Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kuraklık: Tanımı, Nedenleri, Aşamaları ve Sonuçları

0 777

Her yıl yaz ayının yaklaşması ile birlikte, dünyanın dört bir yanında mevsimsel kuraklık endişesi artmaktadır. Kış boyunca birçok yer, daha sıcak ve kurak ayların getirebileceği duruma hazırlık yapmak için yağışları ve kar seyrini izlemeye almaktadırlar. Buna ek olarak, kuraklığın sadece yaz aylarından daha uzun süren, yıldan yıla düzenli bir olay olduğu alanlar da vardır. Sıcak çöllerden donma kutuplarına kadar, kuraklık dünya çapında bitkileri, hayvanları ve insanları etkileyen bir durumdur. BU yazıda kuraklığın ne olduğu, nedenleri ve aşamaları hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Kuraklık Nedir?

Kuraklık: Tanımı, Nedenleri, Aşamaları ve SonuçlarıKuraklık, bir bölgenin su arzında açığı olduğu dönem olarak tanımlanır. Kuraklık, dünyanın her bölgesinde zaman zaman oluşabilecek normal bir iklim durumudur. Genellikle, kuraklıktan meteorolojik ve hidrolojik olmak üzere iki bakış açısından bahsedilmektedir. Meteoroloji açısından bir kuraklık, ölçülen yağıştaki eksiklikleri hesaba katar. Her yılın ölçümleri daha sonra normal yağış miktarı olarak belirlenenlerle karşılaştırılır ve buradan kuraklık belirlenir. Hidrologlar için kuraklıklar, dere akışı ve göl, rezervuar ve akifer su seviyeleri kontrol edilerek izlenmektedir. Yağış, su seviyelerine katkıda bulunduğu için burada da dikkate alınır. Bunlara ilaveten, mahsul üretimini etkileyebilecek ve çeşitli türlerin doğal dağılımında değişikliklere neden olabilecek tarımsal kuraklıklar vardır. Çiftliklerin kendileri de toprak tükendiğinde kuraklıklara neden olabilir ve bu nedenle o kadar su ememez ve doğal kuraklıklardan da etkilenebilirler.

Kuraklık Nedenleri

Kuraklık, su arzındaki bir açık olarak tanımlandığından, birkaç faktörden kaynaklanabilir. Yine de en önemlisi atmosferdeki su buharı miktarı ile ilgilidir çünkü bu, yağışı yaratan faktördür. Nemli, düşük basınçlı hava sistemlerinin olduğu yerlerde daha fazla yağmur, sulu kar, dolu ve kar oluşabilir. Bunun yerine, ortalamanın üzerinde kuru, yüksek basınçlı hava sistemlerinin varlığı varsa, yağış üretmek için daha az nem mevcuttur (çünkü bu sistemler çok fazla su buharı tutamaz).Bu, hareket ettikleri alanlar için su açığına neden olur.
Aynı şey, rüzgârlar hava kütlelerini değiştirdiğinde ve daha soğuk, nemli, okyanus hava kütlelerinin aksine, sıcak, kuru, karasal hava bir alan üzerinde hareket ettiğinde de olabilir. Okyanusun su sıcaklığını etkileyen El Nino’nun yağış seviyeleri üzerinde de etkisi vardır, çünkü sıcaklık döngüsünün mevcut olduğu yıllarda hava kütlelerini okyanusun üzerine kaydırabilir, genellikle ıslak yerleri kuraklığa meyilli ve kuru yerler haline getirebilir. Son olarak, ortaya çıkan erozyonla birlikte tarım veya bina için ormansızlaşma da kuraklığın başlamasına neden olabilir çünkü toprak bir alandan uzaklaştıkça düştüğünde nemi daha az emebilir.

Kuraklık Aşamaları

İklim bölgelerine bakılmaksızın birçok bölge kuraklığa meyilli olduğundan, kuraklık aşamalarının farklı tanımları geliştirilmiştir. Hepsi biraz birbirine benzemektedir, ancak genellikle en az şiddetli olan kuraklık uyarısı veya saatine kadar değişir. Bu aşama, bir kuraklık yaklaşırken ilan edilir. Sonraki aşamalar çoğunlukla kuraklık acil durumu, afet veya kritik kuraklık aşaması olarak adlandırılır. Bu son aşama, uzun süre kuraklık yaşandıktan ve su kaynakları tükenmeye başladıktan sonra başlamaktadır. Bu aşamada, kamusal su kullanımı sınırlıdır ve çoğu zaman kuraklık afet planları uygulamaya konulur.

Kuraklığın Kısa ve Uzun Vadeli Sonuçları

Kuraklık: Tanımı, Nedenleri, Aşamaları ve SonuçlarıBir kuraklık aşamasından bağımsız olarak, doğa ve toplumun suya bağımlılığı nedeniyle herhangi bir kuraklıkla birlikte kısa ve uzun vadeli sonuçlar vardır. Kuraklıkla ilişkili sorunların hem meydana geldikleri alanlar hem de kuraklığın meydana geldiği yerlerle ilişkisi olan alanlar üzerinde ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri olabilir. Kuraklığın ekonomik etkilerinin çoğu tarım ve mahsullerden elde edilen gelirle ilişkilidir. Kuraklık zamanlarında, su eksikliği genellikle mahsul veriminde bir düşüşe ve dolayısıyla çiftçiler için gelirde bir azalmaya neden olur. Dolayısıyla ürünlerin piyasa fiyatında bir artışa neden olabilir. Uzun süren bir kuraklıkta, çiftçilerin ve hatta perakendecilerin işsizliği meydana gelebilir ve bu durum, bölgenin ekonomisi ve onunla ekonomik bağları olanlar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Çevre sorunları açısından kuraklık, böcek istilalarına ve bitki hastalıklarına, artan erozyona, habitat ve peyzaj bozulmasına, hava kalitesinde ve suyun kalitesinde bir düşüşe ve daha kuru bitki örtüsü nedeniyle artan yangın riskine neden olabilir. Kısa vadeli kuraklıklarda, doğal ortamlar sıklıkla toparlanabilir, ancak uzun vadeli kuraklıklar olduğunda, bitki ve hayvan türleri çok büyük zarar görebilir ve zamanla aşırı nem eksikliği ile çölleşme meydana gelebilir. Son olarak, kuraklıkların mevcut su kullanıcıları arasında tartışmalara, zenginler ile yoksullar arasında su dağıtımında eşitsizliklere, afet yardımı ihtiyacı olan alanlarda eşitsizliklere ve sağlıkta düşüşe neden olabilecek sosyal etkileride vardır.
Ayrıca, gelişmekte olan kırsal ülkelerde nüfus göçü, bir bölgede kuraklık yaşandığında başlayabilir, çünkü insanlar genellikle suyun ve faydalarının daha yaygın olduğu bölgelere göç ederler. Bu daha sonra yeni bölgenin doğal kaynaklarını tüketir, komşu nüfuslar arasında çatışmalar yaratabilir ve işçileri orijinal alandan uzaklaştırır. Zamanla artan yoksulluk ve sosyal huzursuzluk gelişebilir.

Kuraklığı Azaltıcı Önlemler

Kuraklık: Tanımı, Nedenleri, Aşamaları ve SonuçlarıŞiddetli kuraklık genellikle gelişiminde yavaş olduğundan, ne zaman geleceğini söylemek nispeten kolaydır ve uygun olan alanlarda, kuraklıktan hissedilen etkileri azaltmak için kullanılabilecek birkaç hafifletme önlemi vardır. Yine de kuraklığın etkilerini azaltmanın en önemli adımları toprak ve suyun korunmasıdır. Toprağı koruyarak, yağışları daha iyi emebilir, ancak aynı zamanda çiftçilerin daha az su kullanmasına da yardımcı olabilir çünkü su emilir ve çok fazla akmaz. Ayrıca çoğu çiftlik akışında bulunan pestisitler ve gübreler nedeniyle daha az su kirliliği yaratır.
Suyun korunmasında halkın suyun kullanımı genellikle düzenlenir. Bu çoğunlukla bahçeleri, çamaşır arabalarını ve teras masaları ve yüzme havuzları gibi dış mekan armatürlerini içerir. Mesela Phoenix, Arizona ve Las Vegas, Nevada gibi şehirler, kuru ortamlarda dış mekan bitkilerinin sulanması ihtiyacını azaltmak için xeriscape peyzaj kullanımını da uygulamaya almışlardır. Ayrıca ev içinde kullanım için düşük debili tuvaletler, duş başlıkları ve çamaşır makineleri gibi su tasarrufu sağlayan cihazlar gerekebilir.
Son olarak, deniz suyunun tuzdan arındırılması, su geri dönüşümü ve yağmur suyu hasadı, mevcut su kaynaklarının üzerine inşa etmek ve kuru iklimlerde kuraklığın etkilerini daha da azaltmak için şu anda geliştirilmekte olan önlemlerdir. Bununla birlikte, hangi uygulama yapılırsa yapılsın yağış ve su kullanımı dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir. Bu olası bir kuraklığa hazırlanmanın, halkı sorun hakkında bilgilendirmenin ve koruma stratejileri uygulamanın en iyi yolu olmaktadır.

Kaynakça:
https://www.sciencedirect.com/topics/social-sciences/drought
https://drought.unl.edu/Education/DroughtIn-depth/TypesofDrought.aspx
https://www.ncdc.noaa.gov/monitoring-references/dyk/drought-definition

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku