Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kaş Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavisi

0 788

Tıbbi adı Kaş hipotrikozu veya kaş madarozu olan kaş dökülmesi, bir kişinin kaşlarında incelme, kaş kıllarında dökülme veya eksik kıl fark edilmesidir. Hormonal dengesizlikler, diyet ve bazı cilt hastalıkları dâhil olmak üzere birçok faktör kaş kaybına neden olabilir. Kaş dökülmesinin nedenini belirlemek, kişinin en iyi tedaviyi bulmasına yardımcı olabilir. Bu durum hem erkek hem de kadınları etkileyebilir. Kişiler bir veya iki kaşında kaş kılı kaybını görebilirler. Diğer semptomlar arasında kaşıntı, kuru cilt, kıl dökülmesi veya vücudun diğer bölgelerinde incelen saç olabilir. Tipik olarak, kaş dökülmesi ciddi değildir.

Nedenleri

Normal yaşlanma süreçleri: Yaşlanma süreci veya hormonal dengesizlikler kaşın dökülmesine neden olabilir. Kişiler yaşlandıkça kıl inceltme veya baş, kaş, kirpik ve vücudun diğer yerlerindeki kıllar etkili bir zarar görebilirler. Zamanla, bazı saç kökleri saç üretmeyi durdurur ve saç milleri daha ince hale gelir. Ayrıca saçlar rengini kaybetmeye, beyaz veya gri olmaya başlar. Bu tip dökülmeler yaşlanmanın normal bir parçasıdır.

Hormonal dengesizlikler: Tiroit hormonlarının dengesizliği, kaş tüylerinin dökülmesine neden olabilir. Bu durum bazı koşullarla bağlantılıdır ve bu koşullardan bazıları şu şekildedir:
• Vücudun çok fazla tiroit hormonu yarattığı bir durum olan hipertiroidi
• Vücudun yeterli tiroit hormonu yaratmadığı durum olan Hipotiroidizm
Her iki tip tiroit dengesizliği de kaş dökülmesine bağlıdır. Spesifik olarak, hipotiroidizm de bir kişi, kaşın dördüncü dış kısmında, kulaklara işaret eden en ince kısım olan saç dökülmesini görebilir. Tiroit hastalıklarının diğer belirtileri arasında şunlar vardır:
• Kuru, soluk cilt veya nemli, kadifemsi cilt
• Boyunda bir şişlik (guatr)
• Kaba, kuru ve kırılgan saçlar
• Kuru, kaşıntılı bir kafa derisi
• Kalın, kuru, kırılgan tırnaklar
Tiroitle ilişkili saç dökülmesi genellikle geçicidir ve tiroit seviyeleri normale döndüğünde saç normal dolgunluğuna dönmelidir. Uzman doktorlar tiroit düzeylerini dengelemek için ilaç önerebilirler.
Otoimmün koşullar: Bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücut hücrelerine saldırdığında Kaş Dökülmesinin Nedenleri ve Tedavisiotoimmün koşullar gelişir. Bağışıklık sistemi tüylerin uzamasına katkıda bulunan sağlıklı hücrelere saldırabilir ve bu tüylerin incelmesine, dökülmesine ya da zarar görmesine neden olabilir. Tüy dökülmesine neden olabilecek otoimmün durumlar şu şekildedir:
• Kaşları içerebilen baş ve vücudun diğer bölgelerinde tüy dökülmesine neden olan bir durum olan alopesi areata
• Esas olarak menopozdan sonra insanları etkileyen bir alopesi şekli olan frontal fibrozan alopesi. Kaş dökülmesi, saç derisi saç dökülmesinden önce vakaların % 39’unda görülmektedir.
• Ciltte yaralara, yaralanmaya, yüzde ve kaşlarda tüy dökülmesine neden olan kronik otoimmün bir durum olan Diskoid lupus eritematozus
Cilt koşulları: Sağlıklı ciltler sağlıklı tüyler için önemlidir. Bunun nedeni tüyün doğrudan ciltteki foliküllerden büyümesidir. Bazı cilt koşulları kaşıntılı, pullanan cilt döküntülerine neden olabilir. Kişiler cilt iltihabı, kuru cilt ve kaşların etrafındaki bölgelere sürtünme veya kaşınma sonucu kaş tüylerini kaybedebilir. Kaşıntılı kızarıklıklara ve kaş tüy dökülmesine neden olabilecek yaygın cilt hastalıkları şu şekildedir:
• Atopik dermatit
• Sedef hastalığı
• Seboreik dermatit
Beslenme eksiklikleri: Çinko takviyeleri tüylerin uzamasına yardımcı olabilir. Bir kişinin yediği yemeğin cilt ve tüy sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Vücudun sağlıklı tüyler oluşturmak için bazı besinlere ihtiyacı vardır. Aşağıdaki beslenme yetersizlikleri kaş tüyü kaybına neden olabilir:
Yağ asidi eksikliği: 2017 gözden geçirme çalışmasına göre, vücutta yağ asidi eksikliği balıkta, kabuklu yemişlerde ve tohumlarda bulunur ve bu kaşlarda tüy dökülmesine neden olabilir.
Biyotin eksikliği: Yeterince biyotin bulunmaması, saçların incelmesine ve vücut tüylerin kaybına neden olabilir. Her ne kadar biotin popüler bir saç büyüme takviyesi olsa da, etkinliğini destekleyen sınırlı kanıt vardır.
Çinko eksikliği: Çinko eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Bir inceleme çalışmasının yazarları, çinko takviyelerinin yetersizliği olan kişilerde saçların uzamasına yardımcı olabileceğini söylemektedir.
İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar, kaşları da etkileyebilecek potansiyel bir yan etki olarak saç dökülmesine neden olur. Bu ilaçlar arasında şunlar bulunmaktadır:
• Asitretin, insanların sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullandıkları retinoid bir ilaçtır.
• Kemoterapi, kanser tedavisi
• Valproik asit, nöbetleri ve bipolar bozukluğu tedavi eden antikonvülsan bir ilaçtır
Genetik koşullar: Daha az yaygın olmasına rağmen, bazı genetik koşullar kaş kılı kaybına neden olabilir. Koşullar şunları içerir:
• Ektodermal displaziler: Bu cilt, saç, tırnak ve dişleri etkileyen bir grup durumdur. Ayrıca kaşlarda, kirpiklerde ve diğer vücut kısımlarında seyrek veya eksik saçlara neden olabilirler.
• Netherton sendromu: Bu durum cilt, saç ve bağışıklık sistemini etkiler. Kırılgan ve kolay kırılan saçlara veya bambu kılına neden olabilir. Bu durum doğumdan itibaren var olma eğilimindedir.
Diğer nedenler: Kaş dökülmesinin daha az yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:
• Radyasyon
• Amiloidoz
• Sarkoidoz
• Kimyasal yanıklar
• Trikotillomani, saç çekme bozukluğu
• Bazal hücreli karsinom
• Folikülotropik mikoz fungoides
• Skuamöz hücre karsinoması
• Frengi
• Cüzam

Tedaviler ve Çözümler

Kaş Dökülmesinin Nedenleri ve TedavisiKaş dökülmesi ile başa çıkmanın ilk adımı saç dökülmesinin nedenini belirlemek için doktora danışmaktır. Aşağıdaki bölümlerde kaş dökülmesi için yaygın tedaviler tartışılmaktadır.
Topikal bimatoprost % 0.03
Kirpik büyütme konusunda yardım için Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı ile bimatoprost, insanların doğrudan kirpiklere uyguladıkları topikal bir tedavi yöntemidir. Bazı çalışmalar bimatoprostun günde bir kez uygulanmasının çok umut verici sonuçlar doğurabileceğini göstermiştir. Bir vaka çalışması, her gün % 0.03 bimatoprost çözeltisi uyguladıktan sonra kaşlarının mükemmel ve sürekli büyümesini sağlayan bir kadın katılımcının olumlu sonucunu açıklamaktadır.
% 0.03 bimatoprost yan etkileri şunları içerebilir:
• Kontakt dermatit
• Cilt hiperpigmentasyonu
• Kaşınan cilt
Kortikosteroidler
Steroid krem veya merhem uygulamak saç dökülmesini yavaşlatabilir. Ulusal Alopesi Areata Vakfı’na (NAAF) göre, çalışmalar güçlü topikal kortikosteroidler kullanıldığında % 25 oranında iyileşme göstermiştir. Kişiler ayrıca saç büyümesini teşvik etmek için kortikosteroid enjeksiyonu yapabilirler. Doktorlar bu enjeksiyonları sıklıkla alopesi areata’nın tedavisine yardımcı olmak için kullanırlar. NAAF, insanların bu tedavinin 4 hafta içinde genellikle saç uzamasını gördüğünü söylemektedir.
Minoxidil: Kişiler alopesi areata’yı tedavi etmek için sıklıkla birlikte minoksidil ve kortikosteroid kullanırlar. Bir insan günde 5 kez topikal olarak % 5 minoksidil solüsyon uyguladığında, minimum düzeyde etkilidir. Daha iyi sonuçlar elde etmek için kortikosteroidlerle birleşmeye yardımcı olabilir.
Saç ekimi veya microblading: Başka bir seçenek de saç ekimi veya mikrobordur. Bu, saçın yeniden büyümesini mümkün kılmaz, ancak kaşlara daha dolgun bir görünüm verebilir.

Teşhis

Bir doktor T3 ve T4 tiroit hormon düzeyleri için kan testi sipariş edebilir. Doktorlar, bir kişinin neden kaş dökülmesi yaşadığını belirlemek için çeşitli testler kullanabilir. İlk önce semptomlar, semptom süreleri ve ailede saç dökülmesi durumunun öyküsü hakkında sorular soracaklar. Ayrıca diyet ve ek faktörler hakkında sorabilirler. Bir doktorun kaş kıllarını yakından inceleyeceği bir trikoskopi alopesi areata ve frontal fibrozing alopesi tanısını koymaya yardımcı olur. Kılların tam şekli, bir kişinin alopesi olup olmadığını belirlemeye doktora yardımcı olabilir. Frontal fibrozan alopeside beyaz lekeler de olabilir. Ayrıca kaş kaybına neden olabilecek hormonal dengesizlikleri gösterecek olan T3 ve T4 tiroit hormon düzeyleri için kan testi kullanabilirler.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Kaş Dökülmesinin Nedenleri ve TedavisiKişiler kaşlarında veya vücudun başka bir yerinde ani veya açıklanamayan saç dökülmesi fark ederse doktora gitmek isteyebilirler. Saç dökülmesinin nedenini teşhis edebilir, hormonal dengesizlikler gibi potansiyel sağlık koşullarını test edebilir ve saçların yeniden büyümesi için en iyi tedaviler hakkında öneride bulunabilirler.
Kaş dökülmesinin birçok olası nedeni vardır. Hormonal dengesizlikler, cilt koşulları, beslenme yetersizlikleri veya ilaçlar ile bağlantılı olabilir. Saç dökülmesinin nedenini ele almak, çoğu durumda, bir kişinin saçları yeniden büyütmesine izin verebilir. Topikal tedaviler ve kozmetik prosedürler ayrıca saç büyümesini düzeltmeye yardımcı olabilir.

Kaynakça:
thehotline.org
naasca.org
womenshealth.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku