tır. Bu güzel sahabinin türbesi Çin’dedir.
Halbuki o zamanın şartlarıyla Çin, bir yıllık mesafesi olduğu halde
Efendimiz –sallallahu aleyhi vesellem – onu, Çin’e İslamı anlatmak üzere vazifelendirmiÅŸtir. Daha sonra,Hazreti Vehb b. KebÅŸe  çok uzun bir müddet tebliÄŸde bulundu. Efendimizin Hasretine dayanamayıp geri Medine yollarına düşmüş ve bir yıl süren çileli bir yolculuÄŸun ardından nurlu Medine’ye vasıl olmuÅŸ, fakat ne yazık ki efendimiz vefat etmiÅŸ ve O’nu görememiÅŸtir.Hazreti Peygamber– sallallahu aleyhi vesellem- ‘in kendisine emrettiÄŸi vazifenin kudsiyetinin idraki icinde tekrar Çin’e avdet etmiÅŸ ve bu hizmetteyken ruhunu teslim etmiÅŸtir.

Yazar
Sena Henna

Kaynakça:
Bir mazlum padişah II. Abdülhamid

Yazar:Sena Henna

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :