Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beşir Fuat Kimdir?

0 956

Beşir Fuat, Osmanlı döneminde yaşamış çevirmen, gazeteci, eleştirmendir. Bunların yanı sıra aynı zamanda askerdir.

Hayatı

21176888_118816986215Beşir Fuat 18. Yüzyılda yaşamıştır. Doğum yeri İstanbul olan çevirmen 1852 yılında doğmuştur. Aslen Gürcistanlıdır. Babası Hürşid Paşa, annesi Habibe hanımdır. Osmanlı İmparatorluğunun aydın kişiliklerinden biri olan Beşir Fuat’ın, bilim, edebiyat eleştiri, felsefe, biyografi dallarında birçok eser mevcuttur. 1873 yılında Mektep-i Harbiye’yi bitirmiş olup Sultan Abdülaziz’e yaverlik yapmıştır. Bunun yanı sıra savaşlara gönüllü olarak katılmıştır. Çok iyi derecede Fransızca bilmekte beraber İngilizce ve Almancayı da rahatlıkla öğrenmiştir. İki evlilik yapmış olan olup ilk evliliğinden 1, İkinci evliliğinden ise 2 olmak üzere toplam 3 erkek evlat sahibi olmuştur. Ayrıca metresinden de Feride adında bir kıza sahiptir. 1886 yılında annesinin ölümü büyük etki yarattı. Annesinin paranoyadan ölmesi çevirmene delirme korkusu yarattı. 5 Şubat 1887 yılında evinde bileklerini keserek vefat etmiştir. Son arzusu olarak cesedini Tıbbiye’ye Kadavra olarak bağışlasa da kabul görmemiştir.

Edebi Kişiliği ve Sanat Anlayışı

Beşir Fuat döneminin Osmanlı edebiyatından romantizm çok etkiliydi. Beşir Fuat dönemin tersine realizmi ve natüralizmi savunmuştur. Felsefi açıdan bakıldığında ise Beşir Fuat, pozitivizm ve materyalizmi savunmasıyla dikkat çekmektedir. Türk edebiyatının ilklerine konu olmayı başarmıştır. İlk denemeci yazar, İlk Türk materyalist, İlk Biyografi yazarı ve İlk eleştirmen olarak da tarihe geçmiştir. Dünyanın tanınmış yazarlarının çevirilerini yaparak Türk dünyasına bir çok eser kazandırmıştır. Eleştirmen yanında da büyük başarılar toplatan Beşir Fuat, bir çok edebiyatçı ile de ters düşmüştür. Ters düşüp, tartışmalı olduğu en önemli şair devlet adamlarından biride Namık Kemal’dir.

Başlıca Eserleri

Çeviri Kitapları

İki Bebek (Victor Bernard Eugène Granger / Çeviri)

Binbaşıyı Davet (K. F. Mor / Çeviri)

Cinayetin Tesiri (Emile Otto / Çeviri )

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku