Son zamanların en dikkat çeken işlerinden biri haline gelmiş olan karides yetiştirme işi ile, yüksek bir kazanç elde etmek mümkündür. 70’li yıllarda başlayan karides yetiştiriciliği, dünyada pek çok bölgeye yayılmış ve şuan Türkiye’de yatırımcılar için yeni bir kazanç kapısı olmuştur.
Özellikle, dünya genelinde büyük bir piyasası bulunan karides yetiştiriciliği, yüksek kar marjıyla girişimcilerin dikkatini çeken işlerden biri haline geliyor. Türkiye’de bir hayli popülerleşmeye başlayan bu iş, yüksek kazanç ve geniş bir kitleye ulaşmasıyla dikkat çekiyor. Karides yetiştiriciliği işine, balık çiftliğine sahip olan bireyler hali hazırda başlayabilirler. Ama bunun için yeni yatırım yapacak yatırımcılar ise, yetkililere başvurup, gerekli izinleri tamamlamaları gerekmektedir. Gerekli izinleri tamamladığınızda ise bu işe başlamanıza bir engel kalmayacaktır. Öncelikle karides yetiştiriciliği için, üretim yapılacak bölge ve havuz iyi planlanmalıdır. Bu havuzun çeşitli hijyen koşullarını sağlaması gerekmektedir. Yavru karidesler, duyarlı türden oldukları için, havuzun hem oksijen alması, hem de onların beslenme alanını sınırlamayacak şekilde olması çok önemlidir. Karideslerin, tatlı su havuzlarında yetiştirilmesi gerekir. Bu karidesler için en önemli hususlardan biridir. Yetiştirmek üzere pek çok karides türü bulunur. Türkiye’de karides yetiştiriciliğine en uygun türlerden olan Penaeus semisulcatus ülkemizde en çok türü bulunan karides çeşitlerinden biridir. Diğer türlerde göçebe olarak bilinen M. Stebbingi, karabüke ismiyle de bilinen P.kerathurus vs. gibi karides çeşitleridir. Yetiştiriciliğe en uygun olan karides türleri seçilerek işe başlanabilir. Karides yetiştiriciliği yavru temin edilerek başlar. Bu yavrular elden veya kişinin kendi üretimi olan karideslerden seçilebilir. Yavru karideslerin yetişkin karidesler haline getirildiği bölgede, bu şekilde yatırımcılar yüksek kazançlara ulaşabilirler. Yavru karideslerin, üretimin sürdürülmesi ve havuz içinde belli bölgelere dağıtılarak yetiştirilmesi gerekir. Havuzun küçük ve metrekarelik bölgelerine 4-5 karides bırakılmalıdır. Yavru karidesler ayrıca soğuğa karşı çok hassasdır. Bu yüzden havuz sıcaklığına dikkat edilmelidir. Yetişkin karidesler için ise, havuzun soğuk olması önemli değildir. Havuzun içinde beslenmeye başlayacak karidesler için, çeşitli balık yemleri uygundur. Bu arada yetişkin karidesler için, yemleri farklı yemlerden seçmek gerekiyor. Gerekli tüm şartları sağladıktan sonra, basit ve kolay bir şekilde bu işe başlayabilirsiniz.
Karides yetiştirmecilik yatırımcılarına karlı bir iş sunarken, kazançlı bir rekabet alanı oluşturmasıyla da biliniyor. Yavru karideslerle başlayan bu iş, ilerde genişleyip daha da büyüyerek yatırımcısına karlı bir iş ortamı sunmaya devam ediyor. Ayrıca karides yetiştiriciliği, ülkenin en gelecek vaat eden işlerinden biri olarak gösteriliyor.
Yazar:Cansu Kutlu