Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Molluscum Contagiosum: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 422

Molluscum contagiosum, insandan insana doğrudan temas yoluyla bulaşan viral bir enfeksiyondur. Çok benzer bir yapıya sahip oldukları ve kesinlikle benzer klinik semptomlara neden oldukları için çiçek hastalığı grubuna aittirler. Molluscum contagiosum, MCV cinsine ait bir poxvirüsün, yani bir aile üyesinin yakın temas, yani hasta bir kişiyle temas veya enfekte bir kişinin kullandığı çeşitli nesneler yoluyla bulaşan bir cilt hastalığıdır.Molluscum Contagiosum: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yetişkinlerde hastalık karın, cinsel organlar, iç uyluklar ve kasık bölgesinde küçük kırmızı kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Çocuklara gelince, çoğu zaman yumuşakçalar yüz veya üst uzuvlarda bulunur. Bu tür deri döküntülerine genellikle başka rahatsızlıklar eşlik etmez. Bazen, bir kişi ikamet ettiği yerde kaşıntı yaşayabilir. Bu hastalığa genellikle nodül yumuşakça denir, yani mikroskopi işlemi sırasında incelenebilen bir yumuşakça kabuğuna benzer ana unsur. Nodül içindeki içerik, epitelyal keratinize hücreler ve olağanüstü mikroskobik cisimler içeren beyaz bir kütledir.

Molluscum Contagiosum Türleri ve Alt Türleri

Modern zamanlarda, molluscum contagiosum’un iki türü ve dört alt türü bilim tarafından bilinmektedir. Bunlar;

1. MCV I – en yaygın olarak kabul edilir.
2. II MCV,
3. MC VIII,
4. IV MCV,

Alt tiplerin her biri genital bölgede ve ekstragenital olarak klinik görünümlere neden olabilir.

Molluscum Contagiosum Belirtileri

Molluscum contagiosum’un olağan elemanı, pembe veya et renginde, yuvarlak veya oval sıkıştırılmış bir papüldür (nodül). Palpasyon durumunda, akut ağrılı bir his ortaya çıkar. Molluscum contagiosum, iki ila on milimetre arasında standart boyutlara sahiptir. Tabii ki, boyutları birkaç santimetreye kadar olan büyük düğümlerin ortaya çıktığı durumlar da var. Çoğu zaman, nodüller birleşebilir ve konglomeralar oluşturabilir. Bu tür oluşumlar gruplar halinde birleşir ve aktif olarak insan vücuduna yayılmaya devam edebilir. Nodüllerin yüzeyi parlak ve eşittir. Basıldığında, beyaz kıvrılmış bir sıvı akmaya başlar. Tıpta bu tür salgılara azgın kitleler denir.

Molluscum Contagiosum Hastalığının SeyriMolluscum Contagiosum: Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çoğu durumda, ağırlıklı olarak çocuklukta, molluscum contagiosum maksimum altı ay sonra kendiliğinden kaybolur. Nadir durumlarda, tekrarlayan bir form, yani döküntünün yeni unsurlarının ortaya çıkması görünebilir. Prensip olarak, molluscum contagiosum yaşam için bir tehdit değildir. Ayrıca, genel bir kozmetik soruna atfedilebilir. Karmaşık, genelleştirilmiş ve tekrarlayan formlara daha fazla dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda, bir uzmana ya da bir immünologa danışmak ve HIV enfeksiyonu için daha fazla test içeren bir immünogram vermek gerekir. Gevşek elemanlarda mekanik hasar, yani kesikler, çizikler, ekstrüzyon veya tıraş sırasında otoinokülasyon meydana gelebilir. Otoinokülasyon bu enfeksiyonun güçlü bir yayılımıdır.

Molluscum Contagiosum Tedavisi

Çoğu zaman, uzmanlar, ortaya çıkan unsurların bağımsız ve kendiliğinden kaybolma eğilimini dikkate alır. Bu nedenle tedavi her zaman reçete edilemez. Vücudun açık bölgelerinde, yüzde, yetişkinlerde cinsel organlarda lokalizasyon durumunda, yumuşakçaların çıkarılması kozmetik düzeyde gerçekleşir. Hem mekanik hem de fiziksel yöntemleri kullanmak mümkündür. Bu, cımbızla basit bir ekstrüzyon, bir küret ile dikkatli bir şekilde kazıma, sıvı nitrojen kullanarak eliminasyon, yani kriyoterapi olabilir. Kriyoterapi ile çıkarma, lazer teknolojisi veya elektrokoagülasyon ile gerçekleştirilir.

Yumuşakçayı yok eden kişi, reaksiyona neden olan virüsün de vücudu terk ettiği konusunda güven duymaz. Molluscum contagiosum tedavisi kesinlikle bu alandaki profesyonel uzmanların gözetiminde olmalıdır.
Kendi kendine ilaç tedavisi kesinlikle yasaktır. Aksi takdirde, bu hastalık sıklıkla kötü huylu bir cilt tümörü ile karıştırılabilir. Buna göre, tek başına bir karar vermek sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu hastalığı ağırlaştırarak ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Tedaviye başlamak için öncelikle doktor tarafından verilen özel bir muayeneden geçmek gerekir. Tanı konulduktan sonra dermatolog ile ayakta tedavi başlar. Molluscum contagiosum’un tüm unsurları, elektrokoagülasyon kullanılarak veya bir Volkmann kaşığı ile kazıyarak cerrahi cımbızla titizlikle yok edilir. Daha sonra lezyonlar mutlaka alkolize bir iyot çözeltisi ve çok doymuş bir potasyum permanganat çözeltisi ile yağlanır.

Birçok uzman, iyileşme sürecini hızlandırmak için hastalarına, kabuklu deniz hayvanlarının özel olarak yok edilmesi için özel olarak tasarlanmış çeşitli antiviral kremler ve merhemler tedavisi için reçete eder. Bazı daha karmaşık durumlarda, ek olarak antibiyotiklerle sıkı bir tedaviden geçmek gerekir. Önleyici amaçlar için, her hasta kişi gerekli tüm hijyen kurallarına uymalıdır. Ve bu sadece kişisel değil, aynı zamanda ev içi alan için de geçerlidir.

Kendinizi bu enfeksiyonun olası yayılmasından korumak için kendinizi toplumdan izole etmeniz gerekir. Çocuklardan bahsediyorsak, anaokullarına ve okullara gitmek kesinlikle yasaktır. Ayrıca bu kurumların denetlenmesi gerekir. Molluscum contagiosum ile enfekte bir kişinin yaşadığı evde acilen tıbbi muayene yapılması gerekir. Molluscum contagiosum ile enfekte bir kişinin yaşadığı evde, hastalığın daha da gelişmesini ve yayılmasını önlemek için tüm aile üyelerinin tıbbi muayenesinin yapılması acildir.

Yazar: Bekir Bulut

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku