Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Moderniteden Postmodernliğe

0 390

Moderniteden PostmodernliğePost-modernitenin ne olduğunu anlamak için modern toplumun ne olduğunu anlamak gerekir.Modern toplum yaklaşık olarak 1650-1950 arasındaki Avrupa topluluğuna post-modern toplum ise 1950’lerin başından itibaren Avrupa ve bir çok ileri post-endüstriyel toplumlara atıfta bulunmaktadır.

Modernite nedir?

Modernlik, sosyologlar tarafından birkaç yüzyıl önce Avrupa’da başlayan modern dönemi tanımlamak için kullanılan terimdir.Modern toplumların bazı temel özellikleri şunlardır:
-Ekonomik üretim endüstriyel ve kapitalisttir, sosyal sınıf vardır.Sosyal sınıflar insanların sosyal ve ekonomik konumlarına dayanır.
-Kentlerin büyümesi veya şehirleşme görülür.18,19 ve 20. Yüzyılda binlerce kişi iş bulmak ve ev yapmak için şehre taşındı.
-Bürokratik bir devlet olarak bilinen güçlü bir merkezi hükümet ve yönetim bulunur.Yerel ve merkezi hükümet, hayatımızda zorunlu eğitimin geliştirilmesinde, kamu konutlarında ve refah devletinde giderek artan bir rol oynar.
-İnsanın bilgisi dini inanç, sihir veya batıl inançtan ziyade bilimsel ve rasyonel düşünceden türetilir.Bu dönemde insanlar, dünyayı açıklamak için bilimsel ve mantıklı düşünmeye başlamışlardır.
-Bilimsel temelli ilerleme konusunda yaygın bir inanç vardır.

Moderniteden PostmodernliğePost-modernite Nedir?

Modernlik sonrası, çağdaşlığın kurumlarının ve yaşam biçimlerinin; toplumu modern toplumdan esasen farklılaştıracak derecede değiştirdiği görüşünü ifade eder.Buna karşın, post-modernizm düşünceyle ilgili yeni düşünme yollarını ifade eden bir terimdir.Post-modernistler bilginin kendisinin, farklı bir şekilde anlaşılması gerektiğine inanmaktadır.Post-modernitenin tüm teorisyenleri postmodernist değildir.

Post-modern toplumun Beş Temel Özelliği

1.Küreselleşme
Küreselleşmenin basit bir tanımı, dünyadaki toplumlar arasında artan bağlılıktır.Küreselleşme; bilgi ve fikir akışı, para ve ulusal sınırların ötesine geçen insanlar anlamına gelir.
2.Medya
Post-modern çağ, medya teknolojisinde büyük bir gelişmeye tanık oldu.Dijital medyanın, özellikle de internetin yükselişi, medyayı kullanan insan sayısında benzeri görülmemiş bir artışa neden olmuştur.
Medyaya bağlılığın artışı sonucunda bazı sosyologlar, medyanın; medyada gördüğümüz şeylerin gerçeğe kıyasla daha farklı olduklarını, ancak ”gerçeklikten daha gerçekçi” bir şey yarattığını savunuyorlar.Medyanın kullanımı yoluyla yeni ağlar da ortaya çıkıyor.Bunun bir sonucu yerel toplulukların parçalanmasıdır.İnsanlar giderek çevrimiçi iletişim kurmayı, kapı komşularıyla iletişim kurmaya tercih eder hale geleceklerdir.

Moderniteden Postmodernliğe3.Hızlı Sosyal Değişim

Post-modern toplumda değişim hızı modern toplumdakinden çok daha hızlıdır.Post-modern toplum bu nedenle daha dinamik, daha akıcıdır.Post-modern toplum yerinde durmaz, huzursuz bir çocuğa benzemektedir ve sonuç olarak tutarlı, istikrarlı bir toplum yapısından yoksundur.
İş: Bugün bir portföy çalışanının işlerini taşıması veya iş hayatında birkaç kez kariyer değiştirmesi çok olasıdır.İşletmeler yurt dışında daha düşük emek bulabilirlerse , işyerlerini diğer bölgelere kolaylıkla taşıyabilirler.

Yerel toplulukların dağılımı: İş dünyası ile ilişkili emeğin artan esnekliği, insanların yaşamları boyunca daha sık hareket etmesini gerektirir.Yani insanların yerel toplum kökleri zayıflar.Bu durum Robert Putnam’a göre sosyal sermayede bir düşüşe neden olmuştur.

Moda ve Müzik: Değişikliğin hızlı adımının en göze çarpan iki örneği, sürekli yni stiller ve sürekli ortaya çıkan müzik biçimleriyle sürekli gelişen moda ve müzik endüstrilerinde yatar.Bir çok sanatçı, sürekli olarak kendilerini yenilemek zorunda kalır.Bunun en uç noktasında, bireylerin bir ayda nasıl bir yıldız haline getirildikleri ve sonra kısa sürede unutulduğu görülür.

Moderniteden Postmodernliğe4.Tüketici Toplumu

Post-modernistlere göre, post-modern toplum ile modern toplum arasındaki temel fark, toplumumuzun iş odaklı olmaktan ziyade tüketici odaklı olmasıdır.Bu tüketim toplumu olduğumuz anlamına gelir ve bugün boş zaman etkinlikleri işten daha önemlidir.

5.Kültürel Çeşitlilik ve Melezlik

Küreselleşmenin giderek artan hızı, farklı kültürel geleneklerin karıştırılmasına atıfta bulunan kültürel çeşitlilik ve hibridite de bir artışa neden olmuştur.Bugün toplumu 50 ve 100 yıl öncesiyle karşılaştırırsak, sosyal ve kültürel çeşitlilikte büyük bir artış olduğu gözlemlenir.

Kaynakça:
https://revisesociology.com/2016/04/09/from-modernity-to-post-modernity/

Yazar:Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku