Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kakule Otu Nedir ve Faydaları Nelerdir?

0 368

Ülkemizde kakule otu yetişmemektedir. Çünkü ülkemiz bu bitkinin yetişmesi için uygun olan iklim koşullarına sahip değildir. Kakule otu özellikle Hindistan’da geniş bir yetişme alanı bulur. Bilimsel adı ise elettaria cardamomum olan kakule otu Hindistan’ın güney kısımlarında daha çok yetişir. Yaklaşık olarak 30 ile 50 cm arasında boya sahip olurlar. Kakule bitkisi sarıya çalan renkte çiçek açar. Kakule otu fazla miktarda antioksidan içerir.

8599_19Kakule otunun birçok faydası vardır. Kakule bitkisi sinir sistemine olumlu yönde etki eder. Hatta bir nevi antidepresan özelliği gösterir. Mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle de midesinde ekşime hissi yaşayanlar veya mide krampları çekenler kakule otunun bu faydasından yararlanabilirler. Kakule otu birçok Asya ülkesinde ise yemeklere lezzet vermesi amacıyla kullanılır. İştahsızlık sorunu yaşayanlar ise iştah açıcı olarak kakule otundan faydalanabilirler. Kakule otunun solunum yollarına da iyi geldiği bilinmektedir. Nefes almakta zorluk çekenler, öksürük nöbetleriyle mücadele edenler bu otu kullanarak sorunlarını hafifletebilirler. Akciğerler için çok yararlı olan bu ot nezle, astım, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılır. Kakule otu idrar yolları enfeksiyonlarını tedavi etmek amacıyla da kullanılır. Kakule otu mide bulantısına da iyi gelir. Kakule otu vücutta detoks etkisi yaratır. Vücudun arınmasına yardımcı olur. Güneşten korunmak amacıyla bir parça kakule otu çiğnenebilir. Böylelikle güneş çarpmalarına karşı koruyucu bir görev yapar. Kakule otunun baş ağrıları için de birebir olduğu söylenmektedir. Fakat bunun için bu otun macun kıvamına getirilmesi ve başa yani alın bölgesine sürülmesi gerekmektedir. Kakule otu, hazımsızlığa ve şişkinliğe de iyi gelir. Kansere karşı bilhassa da kolon kanserine karşı koruyucu bir etki görür. Ağız kokusu problemi yaşayanlar da bu ot sayesinde bu sorunlarından kurtulabilirler. Ayrıca kakule tohumları parfüm üretiminde de kullanılır. Hafızanın güçlenmesi için de kakule otu kullanılabilir. Kakule aynı zamanda ödem söktürücü olarak da tüketilebilir. Ülsere neden olan Helicobakter Pylori adlı bakterilerin yok edilmesini sağlar. Bu yüzden de özellikle Araplar tarafından çokça tüketilen bir bitkidir. Görüldüğü üzere çok yönlü olarak kullanılabilecek mükemmel bir bitkidir.

8599_16Kakule otunun faydası olduğu gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Fakat yan etkileri pek sık görülmez. Ayrıca safra taşı olan kişilerin de kakule otunu tüketmemesi söylenir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hamilelik ve emzirme sürecinde de bu otun tüketilmemesi daha iyi olur. Her ne kadar mide rahatsızlıklarına iyi gelse de bazı durumlarda midede problemler de yaratabilir. Bu nedenle kakule otunu tüketirken de dikkat edilmesinde fayda vardır. Özellikle ciddi rahatsızlıkları olan kişiler bir doktora danışmadan tüketmemelidir.

Kakule Çayı Tarifi

Malzemeler

  • 1,5 litre su
  • 3 çay kaşığı kakule tohumu
  • 3 yemek kaşığı siyah çay
  • 250 ml. süt

Öncelikle su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra bu su ateşten alınır. Ve su dolu tencereye tüm malzemeler ilave edilerek karıştırılır. Yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar beklenir. Sonrasında ise süzülerek içime hazır hale getirilir.

Kakule otundan faydalanmak isteyen kişiler aktarlara giderek buralardan temin edebilirler.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku