Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mindful Eating (Farkındalıklı Yeme) ile Nasıl Kilo Verilir?

0 384

Tıka basa doyma durumunun önüne bariyer olan, kişinin kendini çok daha iyi hissetmesini sağlayan yöntemlerden biri olan Mindful Eating mide ve bağırsak sağlığı için de son derece önemli bir konudur. Bir meditasyon şeklinde olan Mindful Eating hem duygusal hem de fiziksel hisleri tanımaya da yardımcı olur. Depresyon, yeme bozukluğu, besinlere karşı önyargı ve anksiyete gibi durumlarda tedavi amacıyla kullanılan bir programdır. Yeme farkındalığı yemek yerken kişinin tüm dikkatini yemeğe vermesi gerekir. Tüm dikkat ve odak noktası yemek olmalı ve yavaş yavaş yenmeli. Fiziksel ve zihinsel farklı duyguları harekete geçirmek gerekir. Yemek yemeyi bir eğlence gibi görmeyip genel sağlık ve iyilik durumunu korumak adına yemek yenmelidir. Aynı zamanda yenilen yemekten memnun olmakta çok önemlidir. Mindful Eating yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de besinlere karşı sorular ve suçluluk hissi ile yaklaşmamak gerekir. Biraz daha rahat, düşünmeden fakat kısıtlı bir şekilde yemek gerekir.

Neden Mindful Eating Yapmalıyım?

Hızlı geçen günlerimizde dışarıda ya da evde pek çok yemekle karşı karşıya geliyoruz ve bu yemekler bizi cezbediyor. Tabi bir de yemek yerken yemeğe odaklanmak yerine hiç yapılmaması gereken bir şeyi yapıp televizyona, bilgisayara, tablete odaklanıyoruz. Dikkati yemek dışında başka bir şeye toplayarak yemek yemek son derece akılsız ve hızlı bir şekilde yapılmış demektir. Beynin doyduğunu anlaması yaklaşık 15- 20 dakikadır. Fakat hızlı yemek yeme durumunda beyin doyma sinyalini almayacağı için çok yeme durumu ortaya çıkar. Dikkatli ve bilinçli yemek yemenin en büyük avantajlarından biri de yavaş yenildiği için az yemekle doyma hissine ulaşma avantajıdır. Bu şekilde de kilo verme durumu söz konusudur. Çok yemek yiyen ve tokluk hissi olmayan kişilerin yavaş yemesini ve bu şekilde daha az yemekle doymasını sağlamaktadır. Bazı açlıklar fiziki olmayıp duygusal açlık şeklinde görülebiliyor. Bu tür açlıkları ayırt etmeyi öğrenmek gerekir ve buna bağlı da yemek yeme saatlerini ayarlamak gerekir.

Mindful Eating ile Kilo KaybıMindful Eating (Farkındalıklı Yeme) ile Nasıl Kilo Verilir?

Kilo verme durumunun bir istikrarı olmadığı gibi mindful eating ile kilo kaybı durumunda istikrar gösterilmediği takdirde verilen kilolar kısa bir süre içinde tekrar alınabilir. Dışarıda yemek yeme, duygusal yemek yeme, hızlı yemek yeme ve iştah artışı gibi sebepler verilen kiloların hızlı bir şekilde alınmasına sebebiyet vermektedir. Bilimsel bir gerçek aşırı kilolu insanların kilo verdikten bir iki yıl sonra tekrar kilo verdiğini söylemektedir. Bunun temel nedeni ise iradesizliktir. Her programda olduğu gibi Mindful Eating’de de tekrar eski düzene dönüldüğünde hızlı bir kilo artışı görmek mümkündür. Aynı zamanda tekrar kilo alımında streste çok büyük bir rol oynar. Stres ve düzenli yeme alışkanlığı gibi programlara dönüldüğü takdirde kilo verme başlar ve kiloyu korumakta mümkün olur. Bu yeme uygulamasını 6-7 hafta uygulayan kişilerde yaklaşık 3-4 kg kilo kaybı olduğu gözlemlenir. Bunu 12 haftaya çıkarma durumunda ise 6-7 kilolara kadar kayıp olduğunu gözlemlemek mümkündür. Özellikle dikkat edilmesi gereken şeyler duygusal yeme ve dışarıda yeme durumlarıdır. Kişinin duygusal durumlarda ya da kendini ödüllendirmek adına yediği yemekler kilo olarak geri dönecektir. Dışarıda yeme durumunu etkileyen en önemli faktörler ise koku ve görsel iştah açıklığıdır. Bu gibi durumlarda kişinin yemek yeme isteği gelmektedir. Mindful Eating yani yeme farkındalığı ile bu dürtülerden kurtularak sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yemek yeme işlemi gerçekleşir.

Mindful Eating Nasıl Yapılır?

Farkında olarak yemek yemek için yapılması gereken en önemli şey kararlılık, egzersiz ve çeşitli motivasyonlardır. Mindful Eating için düzenlenen pek çok seminer düzenlenmektedir. Bu seminerler oldukça faydalı olacaktır. Yemek yerken en başta dikkat edilmesi gereken şeyler daha yavaş ve kontrollü bir şekilde yemek yemek gerekir. Aynı zamanda ağıza alınan lokmayı yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yutmak gerekir. Yemek yerken televizyon, bilgisayar, telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak gerekir. Odaklanma sağlamak adına sessiz bir ortamda yemek yemek çok önemlidir. Yenilen şeylerin tadını iyice algılamak gerekir. Kişi doyduğu an yemek yemeyi hemen bırakmalıdır. Yemek yemeden önce kişinin neden yemek yediğini, gerçekten aç olup olmadığını ve yenilen yemeğin sağlıklı olup olmadığını sorgulamak gerekir. Bu şekilde yemek yendiği zaman çok daha sağlıklı yemekler yenildiği ve çok daha az yemek yendiği bilinir. İşleme başlamadan önce motivasyon amacı ile her gün öğünleri ayarlamak iyi bir tercih olacaktır. Her öğüne uymaya çalışmak gerekir.

Kaynakça:
https://www.healthline.com/nutrition/mindful-eating-guide#rationale

Yazar: Can Baskın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku