Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kıl Kurdu (Enterobiyozis) Nedir, Tedavisi Nasıldır?

0 1.602

Kıl Kurdu (Enterobiyozis) Nedir, Tedavisi Nasıldır?Enterobius vermicularis isimli parazittir. Kıl kurdunun yaptığı hastalığa, enterobiyozis denir. Çocuklarda el yıkama alışkanlığı tam olmadığından, sık rastlanır. Hijyen eksikliğinde, toplu olarak yaşanan yerlerde sıklıkla rastlanır. Toplumda sık görülen bir hastalıktır.

Kıl kurdu, kalın bağırsakta yaşar. Gece yumurtlamak için makattan dışarı çıkarak binlerce yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar iç çamaşırı ve yatağa dökülür. Makat bölgesini kaşıma, tuvalet hijyeninin eksikliği ile tırnak içlerine bulaşır. Bu şekilde eşyalara bulaşarak ailenin diğer bireylerine geçer. Ailede bir kişide kıl kurdu varsa diğer bireylere kolayca bulaşır.

Kıl kurdunun bulaşması çok kolay olmaktadır. Okul, kreş, yurt, toplu taşıma araçlarında kolaylıkla diğer kişilere geçer. El yolu ile alınan larvaların ağza ulaşması ile larvalar kalın bağırsağa yerleşerek hastalığa sebep olur.

Kıl Kurdu (Enterobiyozis) Nedir, Tedavisi Nasıldır?BULGU, BELİRTİ VE YAKINMALAR

Özellikle gece makatta kaşıntı olur. Karın ağrısı, gaz sancısı, bulantı, diş gıcırdatma, gece ağızdan gelen su ile yastığın ıslanması, burun kaşıntısı, ağız kokusu ve sinirlilik gibi şikayetlere neden olur. İshal yapabilir. Kilo kaybı görülebilir. İdrar yolu iltihabı, vajinit sebebi olabilir. Dışkıda kıl kurdu görülebilir.

Selofan bant testi ile kıl kurdu yumurtaları görülür. Makat bölgesine şeffaf bant teması sağlanarak mikroskop altında incelenerek tanı konur.

TIBBİ TEDAVİ
Piperazin, Mebendazol gibi parazit ilaçları kullanılır. Ailenin tüm bireyleri tedaviye alınmalıdır. Aksi takdirde kıl kurdu tekrar bulaşır. İlk dozdan 2 hafta sonra mutlaka ikinci doz verilerek yumurtadan çıkan kurtlar öldürülür.

Kıl Kurdu (Enterobiyozis) Nedir, Tedavisi Nasıldır?DİYET DEĞİŞİKLİKLERİ
Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalıdır.

Çeşme suları kaynatılarak içilmelidir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ
Çocuklara doğru el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Her yemekten önce ve yatmadan önce eller yıkanmalıdır.

Her sabah kalkınca, hastalık tedavisi bitene kadar banyo yapılarak makattaki yumurtaların temizlenmesi sağlanır ve tekrar bulaşması önlenir, daha sonra temiz iç çamaşırları giyilir.

İç çamaşırları günlük değiştirilmelidir.

İç çamaşır ve yatak çarşafları ütülenmelidir.

Gece yumurtaların tırnak arasına girmemesi için makat bölgesi kaşınmamalı, kıyafet üzerinden kaşınmalıdır.

Tırnaklar kısa kesilmelidir.

Yumurtaların yutulması riski nedeni ile tırnaklar yenmemeli veya ısırılmamalıdır.

Yatak örtüsü açık bırakılmalı ve yatak odasının perdesi açılarak gün ışığının odaya girmesi sağlanmalıdır. Kıl kurdu yumurtaları gün ışığında ölürler. Çocuklar ilk doz tedavisi sonrası veya banyo sonrası veya ellerin yıkanması veya tırnakların fırçalanması sonrası okula dönebilir.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER
Kekik: Mideyi, yatıştırıcı, antiseptik, kan dolaşımını uyarıcı ve kurt düşürücü etkilere sahiptir. Çay ve baharat olarak tüketilmesi önerilir.

Sarı Yasemin (Jasminum fruticans): 5 gram kurutulmuş çiçekli dal uçları 1 bardak kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip süzülür. İdrar artırıcı ve kurt düşürücü etkisi nedeniyle 1-2 çay fincanı içilir.
Kızılcık (Cornus mas): Taze veya kurutulmuş meyveleri suda haşlanır. İshale karşı kullanılır. 5 gram kurutulmuş gövde ve dal kabuklarından hazırlanan çay ise ateş düşürücü ve kurt düşürücü olarak tüketilir.

Kıl Kurdu (Enterobiyozis) Nedir, Tedavisi Nasıldır?Nar: 60 gram kök kabuğu toz edilir, 750 gram su içinde 6 saat bekletilir. 6 saat sonunda 250 ml olana kadar kaynatılır ve süzülür. Süzüntü bal ile tatlandırılır, yarım saat ara ile 2-3 çay fincanı içilir. Çayın tüketiminden 2 saat sonra, 30 gram hint yağı ve 30 gram magnezyum sülfat (İngiliz tuzu) 400 ml su içinde karıştırılır ve içilir. Uyarı: Magnezyum sülfat yüksek miktarlarında ishale neden olabilir. Böbrek rahatsızlığa olanlara önerilmez.
Solucan otu (Pelargonium endlicherianum): Kurutulmuş drog havanda toz edilir ve pekmezle karıştırılır. Sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı alınır.
Pelin otu, horasani: Horasani, Artemisia (pelin otu) türlerinin tomurcuklarıdır. 0.5 gram drog 1 çay fincanı kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 1 çay fincanı tüketilir. Pelin otu yaprak, çiçek ve gövde parçalarından da çay hazırlanır.
Pelin otu ile hazırlanan çay karışımı:

Horasani, 10 gram
Papatya, 10 gram
Pelin otu, 10 gram
Solucan otu, 10 gram
Drog karışımı hazırlanır ve 1 çay kaşığı drog bir bardak kaynamış su içinde 10 dakika bekletilip süzülür. Günde 2 bardak içilir.

Çocuklar için kurt düşürücü çay karışımı:

Horasani, 10 gram
Horasani, 30 gram
Bal, 30 gram
Hekim kontrolü şarttır. Çocuklar için kurt düşürücü olarak karışım hazırlanır. Sabahları 1 çay kaşığı tüketilir.

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku