Numeroloji yani sayı biliminin temeli İyonyalı filozof, matematikçi Pisagor ( Pythagoras) dayanır. Devrin en önemli düşünür ve araştırmacılarından biridir. Pisagor bir yandan Milet doğa felsefesini, öte yandan Orphik gizli öğretilerinin etkisiyle yarı dini- yarı felsefi bir öğretiler bütünü oluşturmuş ve gizli bir inanç sistemi kurmuştur.
Bu öğretiye göre;
Her şey sayıdır ya da sayılar her şeydir.Evren uyumdur.
Pisagora göre her şey sayılardan oluşmuştur. Bu şekilde bir çok bilinmeyeni sayılar vasıtası ile çözebilirdiniz. Günümüzde bu felsefi görüşün bir dalı olan Numeroloji en temelde her şeyin sayılarla alakalı olduğu ve rastlantısal hiçbir şeyin olmadığını aksine büyük bir düzenin hüküm sürdüğünü belirtir.Sadece eski Yunanlılar değil, bunda çok önce Mısırlılar ve Araplar da hem İslamiyet’ten önce hem de İslamiyetten sonra bu konuya ilgisiz kalmamışlar ve sayılar üzerinde bir çok çalışma yapmışlardır.
Numeroloji de her sayının sembolik bir karşılığı vardır. Sayıların insanlar üzerindeki etkilerini ve insanın kendi bilinmezliklerini belirlemede, hem diğer Oklit ve ezoterik yollara hem de sayı bilimi olan Numeroloji’ye başvurmuştur. Doğum tarihini, ismini ve kendisiyle alakalı bütün her şeyi sayı hesabına dökerek bir harita çıkarması bunu yorumlaması biraz zor olsa da tüm sayıların anlamı bir gücü vardır. Buna göre;
1- Başlangıcı sembolize eder. Her şeyin temeli 1 rakamının içindedir. Başka hiçbir sayıya bölünemez.Aynı zamanda alfabenin ilk harfidir.İnsan bedeninde kök enerjiyi ve bağlılığı sembolize eder.Merkür gezegeni ile simgelenir.Bu rakamın ifadesini hiyerarşik bir şekilde sıralayabilirsiniz.
2- Yetenek, dualiteyi yani erilliği ve dişilliği, sıcak-soğuk, iyi-kötü, güzel- çirkin gibi..
Beşeri ikilikleri temsil eder. Gerçekte bu ikilikler bizim bakış açımıza göredir.Aynı zamanda değişkenliği ve geçişleri de temsil eder.
3- Kutsal üçlemenin sembolüdür. Bir çok inanç ve kültürde üçleme dediğimiz trinite’ye rastlarız. Kişinin kendisiyle alakalı “Ruh-Beden-Zihin” dengesi, “Baba-Oğul-Kutsal Ruh” ritüeli de bu başlık altında incelenebilinir. Hem başlangıcı temsil eden 1 rakamı hem de ikiliği ve dualiteyi temsil eden 2 rakamının toplamı da yani birleşimi de aynı zamanda 3 sayısını bize verir.
4- Dengenin ve temel maddelerin sembolüdür. Hava-Toprak-Ateş-Suyu yani temel dört elementi sembolize eder. Aynı zamanda geometride dörtgen ve kare şeklini de bu sayı içerisinde bulabiliriz.
5- Pentegram’ın sembolüdür. Beş kenarlı yıldız sembolü aynı zamanda kollarını açan insan olarak da simgeleşmiştir. Dört element hükmeden bilinç ile de bilinir.
6- Davut yıldızında aşağısı yukarıya-Yukarısı aşağıya benzen bilgisi vardır. Diğer adı Süleymanın mührüdür. Aşağıyı temsil eden madde alemi ile Yukarıyı temsil eden Ruhsal alemin ilişkisi sembolize edilir. Zıtlıkların da dengesini barındırır.Aynı şekilde kadın ve erkeğin birleşmesi ile de ilişkilendirilir.
7- Piramit’in sembolüdür. Madde ve şekillin fikirsel anlamını da barındırır. Ruh ile maddenin buluşması da yedi rakamı ile simgeleştirilir. Yedi rakamı tüm ezoterik bilgilerde kutsal sayılmaktadır. Haftanın günlerinin sayısı da yedi’dir. Dünya Yedi günde yaratılmıştır.
8- Yan çevrildiğinde sonsuzluğu sembolize eder. Sonsuz döngüleri de bu şekilden çıkarabiliriz. Maddi kazanç demektir aynı zamanda. Çift kare ile de ifade edilir.
9- Başarının ve sayıların en büyüğüdür. Çok yönlülük ve kontrol faktörünü sembolize eder. Dualite’nin birleşimini de sembolize eder.
Elbette ki bu rakamları sadece birkaç kelime ile anlatmak imkansızdır. Rakamların dilini öğrenmek için önce alfabesini çözmek ve bilmek lazımdır. Bunu için çok yönlü ve uzun araştırma emeği gerektirir. Tabi ki buradaki bilgilerin varlığımıza olan katkılarını da işin içine katarsak çok daha başarılı sonuçlar elde ederiz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi başlangıç eski mısır ve Pisagor dur.
Yazar:Turgut YURTSEVEN