Melisa Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Melisa otu, boyu 1 metreye kadar uzanan beyaz çiçekli bir bitkidir. Limoni bir kokuya sahiptir. Çok dallı bir yapısı vardır. Bu bitki uzun yıllar yaşar. Çay yapımında ve tıpta melisa otunun yapraklarından yararlanılır. Yunanca’da “melittena” sözcüğü bal arısı anlamına gelir ve melisa adı bu sözcükten gelmektedir.


Senede iki kere yapraklar çiçeklenmeden toplanır. Bunun sebebi bitkinin, limonlu ve naneli kokusunun çoğunu yapraklar açıldıktan sonra kaybetmesidir. Yapraklar ince bir şekilde kesilir. Güneş ışığından direk olarak etkilenmeyen, bol havalı, gölge ortamlarda kurutulur. Kurutulan bu yapraklar 12 ay saklanabilir.
Kokusuz melis bitkisi de vardır ancak bunlar tedavilerde kullanılmaz.
Oğul otu olarak da adlandırılan melisa otu, bazı yerlerde “kovan otu” olarak da isimlendirilmektedir. Bunun nedeni, oğul arıların kovanlarından ilk ayrıldıklarında bal yapmak için melisa bitkisini tercih etmeleridir.
Melisa bitkisi, ağrıları gideren ve sinirleri yatıştıran özellikleriyle bilinmektedir.
Melisa otu, kozmetik ürünlerde kokusu nedeniyle çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Melisa Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su buharı damıtımı ile melisa yağı elde edilir. Melisa otunun 5 kilosundan ortalama 2 gram melisa yağı çıkar.
Uçucu bir yağdır. Acımsı bir tadı vardır. Melisa otunun en bilinen özelliği çayı olsa da, yağının da çok faydası bulunmaktadır.

Melisa Yağının Harici Kullanımı

– Haricen kullanımda melisa yağı, suyla seyreltilerek ya da başka yağlarlla karıştırılarak kullanılabilir. Direk olarak kullanılması tavsiye edilmemektedir.
– Bazı kremlere ya da losyonlara eklenerek kullanılabilir.
– Banyo suyuna eklenirse rahatlatıcı etkisi vardır.
– Ruhsal ve fiziksel olarak olumlu etkisi vardır. Kokusu bunda etkilidir. Uykudan önce yastığa 1-2 damla damlatılabilir. Yoga yaparken konsantrasyon sağlar.

 

Melisa Yağının Dahili Kullanımı

– Dahili kullanımda melisa yağı, dışarıdan alınmışsa şişenin üzerinde dahili kullanımı olup olmadığına dair bir not olmalıdır. Bazı yağlarda zararlı kimyasallar olduğu için dahili kullanımları tavsiye edilmez. Bu duruma dikkat etmek gerekmektedir. Tamamen organik olanlar tercih edilmelidir.
– Günde 2-3 damla tüketilmesi dahili kullanım için yeterlidir. Yağın içindeki asit miktarı sebebiyle bu dozun aşılmamasına özen gösterilmelidir. 1 bardak su ya da çayla içilmesi önerilir.

Melisa Yağının Faydaları

– Çok iyi bir antioksidandır.
– Antibakteriyel bir yağdır ve antiviraldir.
– Ateş düşüren etkisi vardır.
– Yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.
– Hücre yenilemesini sağlar.
– Bağışıklık sisteminde faydalı etkisi vardır. Vücudu hastalıklardan korur.


– Soğuk algınlığında etkilidir.
– Astım, bronşit gibi sorunları azaltır.
– Boğaz yanması ve ağrısını geçirir.
– Öksürüğü azaltır.
– Kansızlığı önler.
– Yorgunluğu geçirir.
– Kas ağrılarını azaltır. Krampları geçirir.
– Baş ağrısında çok etkilidir.
– Terleme sağlayarak vücuttaki toksinleri atar.
– Regl dönemini düzenler.
– Menapoz dönemini daha rahat geçirmeyi sağlar.
– Terleyen vücudun kokmasını önler.
– Beyin damarlarını açar.
– Hafızayı kuvvetlendirir.
– Motivasyonu ve konsantrasyonu sağlar.
– Sinirleri yatıştırır.
– Vertigo tedavisinde kullanılır.
– Moral düzeltici etkisi vardır.
– Uykusuzluğa iyi gelir.
– Damar sağlığını korur.
– Yağın cilt için nemlendirici özelliği vardır.
– Çatlayan dudakları tedavi eder.
– İltihaplanmayı önler.
– Cilt için gençleştirici etkisi vardır. Sağlıklı görünüm sağlar. Kırışıklığı önler.
– Sivilce ve akne oluşumunu önler.
– Egzama tedavisinde etkilidir.
– Cilt yaralarını iyileştirir.
– Saçları güçlendirir, sağlıklı uzamasını sağlar. Parlaklık verir ve kuruluğu alır.
– Hazımsızlığa iyi gelir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Melisa bitkisine alerjisi olanlar melisa yağı kullanmamalıdır. Hassas ciltlerde kızarma ve kaşınmaya sebep olabilir.
– Haricen kullanımda seyreltilmelidir.
– Haricen kullanımda vücudun küçük bir kısmında denenmelidir.
– Herhangi bir alerji durumunda yağ bırakılmalı ve doktora başvurulmalıdır.
– İlaç ile birlikte kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
– Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.
– Göz tansiyonu varsa kullanılması önerilmez.
– Gözle temas edilmemelidir.
– Hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar kullanmamalıdır.
– Çocuklarda ve bebeklerde kullanılmamalıdır.
– Oda sıcaklığında bekletilmelidir.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :