Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mide Kanaması Nedir, En Temel Belirtileri Nelerdir?

0 473

Mide kanamasının sıklıkla görülen nedeni %40 oranında mide ülserlerine bağlı olarak gelişen kanamalardır. Bu kanamalar önemlidir. Çok miktarlı ve ani kan kaybına sebep olabilen mide kanaması geçiren kişi ve yakınlarının bu durumları anlayabileceği beş durum vardır: Baş dönmesi, göz kararması, ayakta zor durma, halsizlik, bayılma ve şok.

6507_mide_kanamasi_nedir,_en_temel_belirtileri_nelerdir

Tüm bu belirtiler haricinde kanama oranının farklı olacağını bu durumda da kanamanın hızı, miktarı ve hastada bulunan diğer hastalıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kanama sebebi ile hasta kişinin taze kan kusması, kahve telvesi şeklinde kusması ve dışkının siyahlaşması ile yumuşaması gibi yakınmalara şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

Mide Kanamasında Hasta Yakınları Gözlemi Teşhis Koymada Yardımcı

Mide kanaması bazı belirtiler ile kendinden haberler verir. Fakat mide kanaması tanısı, hasta ve hasta yakınları sayesinde alınan bilgiler ile ayrıntılı muayene sonrasında konulur. Aynı zamanda laboratuvar testleri de yapılır. Ancak hastalığın kesin tanısı, hasta iyi olduğu zaman gastrodudenoskopiyle konulur.

6507_mide_kanamasi_belirtileri

Mide Kanamasının Durdurulması İçin Neler Yapılır?

Hasta mide kanamasından şüphelendiği zaman doktora başvurur ve doktor hayati fonksiyonları kontrol eder. Genel durum kötü, nabız yüksek, tansiyon düşük ya da şuurda bozulma durumları fark edilir ise hastaya hemen damar yolu açılır. Kan nakli ve serum takılır. Hasta da mide kanaması belirtileri kesin ise hastanın genel durumu hemen toparlatılarak gastıdudenoskopi yapılana kadar ayrıca damar yolundan asit baskılayıcı ilaçlar verilir. Hasta çok kötü değil ise tetkikler yapılır ve sonuçlarına göre müdahaleler planlanır. Hayati fonksiyonlar el verdiği zaman ise kanama nedeni araştırılması için gastrodudenoskopi yapılır. Bu endokopik işlemin hedefi hem kanama nedenini netleştirmek hem de kanamaya endoskopik teknikler ile müdahale edip tedavi edebilmektir. Endoskopik müdahaleler veya ilaçlar ile kanaması durdurulamayan hastalarda cerrahi tedaviler nadiren de olsa gerekebilir.

6507_mide_kanamasi_nedir

Mide Kanamasını Tetikleyen Faktörler

* Kişinin kortizon, aspirin, romatizmal ilaçlar ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanması
* Mide asidini arttırıcı besinler ve düzensiz beslenme
* Alkol ve sigara kullanılması
* Stres
* Yanık ya da ağır travmalar geçirilmesi
* Yaşın çok ileri olması
* Yanık ya da ağır travma geçirilmesi

Mide Kanamasında Yapılmaması Gerekenler

Hastalık sırasında mide ağrısı da kendisini göstereceği için ağrıyı azaltmak için ağrı kesici verilmemesi gerekir. Süt verilmemesi ve yemek yedirilmemesi gerekir. Bu durumlar mideyi daha fazla tahrip edecektir.

Eğer mide kanaması geçiren kişinin hayati fonksiyonlarını daha da kötü hale getirdiyse yani baş dönmesi, halsizlik, bayılma gerçekleşti ise en kısa zamanda hastaneye götürülmelidir.

Eğer kanama hafif şiddette ise dışkı rengi koyulaşacak ya da ağzından kahve telvesi biçiminde kusması olacaktır. Bu tarz durumlarda hiç zaman kaybetmeden yemek yemeyi bırakmalı ve hastaneye gitmelidir.

Mide Kanaması Tekrar Yaşanabilir mi?

Tedavi edilen mide kanaması tekrar yaşanabilir. Kanamaya neden olan etken ortadan kalkmadığı süre boyunca mide kanaması tekrar tekrar yaşanabilir. Yaşanan bu nedenler karaciğer sirozuna bağlı özofagus varislerini olabilir ya da helicopter pylori olabilir. Hasta kişi eğer yoğun olarak ağrı kesici kullanmaya devam ediyorsa da kanama tekrar yaşanabilir.

Mide Kanaması Tedavi Edildikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi olan kişi artık daha düzeni beslenmeli ve mideye dokunmayan besinler tüketmelidir. Baharatlı besinler, gazlı içecekler ve kafeinli içeceklerden kesinlikle kaçınmalıdır. Ağrı kesici içmeyi en aza indirmeli hatta kullanmamalıdır. Ancak ilaçların kullanılması gerekli hallerde mide asidini baskılayan ve mideyi koruyan ilaçlarla beraber kullanmasında yarar vardır. Eğer stresli bir hayatı varsa bu yaşam tarzını da değiştirmelidir.

Kaynakça:
www.medikalakademi.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku